Itsetehty Ginger Ale

Ginger Ale resepti

Posted by

Minua on aina kiehtonut omien limujen ja muiden juomien valmistus. Nuorempana yksi lempi limu oli ehdottomasti Ginger Ale. Se on melko yksinkertainen valmistaa ainoastaan muutaman ainesosan takia, joten kauppaan hakemaan inkivääriä, sokeria ja sitruunaa. Olen tehnyt tätä nyt eri versioina yli 30 litraa ja esimerkiksi lapset tuntuvat siitä pitävät erityisesti.

Soda keg tai Cornelius keg (lyhyesti ”Corny keg”) on alun perin virvoitusjuomateollisuudessa (esim. Pepsi ja Coca-Cola) käytetty ruostumattomasta teräksestä valmistettu painetta kestävä astia, jota käytettiin virvoitusjuomien siirtoon ja tarjoiluun. Nykyään se on suosittu ratkaisu kotioluen ja muiden juomien säilytykseen ja hiilihapotukseen. Omani ostin täältä ja samasta paikasta saa myös pesuun, hiilihapotukseen, tarjoiluun ja desinfiointiin tarvikkeet: https://www.kotipanimokauppa.fi/tuote/kaytetty-cornelius-keg-9-l/

Ginger Ale 7 litraa, keg-hiilihapotus

Ainekset:

  • 210 g tuoretta kuorittua inkivääriä (n. 30 g/l – voit lisätä jos haluat potkua)
  • 300 g sokeria
  • 100 g fariini tai ruokosokeria. (väri)
  • 2 sitruunaa (raastettu kuori)
  • 7 litraa vettä
  • 1 rkl sitruunahappoa

Valmistusohjeet:

  1. Valmistele inkivääri:
    • Kuori inkivääri.
    • Raasta tai hienonna se pieneksi.
  2. Keitä uute:
    • Kaada 7 litraa vettä isoon kattilaan ja käännä liesi täysille.
    • Lisää inkivääri, sokerit, sitruunan kuori ja sitruunahappo veteen.
    • Sekoita kunnolla, kunnes sokeri on liuennut.
    • Kiehauta ja keitä 10–15 minuuttia miedommalla lämmöllä.
  3. Desinfioi kegi ja siivilä:
    • Pese ja huuhtele kegi hyvin.
    • Desinfioi esim. StarSanilla tai muulla elintarvikekäyttöön sopivalla desinfiointiaineella.
    • Desinfioi myös siivilä tai kaatovälineet.
  4. Siivilöi ja kaada kuumana kegiin:
    • Kaada valmis juoma suoraan liedeltä siivilän läpi desinfioituun kegiin – voit käyttää toki astiaa välissä.
    • Lähes kiehuva neste desinfioi edelleen kegiä.
  5. Sulje kegi ja lisää painetta:
    • Sulje kansi tiiviisti.
    • Lisää hiilidioksidia n. 2 baria, jotta kegi tiivistyy ja jäähtyessään ei vedä mistään ilmaa
    • Anna juoman jäähtyä niin että voi siirtää jääkaappiin
  6. Siirrä jääkaappiin:
    • Kun juoma on jäähtynyt jääkapissa alle 5 °C:een, se on valmis karbonointiin.

Karbonointi kegissä:

Nopea tapa:

  • Nosta paineeksi 2,5–3 baria.
  • Keinuta kegiä varovasti 30–60-120 sekuntia, anna levätä jääkaapissa.
  • Toista pari kertaa päivän mittaan. Valmista jopa 6–24 h sisällä.

Hidas tapa:

  • Aseta paineeksi 2,0–2,4 baria.
  • Anna seistä jääkaapissa 2–3 vuorokautta.

Voit testata hanasta – kun suutuntuma tuntuu tasapainoiselta se on valmista. Voit aina lisätä hiilidioksidin määrää.

Säilyvyys (arvio):

Kegissä paineistettuna hiilidioksidilla ja kylmänä (0–5 °C): 2–3 viikkoa jääkapissa, teoriassa kun kuuma juoma on kaadettu kegiin niin se pastöroituu jota voi vielä edesauttaa eristämällä kegi pastöröinti lämpötilaan jolloin säilyvyys jopa kuukausia, jos hygienian kanssa ei lipsuttu ja juoma kaadettu kegiin kiehuvana, sekä lämpötilaa seurattu että pastörointi toteutuu oikein. Erät tähän mennessä eivät ole säilyneet viikkoa pidempään ennen kuin loppuneet eli omaa kokemusta pitkästä säilönnästä ei ole.

Itsetehty Ginger Ale

Lopputuloksena raikasta ja hyvää, hieman kaupan versiota mausteisempaa Ginger Alea.

Keitin isossa 10 litran kattilassa. Tarvittaessa voin tehdä jopa 15 litran eriä isoon kegiin.

Ginger Ale keittäminen
Siivilöity Ginger Ale

Siivilöin inkiväärin kaataen juoman pienempään kattilaan josta se oli helpompi kaataa kegiin.

Ginger Alella täytetty kegi joka edelleen höyryää. Tässä vaiheessa lämpötila on edelleen noin yli 80 astetta. Kansi kiinni, hieman painetta ja jäähtymään.

Ginger Ale kegissä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *