Lämmitetty kasvihuone jossa kasveja

Kasvihuonekauden 2024 aloittaminen

Posted by

Kasvihuoneen “käynnistäminen” keväällä on tietynlainen kevään alku itselleni ja ehdoton kuukauden kohokohta. Se ei ainoastaan merkitse uuden kasvukauden alkua, vaan tarjoaa myös mahdollisuuden optimoida kasvihuoneen toimintaa ja saavuttaa parempia tuloksia. Tässä blogipostauksessa kerron kahdesta tehokkaasta tekniikasta, joilla voi halutessaan kasvukautta pidentää kumminkin pitäen sähkönkulutuksen kurissa.

Lämminvesikierron hyödyntäminen

Lämpimän veden kierto kasvualustassa on innovatiivinen tapa pitää kasvihuoneen lämpötila tasaisena ja edistää kasvien terveellistä kasvua. Tämä menetelmä hyödyntää maan alla kulkevia vesiputkia, joiden kautta lämmin vesi kiertää ja luovuttaa lämpöä suoraan kasvien juuristoalueelle. Liian kylmä kasvualusta estää kasvien istuttamisen eikä kylmän kasvualustan päällä ole hyvä pitää ruukuissa olevia taimia.

Minulla on kasvihuoneessa kolme erillistä kohopenkkiä joista päätin käyttää takaseinällä sijaitsevaa noin 250x60cm olevaa kohopenkkiä. Kaivoin kasvualustan poisnoin 20cm syvyyteen saakka ja sijoitin pohjalle 10 metriä elintarvikehyväksyttyä juomavesiletkua. Tämän jälkeen hautasin letkun kasvualustalla ja päädyt vedin penkin reunassa sijaitsevaan styrox kylmälaukkuun (Puuilo n.10€). Kylmälaukkuun lisäsin pumpun kierrättämään vettä ja vanhan 150W akvaariolämmittimen, joka pitää omalla termostaatillaan veden noin 35°C lämpötilassa. Mahdottomiin kyseinen tapa ei pysty, mutta tarkoitus on lähinnä ylläpitää saavutettua lämpöä. Alla olevasta kuvasta näkee kuinka aurinko lämmittää ilmaa ja se johtuu hieman viiveellä kasvualustaan. Lämmitin pitää lämpötilan vähintään 14°C lämpötilassa, joka pikkuhiljaa lämpimien säiden tullessa kasvaa.

Kasvualustan lämpötila kasvihuoneessa
Yellow on 10cm syvyydessä ja RED 20cm syvyydessä kasvualustassa.

Kuplamuovin käyttäminen eristeenä

Koko kasvihuonetta on turha lämmittää toistaiseksi kun tarve on ainoastaan pienelle alueelle. Rakensin kuplamuovilla vuoraamalla kohopenkin päälle kasvutunnelin ja sijoitin lämpötila ohjatun lämmittimen sen sisään. Tämä mahdollistaa pienehkön noin 200-300W keskiarvolla lämmittämisen kyseiselle pienehkölle pinta-alalle.

Kuplamuovinen tunneli kasvihuoneen sisällä
Kuplamuovinen tunneli kasvihuoneen sisällä

Kuplamuovinen tunneli kannattaa tehdä helposti avattavaksi, auringonpaiste saa lämpötilan nousemaan todella suureksi joten käyn joka aamu avaamassa sen päiväksi. Systeemi mahdollistaa useiden satojen taimien kasvattamisen pelkällä auringonvalolla, joka muutoin vaatisi sisältä tilaa. Käytän “Plantek 64” kennoja esimerkiksi kaalien kylvämiseen ja kyseiseen tunneliin mahtuu niitä useita. Kaalit ja salaatit itävät hyvin hieman viileämmässä, mutta esimerkiksi tomaatit ja kukat idätän ensin sisällä ennen kuin siirrän niitä hiljalleen kasvihuoneeseen.

Dark Stripe micro dwarf tomaatit kasvutunnelissa
Dark Stripe micro dwarf tomaatit kasvutunnelissa
Samettikukan pieniä taimia kasvihuoneessa
Samettikukan pieniä taimia kasvihuoneessa
Veden kierto kasvihuoneessa

2 comments

  1. Olisiko kuvia tuosta johdosta, kylmälaukkuosuudesta, pumpusta jne. Käsittääkseni ei vaadi mitään asentajakoulutusta jotta voisi itse tuollaisen kehitellä kenties myös 🙂 Mutta kuva kertoisi että miten.

    1. Lisäsin tuon blogikirjoituksen perään tuon kylmälaukun sisällöstä joka toimii siis vesisäiliönä tuolle kierrolle. Hyvin yksinkertainen tehdä ja ei vaadi mitään kummoista asennusta. Pumppu toiseen päähän letkua, letku maahan ja toinen pää vapaasti tuonne vesitilaan että vesi kiertää. Sen lisäksi lämmitin veteen. Noita saa akvaariotarvike tai vesiviljely tarvikkeita myyvistä liikkeistä. Sitten vain pistoke seinään ja homma toimii.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *