Omavaraista satoa pöydällä

Voiko kurkkua ja tomaattia kasvattaa samassa kasvihuoneessa?

Posted by


Kurkut ja tomaatit ovat kaksi ehkä suosituinta kasvihuoneessa kasvatettavaa kasvia Suomessa. Näiden kasvien suosio johtuu niiden kyvystä tuottaa satoa kasvihuoneessa ja joilla ulkona kasvaminen voi olla vaikeaa Suomen viileän ja lyhyen kasvukauden vuoksi etenkin pohjoisemmassa. Kasvihuone antaa mahdollisuuden hallita kasvuolosuhteita, mikä on erityisen tärkeää meidän leveysasteilla. Mikään ei estä sinua kasvattamasta niitä samassa kasvihuoneessa.

Miksi itse vältän kasvattamasta kurkkua kasvihuoneessa?

Kasvihuoneessa kurkkujen ja tomaattien yhteiskasvattaminen voi aiheuttaa haasteita, erityisesti kun ympäristö on optimoitu tomaattien tarpeisiin. Käyn läpi muutamia keskeisiä syitä, miksi valitsen keskittyä tomaattien viljelyyn kasvihuoneessa ja jätän kurkut avomaalle:

Kosteusolot ja kasvitaudit

Tomaattien kasvattamisessa suurimmat haasteet liittyvät usein itselläni kosteuden hallintaan. Tomaatit hyötyvät hieman kuivemmasta ilmasta mikä vähentää monien sienitautien kuten harmaahomeen riskiä. Harmaahome on yksi yleisimmistä ja tuhoisimmista tomaattien taudeista, joka leviää nopeasti kosteissa olosuhteissa. Tämän vuoksi olen asentanut kasvihuoneeseeni kosteudenpoistajan, joka auttaa ylläpitämään optimaalista ilman kosteutta tomaateille mutta ei ole ihanteellinen kurkuille.

Kurkut sen sijaan suosivat korkeampaa ilmankosteutta. Ne kehittyvät parhaiten kun ilmasto on kostea mikä auttaa myös torjumaan tuholaisia, kuten vihannespunkkeja. Kurkut hyötyvät säännöllisestä suihkuttelusta, joka pitää punkit loitolla ja edistää tervettä kasvua. Tämä ilmankosteuden tarve on ristiriidassa tomaattien kanssa, mikä tekee niiden yhteisviljelystä kasvihuoneessani vaikeaa.

Ravinteiden tarve ja kilpailu

Sekä kurkut että tomaatit ovat ravinteiden suhteen ahneita kasveja, jotka vaativat paljon lannoitusta kasvaakseen ja tuottaakseen satoa. Kummankin kasvin intensiivinen ravinteiden tarve voi johtaa kilpailuun maaperän ravinteista, mikäli niitä kasvatetaan liian lähellä toisiaan. Tästä syystä keskittyessäni tomaattien viljelyyn voin räätälöidä lannoitteen koostumuksen tarkasti tomaattien tarpeiden mukaan, varmistaen, että ne saavat kaikki tarvitsemansa ravinteet optimaalisessa suhteessa. Olen tottunut esimerkiksi antamaan kurkuille kanankakka pohjaista lannoitetta joka on hieman typpi pitoisempaa kuin normaalisti käyttämäni hevosenlanta. Kurkku hyötyy hieman enemmästä typestä.

Kasvihuoneen tilankäyttö

Lisäksi kasvihuoneen tilan tehokas käyttö on tärkeää. Tomaatit ja kurkut kasvavat suuriksi kasveiksi, ja niiden leviäminen voi olla hallitsematonta, jos tilaa ei suunnitella huolellisesti. Keskittymällä tomaattien viljelyyn, minun on helpompi suunnitella ja optimoida kasvihuoneen tilanjako ja tukirakenteet, jotka tukevat tomaattien kasvua ilman, että ne kilpailevat kurkkujen kanssa valosta ja tilasta.

Näistä syistä päätän välttää kurkkujen kasvattamista omassa kasvihuoneessani ja keskittyä tomaattien viljelyyn, joka on suunniteltu vastaamaan niiden erityisvaatimuksiin. Tämä päätös tukee tomaattien terveyttä ja tuottavuutta, minimoiden samalla tauteja ja tehden viljelystä tehokkaampaa.

Miten sitten saan kasvatettua kurkkua?

Kurkut ovat aina olleet yksi suosikkikasveistani, joita kasvatan mielelläni joka vuosi. Niiden raikkaus ja monikäyttöisyys keittiössä tekevät niistä välttämättömän osan puutarhaani. Olipa kyse sitten raikkaasta kurkkusalaatista kesäpäivänä tai herkullisista säilötyistä kurkuista, jotka piristävät talven aterioita, kurkut tarjoavat jatkuvasti sekä maku- että ravintoarvoa.

Avomaankurkkujen esikasvatus kasvihuoneessa on hyvä tapa saada aikaan varhainen sato ja varmistaa, että kurkut saavat kasvuunsa tarvitsemansa suojan ja lämpötilat. Tässä ohjeet avomaankurkkujen esikasvatukseen kasvihuoneessa, joka soveltuu erityisesti Suomen ilmastoon:

1. Ajoitus

Avomaankurkkujen esikasvatus tulisi aloittaa noin 2-4 viikkoa ennen niiden siirtämistä ulos avomaalle. Tämä tarkoittaa yleensä kylvämistä huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa, sillä kurkut voidaan siirtää kasvihuoneesta ulos toukokuun loppupuolella, kun yöpakkasten riski on ohitse. Tämä toki vaihtelee laajasti Suomessa alueittain.

2. Siemenet ja kylvö

Valitse avomaankurkuille sopivia siemeniä. Liota siemeniä vedessä yön yli nopeuttaaksesi itämistä. Kylvä siemenet pieniin ruukkuihin jotka on täytetty laadukkaalla mullalla. Peitä siemenet noin 1-2 senttimetrin kerroksella multaa.

3. Lämpötila ja valo

Säilytä kylvöastiat lämpimässä paikassa, esimerkiksi huoneessa missä lämpötila on 20-28 °C. Tämä on hyvä lämpötila kurkkujen itämiseen. Varmista, että taimet saavat tarpeeksi valoa vahvistuakseen. Jos kasvihuone ei saa tarpeeksi luonnonvaloa, harkitse lisävalon käyttöä.

5. Karaisu

Ennen taimien siirtämistä ulos, ne on totutettava ulkoilman olosuhteisiin. Aloita karaisu noin viikkoa ennen ulosistutusta viemällä taimet päivittäin ulos muutamaksi tunniksi. Lisää aikaa ulkona vähitellen, jotta taimet tottuvat tuuleen ja suorempaan auringonvaloon. Käytä varsinkin aluksi harsoa herkkien taimien päällä, mieluiten jopa muutamaa kerrosta.

6. Siirtäminen ulos

Kun taimet ovat karaistuneet ja ulkolämpötilat ovat riittävän lämpimiä, siirrä taimet avomaalle. Maan lämpötilan tulee olla myös vähintään 15°C. Istuta ne etukäteen valmisteltuun maahan joka on muokattu ja lannoitettu. Jätä riittävästi tilaa taimien väliin yleensä noin 40-60 cm lajikkeesta riippuen, jotta niillä on tilaa kasvaa kunnolla.

Kurkkujen esikasvatus kasvihuoneessa suojaa nuoria taimia alkukevään epävakaalta säältä ja antaa niille hyvän lähdön kasvukauteen. Ole kumminkin tarkkana ettet aloita liian aikaisin kasvatusta.

Kurkut ja tomaatit samassa kasvihuoneessa kaudella 2022
Kurkut ja tomaatit samassa kasvihuoneessa kaudella 2022

2 comments

  1. Minulla tomaatit ja kurkut kasvavat samassa kasvihuoneessa. En tiennyt tuosta ilmankosteusasiasta aiemmin. Nyt olen ostanut (odottaa vielä pystytystä) uuden kasvihuoneen, ehkä jätänkin vanhan myös olemaan ja jatkossa eriytän kurkun ja tomaatin kasvatuksen eri kasvihuoneisiin. Kiitos tästä uudesta tiedosta.

    1. Itselle tuo harmaahome on ollut isoin ongelma tomaatille ja toisaalta taas vihannespunkit kurkulle. Toki saattaa kasvihuoneen koko vaikuttaa myös mahdollisiin ongelmiin. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *