Taimien istutus isompaan ruukkuun

Milloin siirtää taimet isompaan ruukkuun: Helppo opas

Posted by

Ylikastelu on erityisen helppo tapahtua, kun taimet sijoitetaan liian suuriin ruukkuihin suhteessa niiden kokoon. Tässä tilanteessa multaa on paljon suhteessa taimen juuriston kokoon, mikä voi johtaa useisiin ongelmiin. Lisäksi valoa ja tilaa menee hukkaan mikäli taimi on liian suuressa ruukussa. Milloin on oikea aika vaihtaa ruukkua?

Suuret ruukut säilövät enemmän vettä mullassa. Koska taimen juuret eivät ulotu ruukun kaikkiin osiin, suuri osa mullasta voi pysyä märkänä pitkiä aikoja. Tämä lisää juurimädän riskiä, sillä juuret tarvitsevat sekä vettä että happea. Kun multa on pitkään märkä, juuret eivät saa tarpeeksi happea, mikä heikentää kasvin terveyttä ja elinvoimaisuutta. Mikäli multatila on iso on huomattavasti helpompaa ylikastella taimia. On yleinen harhaluulo että taimet kasvaisivat suuressa multatilassa paremmin.

Kannattaa kumminkin huomioida että kaikki kasvit eivät pidä siirtämisestä joten niiden istutus hieman suurempaan ruukkuun on perusteltua. Kurkku on tästä hyvä esimerkki, mutta vaatii joka tapauksessa lyhyen esikasvatus ajan.

Milloin siirtää: Liikaa siirtämisen kanssa ei saa vitkutella. Juuret voivat kietoutua toisiinsa ja aiheuttaa kasvussa häiriöitä. Onneksi ruukkuun on helppo kurkata ja katsoa milloin juuret alkava kiertymään. Kuvassa olevilla taimilla ei olisi ollut vielä mikään kiire, mutta etenkin oikealla olevasta näkee että uusia paksuja juuria alkaa näkymään reunoilla, joka on itselleni tomaattien kohdalla hyvä merkki siitä että olisi hiljalleen aika vaihtaa isompaan. Yleensä taimi on myös on 3-4 kertaa ruukun korkuinen tai levyinen, jolloin joka tapauksessa taimi tarvitsee ympärilleen hieman enemmän tilaa.

Taimien istutus isompaan ruukkuun
Taimien istutus isompaan ruukkuun

Ruukun koko: Yleensä esikasvatan lähes kaiken kennostoissa jonka koko on noin 4x4cm. Tästä siirrän ne yleisesti kaupoissa pienimpiin myytäviin 6cm esikasvatus ruukkuihin, josta siirrän ne hieman tilanteesta riippuen jopa 11cm taimiruukkuun asti. Osan taimista esikasvatan hieman aikaisemmin ja isommiksi jotka siirrän useamman litran ruukkuihin. Nämä toki vievät paljon tilaa kasvihuoneesta, joten niitä on max. 20kpl.

Tomaatit sovussa
Tomaatit sovussa keskenään

Kokemus tuo varmuutta: Taimissa ja olosuhteissa on toki eroja. Mikäli on mahdollisuus siirtää keväällä kuumaan kasvihuoneeseen taimet niin pieni multatila ei välttämättä riitä esimerkiksi koko päiväksi. Toisaalta jos ei ole lisävaloa tarjolla sisätiloissa voi hieman venyttää uudelleen istutusta. Kasveista esimerkiksi eri chilit tuntuvat pärjäävän hyvin pienessä ruukussa kasvin kokoon nähden ja ovat herkkiä ylikastelulle.

Chilin taimi
Chilin taimi pienessä ruukussa

Lisäksi on tärkeää tuntea kasvien kastelutarpeet ja tarkkailla niiden kasvua, mutta toisaalta antaa aikaa kasvin kehittyä. Käytä ilmavaa multaa joka on siivilöity liian isot partikkelit pois. Yleensä ruukun painosta huomaa parhaiten milloin on aika kastella. Tomaattia ja chiliä pieni nuupahtaminen ei haittaa yhtään vaan ne ponnahtavat takaisin ryhtiin saadessaan taas vettä.

One comment

  1. Tosi hyvä kirjoitus. Usein tosiaan tulee mieleen, että taimet pitäisi siirtää isompaan ruukkuun. Isossa ruukussa on myös paljon vaikeampi ihan idätyksestä asti onnistua. Vaikka sen on huomannut, ei vain ole tullut ajatelleeksi, että mistä se johtuu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *