Jokainen puutarhuri tietää, että siementen säilyttäminen voi olla haastavaa kun eri lajikkeiden määrät kasvavat. Siemenpussien säilytykseen liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa päänvaivaa ja turhautumista. Puhutaanpa hieman näistä haasteista ja siitä, miten niitä voidaan mahdollisesti ratkaista.
Siemenpussien käytännöllisyys
Vaikka pienet, paperiset siemenpussit (Esim. Suvipiha) ovat yleisiä tapoja pakata siemeniä, niiden käytännöllisyys säilytyksen kannalta on ainakin itseäni ärsyttävää. Pussit revitään auki ja lajikenimi pahimmillaan hukkuu. Lisäksi kun siemenpussit ovat pinottuina laatikkoon tai säilytysastiaan, on vaikea nähdä kerralla mitä lajikkeita laatikossa on.
Toinen haaste itselleni on siementen määrän näkyvyys pussien sisällä. On hankalaa arvioida, kuinka monta siementä on jäljellä, ilman että avaat jokaisen pussin erikseen – mikä lisää siementen putoamisen riskiä ja aina siellä kulmassa on pari kaveria jumissa. Siemenpussit voi tehdä kylvösuunnitelman laatimisesta turhan vaikeaa. Itse pidän lajikkeiden näkemisestä määrineen edessäni ja suunnitelmien pohtimisesta.
Pieniä rasioita siemenille
Onneksi internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy tuotteita hyvin moneen tarpeeseen ja sattumoisin törmäsin pieniin edullisiin rasioihin. Tulostin pienet laput joita päivittelen myöhemmin tarkemmiksi. Rasiat auttavat siemenmäärien ja lajikkeiden hahmottamisen helposti.

Teki ihan hyvää inventoida siemenet ja päästä hieman jyvälle kuinka paljon niitä onkaan – missä vaiheessa tomaatteja on ehtinyt tulla lähes 80 lajiketta ja muita siemeniä satoja?
Nyt on helppo tehdä laput kuvaamaan eri ominaisuuksia ja järjestää rasiat isommiksi kokonaisuuksiksi. Seuraavaksi nikkaroimaan niille jonkinlaista pientä ”apteekkarin hyllykkö” tyyppistä ratkaisua. Lajikkeiden määrä tuskin tulee vähenemään ja lisäksi omat jalostus projektit tulevat viemään tulevaisuudessa hieman tilaa.
Kiitos rasiavinkistä! En kans pärjää noiden paperipussien kanssa mitenkään. Hurja määrä lajikkeita sinulla.
Näitä on ihan mukava keräillä ja toki kasvattaa. Toivon että parin vuoden päästä olisi 10x määrä lajikkeita. 🙂