Kasvualustan valmistus itse

Kokeilemassa kasvualustan valmistusta itse

Posted by

Puutarhailu on minulle monipuolinen harrastus ja tykkään aina testailla erilaisia tapoja parantaa kasvuolosuhteita. Tänä keväänä päätin kokeilla itse kasvualustan valmistusta käyttämällä hyväksi vanhaa kasvualustaa, hyvin maatunutta hevosenlantakompostia ja kookoskuitua. Ajattelin yhdistellä näitä kolmea luonnonmateriaalia ja nähdä miten ne toimivat yhteen.

Valmistusprosessi:

1. Siivilöinti: Aloitin siivilöimällä vanhan kasvualusta ja hevosenlantakompostin käyttäen noin 5 mm:n siivilää. Tämä poistaa suuret kappaleet ja mahdollistaa tasaisemman seoksen, mikä on tärkeää juurten terveydelle ja kasvulle. Siivilöin materiaalit suoraan vanhaan lihalaatikkoon joka on sopivan kokoinen tähän.

Kasvualustan valmistusta siivilöiden
Kasvualustan siivilöinti

2. Kookoskuidun turvottaminen: Kookoskuitu myydään usein kuivattuna ja tiiviisti pakattuna, joten se on turvotettava ennen käyttöä. Liota kookoskuitua vedessä, kunnes se on täysin turvonnut ja helppo käsitellä.

3. Aineksien sekoittaminen: Sekoita turvonnut kookoskuitu, siivilöity vanha kasvualusta ja hevosenlantakomposti suhteessa 1:1:1. Tämä tarkoittaa, että jokaisen aineksen osuus on noin kolmasosa lopullisesta tilavuudesta. Huolellinen sekoittaminen varmistaa että ainekset jakautuvat tasaisesti. Lisää tarvittaessa aavistus vettä.

4. Kalkin lisääminen: Lisäsin itse noin desin magnesiumia sisältävää kalkkia 30 litraan uutta kasvualustaa peruskalkitukseksi. Arvio on aika karkea ja harkitsen pH mittarin hankintaa niin voisi hieman testailla sopivaa annostusta myös muualla puutarhassa.

Hyödyt:

Kookoskuitu:

  • Ilmavuus ja juurten terveys: Kookoskuitu lisää maan rakennetta ja ilmavuutta, mikä auttaa juuria hengittämään ja kasvamaan terveinä.
  • Vedenpidätyskyky: Kuitu pystyy pidättämään kosteutta, mikä on erityisen hyödyllistä kuivina kausina.
  • Uusiutuva ja kestävä: Kookoskuitu on ekologinen valinta, sillä se on uusiutuva sivutuote kookospähkinöiden tuotannosta. Itseäni toki hieman häiritsee että sitä rahdataan meriteitse Suomeen.

Hyvin kompostoitunut hevosenlanta:

  • Ravinteikas: Hevosenlanta on erinomainen luonnonmukainen lannoite, joka sisältää runsaasti typpeä, fosforia ja kaliumia.
  • Maaperän elinvoimaisuus: Kompostoitu lanta lisää maaperän mikrobiologista aktiivisuutta, mikä edistää terveen ekosysteemin ylläpitoa.
  • Tehostaa kasvua: Lanta parantaa maaperän rakennetta ja ravinteiden saatavuutta, mikä edesauttaa nopeampaa ja terveempää kasvua.

Toivottavasti yhdistelmä osoittautuu erittäin tehokkaaksi ja ravinteikkaaksi kasvualustaksi kasveilleni. Sekoituksesta tuli todella kuohkeaa ja hyvän tuntuista. Käytän tätä lähinnä tomaateilla uudelleen ruukutuksen yhteydessä kun ne kestävät jo hieman vahvempaa multaa.

Kuohkea valmis kasvualusta
Kuohkea valmis kasvualusta
Tomaatit odottamassa siirtoa uuteen kasvualustaan isompaan ruukkuun
Tomaatit odottamassa siirtoa uuteen kasvualustaan isompaan ruukkuun

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *