Vesimelonin varttaminen

Vesimelonin varttaminen pullokurpitsaan

Posted by

Vesimelonin varttaminen on kiehtovaa! Tänä vuonna päätin kokeilla jotain uutta ja kokeilin Sweet Siberian vesimelonin varttamista Lagenaria pullokurpitsaan. Vesimelonin kasvattaminen voi olla haastavaa, erityisesti pohjoisemmilla leveysasteilla. Tässä artikkelissa kerron kuinka varttaminen sujui, mitkä ovat sen hyödyt ja miksi juuri Sweet Siberian -lajike on erinomainen valinta.

Miksi varttaa vesimeloni?

Vesimelonin varttaminen on tekniikka, jossa yhdistetään kahden kasvin parhaat puolet. Vesimelonin varttamisessa käytetään yleensä vahvaa ja taudinkestävää juurta, kuten Lagenaria pullokurpitsaa ja sen päälle vartetaan vesimeloni. Varttamisen hyödyt ovat moninaiset:

  • Parantaa kasvin kestävyyttä: Vartettu kasvi kestää paremmin maaperän tauteja ja tuholaisia.
  • Edistää kasvua: Vartettu vesimeloni kasvaa usein nopeammin ja tuottaa paremman sadon. Vesimelonien laatu voi olla parempi.
  • Parantaa kylmänkestävyyttä: Lagenaria pullokurpitsan juuret kestävät kylmää paremmin, mikä on hyödyllistä viileämmillä alueilla.
  • Hyödyntää ravinteita: Pullokurpitsan juuristo kykenee hyödyntämään ravinteita tehokkaammin.

Sweet Siberian -lajike

Sweet Siberian on erinomainen vesimelonilajike pohjoisiin oloihin. Se on tunnettu herkullisen makeista hedelmistään ja suhteellisen lyhyestä kasvukaudestaan, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan Suomen kesään. Lajikkeen hedelmät ovat keskikokoisia, niiden liha on oranssia ja erittäin makeaa.

Varttamisen vaiheet

  1. Valmistelut: Aloitin valitsemalla terveet taimet molemmista kasveista. Sweet Siberian vesimelonin taimi ja Lagenaria pullokurpitsan taimi olivat molemmat vahvassa kasvussa.
  2. Leikkaaminen: Leikkasin Lagenaria pullokurpitsan taimesta varren noin 45 asteen kulmassa niin että kasvupiste ja toinen sirkkalehti poistettin. Vesimelonin taimi leikattiin vinoon jotta varttamispinta-ala olisi mahdollisimman suuri.
  3. Yhdistäminen: Yhdistin vesimelonin taimen viistoon leikatun varren Lagenaria pullokurpitsan varteen. Varmistin, että leikkauspinnat kohtasivat mahdollisimman tarkasti.
  4. Kiinnittäminen: Käytin varttamisklipsiä pitämään osat yhdessä. Tämä vaihe on tärkeä jotta kasvit pysyvät kiinni toisissaan ja pääsevät yhdistymään kunnolla.
Vesimelonin varttaminen klipsu
Vesimelonin varttaminen klipsulla
  1. Huolehtiminen: Sijoitin vartetun kasvin useaksi päiväksi hämärään suojaisaan paikkaan, jossa lämpötila ja kosteus olivat ihanteelliset. Varttamisen jälkeen kasvit tarvitsevat erityisen huolellista hoitoa. Kosteudesta huolehti kertakäyttöinen kirjas muki. Totutin noin viikon kuluttua vartetut taimet valoon ja normaaliin kosteuteen.
Vesimelonin varttaminen muovikupu pitää kosteuden
Vesimelonin varttaminen muovikupu pitää kosteuden

Onnistuiko varttaminen?

Varttaminen sujui odotettua paremmin enkä menettänyt yhtään taimea. Sweet Siberian vesimelonit tuntuivat lähtevän hyvin kasvuun ja olen siirtänyt ne kaikki kasvihuoneeseen. Toivottavasti näistä tulee hyvä sato!

Vesimeloni hyvässä kasvussa
Vesimeloni hyvässä kasvussa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *