Avomaantomaattien suunnittelua

Avomaantomaattien kylvöt, suunnitelmat ja lajikkeet

Posted by

Avomaantomaattien kasvattaminen tarjoaa itselleni useita etuja verrattuna kasvihuoneviljelyyn, josta erityisesti tilan suhteen se on jopa ainoa mahdollisuus kasvattaa isommassa skaalassa. Auringonvalo on kriittinen tekijä tomaattien kasvussa ja makuun vaikuttamisessa. Auringonvalon avulla tomaatit tuottavat sokereita, joka rikastaa niiden makua. Avomaalla kasvatetut tomaatit saavat nauttia auringon koko spektristä, mikä usein johtaa monen harrastajan mielestä makeampiin ja täyteläisempiin hedelmiin verrattuna kasvihuoneessa kasvatettuihin. Onneksi on olemassa monia tomaattilajikkeita, jotka on jalostettu kestämään viileämpiä lämpötiloja ja lyhyempiä kasvukausia. Valitsemalla aikaisia ja säänkestäviä lajikkeita puutarhurit voivat nauttia runsaista sadoista vaikka kesät olisivat viileitä ja lyhyitä verrattuna moneen muuhun maahan.

Olen tälle kasvukaudelle varannut kolme eri kasvimaata tomaattien käyttöön:

  • Avomaa 1: 5×2,5 metriä eli neljä 5 metrin riviä, joista kaksi Sejk tomaatille.
  • Avomaa 2: 4×2,5 metriä eli neljä 4 metrin riviä.
  • Avomaa 3: 5×5 metriä eli seisemän 5 metrin riviä.

Lähtökohtaisesti kaikissa taimiväli on hieman yli puolimetriä, paitsi Sejk tomaatin hyvin pienestä koosta johtuen ainoastaan 25cm. Yhteensä taimia mahtuu:

  • Avomaa 1: 20kpl 50cm välillä ja 40kpl Sejk tomaatteja 25cm välillä.
  • Avomaa 2: 32kpl 50cm välillä.
  • Avomaa 3: 70kpl 50cm välillä.

Tarve on siis noin 122kpl + 40kpl tomaatteja. Ihan näin paljoa en kumminkaan kylvänyt eli jotkin pensastomaatit saa enemmän tilaa. Idätin siemenet lautalla aikaisemman kirjoitukseni Avomaantomaattien kylvön aloitus kaudelle 2024 mukaisesti, mutta hieman isommassa skaalassa. Laitoin muutamia siemeniä ylimääräisiä, jotta itäminen tapahtuisi mahdollisimman samaan aikaan halutulla osalla ja kasvu tasaisempana myöhemmin. Mikäli sama kenno sisältää useita eri kasvuvaiheessa olevia taimia voi isommat helposti varjostaa pienempiä. Modulit eivät vastaa kasvimaita tässä kohtaa vaan koitettu jaotella edes hieman kasvutavan mukaisesti. Näiden lisäksi Sejk tomaattia on itämässä lisää.

Avomaan taimimodulit
Avomaan taimimodulit

Lajikkeet

Arctic Rose

Dwarf Arctic Rose on kääpiötomaattilajike, joka kasvaa noin 1m korkeaksi. Se tuottaa 100-200g painoisia, sileitä ja pyöreitä vaaleanpunaisia hedelmiä. Maku on tasapainoinen ja herkullinen. Lajike kehitettiin vuosina 2006–2012 Dwarf Tomato Projectin toimesta risteyttämällä ‘Budai Torpe’ ja ‘Black from Tula’. Soveltuu viileään ympäristöön ja toivonkin tästä luottolajiketta tuleville vuosille.

Barry’s Crazy Cherry

Tämä lajike on tunnettu valtavasta sadostaan pieniä, keltaisia kirsikkatomaatteja, jotka ovat erittäin makeita ja mehukkaita. Barry’s Crazy Cherry on nopea kasvamaan ja tuottaa pitkiä terttuja, jotka ovat täynnä hedelmiä. Se on erinomainen valinta niille, jotka arvostavat runsasta satoa ja makeutta.

Black Krim

Black Krim-tomaatit on suosittu kulttuuriperintölajike, joka on tunnettu herkullisesta maustaan ja tummasta väristään. Se on peräisin Krimin niemimaalta lähellä Mustaamerta ja lajike tuotiin Yhdysvaltoihin 1980-luvun alussa venäläisen maahanmuuttajan toimesta. Tomaatit ovat suuria, pihvitomaatteja ja litteän pyöreitä, tyypillisesti halkaisijaltaan 8-12 cm ja painavat noin 200 grammaa. Tomaatti erottuu tummanpunaruskeasta väristään ja mehukkaasta, kirkkaanpunaisesta lihastaan. Makua kuvaisini täyteläiseksi, savuisen ja makean sävyttäväksi. Lajike on melko makea. Kasvatin tätä kasvihuoneessa vuonna 2023 ja pääsi vakituiseen kasvatukseen saman tien. Ensimmäistä kertaa kokeilen avomaalla.

Bloody Butcher

Bloody Butcher on varhain kypsyvä perintölajike, jonka hedelmät ovat pieniä, noin 3-4 unssin painoisia. Tomaatit ovat syvän punaisia sekä sisältä että ulkoa, ja niillä on klassinen, rikas tomaatin maku. Tämä lajike sopii erinomaisesti viileämpiin ilmastoihin, koska se kypsyy nopeasti. Bloody Butcher -tomaatteja voidaan käyttää monin tavoin ruoanlaitossa. Ne ovat myös ihanteellisia säilöntään.

Dark Stripe micro dwarf

Dark Stripe micro dwarf on mikrokääpiölajike, jonka korkeus on 40-60cm, ja se on tunnettu ainoana multiflora tyyppisenä mikrokääpiölajikkeena. Tomaatit ovat hieman keskikokoa suurempia kirsikkatomaatteja, monivärisiä tummanruskea-punaisia vihreillä raidoilla. Aromi tulisi olla makea, rikas ja tasapainoinen. On raportoitu, että nämä kasvit voivat tuottaa monia 40-60 hedelmän terttuja kauden aikana, kaikki erittäin lyhyessä kasvissa. Jotkut kasvit ovat tunnetusti tuottaneet yli 250 tomaattia.

Tomaatista lisää:

https://satoisa.fi/index.php/2024/03/03/dark-stripe-micro-dwarf/

Dwarf Antho Pink Panther

Dwarf Antho Pink Panther on keskikauden tomaattilajike, joka tuottaa tummaa ja vaaleanpunasta yhdistävän, päärynänmuotoisen luumutomaatin. Kasvi kasvaa noin 1-1,2 metrin korkuiseksi. Hedelmät painavat 80-100 grammaa.

Edith Stone

Dwarf Edith Stone on keskikauden tomaattilajike, joka tuottaa keskikokoisia, sileitä, tulipunaisia tomaatteja, joissa on keltaisia raitoja. Tämä lajike on peräisin Softy-linjasta, ja sen ovat valinneet ja nimenneet Susan Oliverson ja Sherry Long. Tomaatit ovat herkullisia ja niitä tulee runsaasti. Yksi harvinaisista “normaalin” kokoluokan tomaateista joita laitan.

Gold Dust

Gold Dust on pensastomaattilajike, joka kasvaa noin 50-70cm korkeuteen. Se tuottaa normaalin kokoisia, kultaisen-oransseja tomaatteja, jotka ovat makeita ja mehukkaita. Tomaateilla on hieman paksumpi kuori, ne ovat halkeilunkestäviä ja painavat noin 90-180 grammaa kappaleelta. Lajike menestyy myös viileämmässä säässä, jonka takia valitsin sen avomaalle.

Ildi

Ildi on kirsikkatomaattilajike, joka tuottaa makeita keltaisia, päärynänmuotoisia hedelmiä. Ildi voi tuottaa jopa 80 hedelmää tertussa ja sitä pidetään helposti kasvatettavana. Se on indeterminant, kompakti kasvi. Multiflora.

Legend

Legend-tomaatti on determinate lajike, jonka punaiset hedelmät ovat enimmäkseen siemenettömiä, aikaisin kypsyviä ja suuria. Se on kehitetty erityisesti Tyynenmeren luoteisosan ja muiden viileiden alueiden olosuhteisiin. Lajike on vastustuskykyinen perunarutolle ja kehitetty Oregonin osavaltion yliopiston maatalouskokeiluasemalla vuonna 2003. Valitsen lajikkeen avomaalle aikaisuuden ja ruton kestävien ominaisuuksien johdosta.

Loxton Lad

Loxton Lad on kääpiötomaattilajike, joka tuottaa sileitä, oransseja, litteän pyöreitä hedelmiä, joiden paino vaihtelee 200-450g välillä. Sen maku on tasapainoinen ja herkullinen, ja hedelmät ovat tyypillisesti suurempia kuin sen sukulaisella, Loxton Lassilla. Lajike on kehitetty osana Dwarf Tomato Projectia risteyttämällä Rosella Purple ja Orange Heirloom -lajikkeet vuonna 2009, ja se nimettiin australialaisen Loxton-kaupungin mukaan. Kasvatin tätä lajiketta myös viime kaudella ja pidin sen mausta. Koko on hyvin kompakti joten sopii myös astioihin.

Moby’s chrerry

Dwarf Moby’s Cherry on kääpiötomaattilajike, joka tuottaa keltaisia kirsikkatomaatteja, joiden paino on 30-60g. Tomaatit ovat maukkaita, ja niiden maku on hyvin tasapainoinen. Ne soveltuvat erinomaisesti grillaamiseen, salaattien tekoon ja salsakastikkeisiin. Lajiketta pidetään varhaisen ja keskikauden välisenä lajikkeena. Se on peräisin Dwarf Tomato Projectin risteytyksestä, joka tehtiin Iditarod Red ja Egg Yolk -lajikkeiden välillä. Halusin tämän puutarhaani kompaktina kirsikkatomaattilajikkeena.

Orange Queen

Orange Queen on keskikokoinen, oranssi tomaattilajike, joka on tunnettu mehukkaista ja makeista tomaateistaan. Istutan muutaman kokeeksi ja tuomaan hieman väriä lajikkeistoon.

Pixie

Pixie on pienikokoinen, kirsikkatomaattia hieman suurempi lajike, joka tuottaa runsaasti makeita, oranssinpunaisia tomaatteja. Se on ihanteellinen valinta niille, jotka haluavat kasvattaa tomaatteja esimerkiksi ruukuissa. Pixien kompakti koko ei vaikuta sen makuun, joka on täyteläinen ja makea. Siemenet tulivat itselleni vaihdon kautta ja lajike on itselleni uusi. Puutarhani kaipaa kumminkin hieman myös näitä kellertäviä tomaatteja.

Resibella

Resibella on suhteellisen uusi tomaattilajike, joka tunnetaan erinomaisesta maustaan ja pitkästä säilyvyydestään. Se tuottaa keskikokoisia, punaisia ja pyöreitä tomaatteja, jotka ovat sekä mehukkaita että makeita. Resibella on kehitetty osana “Organic Outdoor Tomato Project” -hanketta, ja se on erityisesti suunniteltu ulkokasvatukseen. Resibella on voimakaskasvuinen ja satoisa ja sillä on erinomainen resistenssi perunaruttoa vastaan, joka olikin pääasiallinen syy miksi lajikkeen valitsin puutarhaani.

Secret Sauce (Short)

Secret Sauce (Short) on tomaattilajike, joka tuottaa 100-200g painoisia punaisia lihaisia tomaatteja, joissa on vähän siemeniä. Kasvi on lyhyt, tukeva ja se tuottaa erinomaisesti. Tomaateilla on erinomainen aito tomaatin maku ja ne soveltuvat sekä tuorekäyttöön että säilöntään. Tämä lajike on myös erinomainen vaihtoehto astiakasvatukseen. Itse kasvatan tätä lähinnä säilöntään.

Sejk

Sejk-tomaatti on varhain kypsyvä, matalakasvuinen lajike, jonka hedelmät ovat soikean pitkulaisia ja painavat noin 80-90 grammaa. Kypsät hedelmät ovat tummanpunaisia ja sisältävät runsaasti lykopeenia, jolla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Tämä lajike kasvaa parhaiten lämpötiloissa 22–24°C. Sejk-tomaatit ovat erinomaisia tuoreena nautittaviksi ja sopivat hyvin myös säilöntään ja kastikkeiden valmistukseen. Tämä on luottolajike tomaatti passatan valmistukseen, joten tulen tätä kylvämään reilusti.

Silvery Fir Tree

Silvery Fir Tree on venäläinen tomaattilajike, joka tuottaa ainutlaatuista, porkkanamaista lehdistöä ja halkaisijaltaan ~5cm punaisia tomaatteja. Kasvit ovat kompakteja, kasvavat vain noin 60cm korkeiksi ja soveltuvat näin ollen hyvin astiakasvatukseen. Silvery Fir Tree on hyvin varhainen.

Stupice

Stupice on varhain kypsyvä tomaattilajike Tšekistä, joka on suosittu sen nopean kasvun ja satoisuuden vuoksi. Se tuottaa pieniä, punaisia tomaatteja, jotka ovat erittäin makeita ja mehukkaita. Stupice soveltuu erinomaisesti viileämmän ilmaston alueille, missä kasvukausi on lyhyempi.

Wildling Panamorous

Wildling Panamorous on erittäin mielenkiintoinen tomaattilajike, joka on peräisin Joseph Lofthousen työstä. Se on risteytys geneerisen tomaatin ja kahden villin tomaattilajin, Solanum habrochaitesin ja Solanum pennelliin, välillä. Tämä risteytys on osa Lofthousen “Beautifully Promiscuous and Tasty Tomato Project” -hanketta, joka pyrkii tutkimaan tomaatin genomiikkaa ja kehittämään uusia, mielenkiintoisia lajikkeita, jotka kestävät erilaisia ympäristöolosuhteita kuten tauteja, tuholaisia ja sääolosuhteita. Tämä lajike tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden niille, jotka ovat kiinnostuneita tomaattien genetiikan tutkimisesta ja uusien, kestävien lajikkeiden kehittämisestä. Wildling Panamorous tuo mukanaan suuren monimuotoisuuden, mikä mahdollistaa monenlaisten valintalinjojen ja jalostusprojektien toteuttamisen. Valitsin kyseisen lajin puutarhaani jalostusprojektia varten.

Yukon Quest

Yukon Quest -tomaatti on kylmän ilmaston olosuhteisiin erinomaisesti sopeutuva lajike, joka on nimetty kuuluisan Yukon Quest -rekikoirakilpailun mukaan. Tämä lajike symboloi kestävyyttä ja kykyä selviytyä haastavissa olosuhteissa, mikä tekee siitä hyvän valinnan viileään ilmastoon. Yukon Quest on varhainen 55–65 päivää. Hedelmät ovat keskikokoisia ja niillä on klassinen pyöreä tomaatin muoto. Yukon Quest tarjoaa miellyttävän makean ja hapokkaan tasapainon, joka tekee siitä monipuolisen käytettäväksi sekä tuoreena että säilöttynä. Lajike on indetermiant. Kasvaa hieman alle metrin korkeaksi. Uusi lajike itselleni, jolta odotan paljon.

Avomaantomaatin taimet itämässä
Avomaantomaatin taimet itämässä. Muovipussi ehkäisee “kypäräpäitä” kun sirkkalehdet nousevat mullasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *