Myyrä kasvihuoneessa

Apua! Myyrä kasvihuoneessa!

Posted by

Viime viikolla kohtasin odottamattoman vieraan kasvihuoneessani – metsämyyrän. Tämä pieni eläin oli löytänyt tiensä herkullisten kasvieni luo ja ehti tehdä tuhojaan ennen kuin huomasin koko asian. Mutta kuten harrastuksia usein, jokainen haaste on mahdollisuus oppia ja kasvaa. Alla kerron miten selvisin tilanteesta positiivisella otteella. Myyrä kasvihuoneessa voi tehdä todella paljon tuhoja!

Myyrien loukuttaminen

Huomattuani myyrän tuhot päätin ensi töikseni asettaa loukkuja. Luettuani asiantuntijoiden suosituksia ja lajin varmistuessa metsämyyräksi päätin käyttää perinteisiä loukkuja. Metsämyyrä levittää Puumala-virusta joka aiheuttaa melko ikävää myyräkuumetta. Normaalisti olisin käyttänyt loukkuja jotka nappaavat elävänä ja kiikuttanut pitkälle metsään, mutta ilmeisesti myyrä ehtisi levittää eritteitään loukussa olemisen aikana ja altistaisin itseni ja perheeni virukselle – tämä ei siis tässä kohtaa ollut ikävä kyllä vaihtoehto. Loukkuihin jäi muutaman päivän aikana neljä myyrää. Lisäksi kastelin kasvihuoneen mullan kauttaaltaan ettei mahdolliset eritteet kuivuisi ja nousisi pölyn mukana ilmaan.

Vahinkojen Kartoitus

Ryhdyin kartoittamaan vahinkoja. Vaikka monet kasvit olivat saaneet vähän osumaa välttyivät arvokkaimmat taimeni tuholta. Myyrät tuhosivat ainakin 70 samettiruusua, 10 jaloelämänlankaa, 3 jalapenon taimea, 2 tomaatin taimea ja jotain sipulin taimia. Tämän lisäksi sieltä täältä saattoi tomaatin lehti hävitä, mutta se ei haittaa juurikaan kasvua.

Tuhoutuneet samettiruusut
Tuhoutuneet samettiruusut

Samettiruusujen uudelleenkylvö

Päätin kylvää samettikukat uudelleen. Samettikukat eivät ainoastaan tuo väriä ja eloa kasvihuoneeseen, vaan niiden tuoksu torjuu tuholaisia ja ne auttavat muiden kasvien kasvua – näin olen ainakin kuullut. Nättejä ne on joka tapauksessa niin ulkona kuin kasvihuoneessa.

Samettikukat itää
Samettikukat itää

Kärsivällisyys Palkitaan

Jotkin vioittuneet kasvit vaativat enemmän aikaa toipuakseen. Päätin antaa niille mahdollisuuden, mikä kiire niitä on poiskaan heittää. Hoitamalla niitä huolellisesti, toivon näkeväni niiden palautuvan entiseen loistoonsa.

Syöty Resibella tomaatti lajike
Resibella tomaatissa uutta alkua

Dark Stripe Micron varkaan varttaminen

Yksi lajikkeistani ‘Wildling Panamorous’ oli kärsinyt latvan syömisestä mullan tasolle. Otin käyttöön Dark Stripe microsta varkaan ja rapsuttelin hieman multaa pois paljastaen runkoa. Leikkasin V-muotoiset leikkuupinnat ja tuin varttamista varten tehdyllä klipsulla. Lopuksi valmis varte muovisen kupin sisään joka säilyttää kosteuden. Pari päivää hieman varjoisammassa paikassa pitäisi riittää. Kiehtovaa seurata miten ensimmäinen vartteeni onnistuu!

Positiivisuus ongelmia kohdatessa

Vaikka metsämyyrän vierailu oli yllättävä ja haastava, se opetti minulle paljon. Jokainen ongelma tarjoaa tilaisuuden oppia uusia taitoja ja soveltaa luovia ratkaisuja. Positiivisuus ja kärsivällisyys ovat avainasemassa, kun kohtaa esteitä ja puutarhassani ne ovat johtaneet kauniiseen ja elinvoimaiseen kasvuympäristöön. Toivottavasti myyrän pysyvät jatkossa metsässä.

Myyrä kasvihuoneessa metsään

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *