Pavuilla testaus

Halpa lannoite hevostalleilta: Hyödynnä hevosenlantaa puutarhassasi turvallisesti

Posted by

Puutarhanhoito on intohimo monille ja kestävien, luonnonmukaisten ratkaisujen löytäminen kasvien hoitoon nousee yhä tärkeämmäksi. Yksi tällainen ratkaisu itselleni on hevosenlannan käyttö lannoitteena. Tässä artikkelissa kerron miten itse sitä käytin ja kuinka testaan sen turvallisuutta torjunta-aineille herkkien kasvien, kuten papujen avulla.

Huomioithan että hevosenlanta tulee olla kompostoitua, mielellään kuivitettu turpeella tai vastaavalla kuivikkeella.

Hevosenlannan hyödyt puutarhassa

Hevosenlanta on arvostettu lannoite monestakin syystä:

 • Ravinteikkuus: Hevosenlanta on rikas typen, fosforin ja kaliumin lähde, jotka ovat keskeisiä ravinteita kasvien terveelle kasvulle.
 • Maanparannusaine: Se parantaa maan rakennetta lisäämällä orgaanista ainesta, mikä edistää maaperän ilmavuutta ja vedenpidätyskykyä. Lisäksi se ylläpitää mikro-organismeja maaperässä.
 • Edullisuus: Usein saatavilla ilmaiseksi tai edulliseen hintaan hevostalleilta, hevosenlanta on kustannustehokas tapa rikastuttaa puutarhaasi.

Hevosenlannan turvallisuuden varmistaminen

Vaikka hevosenlanta tarjoaa monia etuja, on tärkeää varmistaa sen turvallisuus ennen käyttöä, erityisesti jos lanta saattaa sisältää torjunta-ainejäämiä. Jäämät kulkeutuvat hevosen ruuansulatuksen läpi mikäli hevosten ruoka on sisältänyt esimerkiksi melassi pohjaista rehua. Tässä yksinkertainen tapa testata hevosenlannan turvallisuus käyttämällä papuja:

 1. Herkät kasvit: Papu on hyvä valinta sillä se on herkkä kasvi, joka reagoi voimakkaasti torjunta-aineisiin. Tietääkseni lajikkeella ei ole väliä, käytän itse kasvattamiani ruusupapuja
 2. Valmistele ruukut: Täytä yksi vertailu ruukku puhtaalla varmasti torjunta-aineettomalla mullalla ja lisää muihin muutamaan hevosenlantaa eri kohdista tai sekoita lanta hyvin.
 3. Kylvä pavut: Istuta muutamia papuja jokaiseen ruukkuun ja merkitse ruukut tarvittaessa.
 4. Seuraa kasvua: Kastele papuja säännöllisesti ja seuraa niiden kasvua muutaman viikon ajan. Vertaa kasvien terveyttä ja kehitystä.
 5. Arvioi tulokset: Jos pavut kasvavat normaalisti ja näyttävät terveiltä, lanta on todennäköisesti turvallista käyttää. Jos havaitset kasvuhäiriöitä kuten vääristymiä lehdissä, keltaisuutta tai kasvun hidastumista, lanta saattaa sisältää haitallisia aineita. Sen voi toki käyttää esimerkiksi koristepensaiden juurella jotka eivät ole herkkiä torjunta-aineelle.

Käytännön vinkkejä hevosenlannan käyttöön

Miksi itse käytän hevosenlantaa lannoitteena? Esimerkiksi kanankakkaan pohjautuvien lannoitteiden annosteluohje on noin 1,5l per tomaatti/kurkku. Tämä tarkoittaisi pelkästään tomaateilleni yli kymmentä säkkiä lannoitetta, josta alkaa tulla jo hieman kustannuksia.

Sekoitan sitä myös hieman esikasvatuksen loppuvaiheessa viimeisen ruukunvaihdon yhteydessä taimille. Liiallinen lannoitus on kokemuksieni mukaan hyvin hankalaa kompostoituneen lannan kanssa. Toki aina kannattaa olla varovainen.

Työstän lannan uutta kasvimaata perustaessa maaperään lapion tai puutarhajyrsimen avulla. Sekoitan sen noin 20–30 cm syvyyteen. Tämä edistää ravinteiden tasaista jakautumista ja maan rakenne paranee. Vanhalle kasvimaalle pyrin levittämään sen ainoastaan katteeksi ja lisään toki istutuskuoppaan aina hieman.

Hevosenlannan vaikutus maaperän eliöstöön

Hevosenlanta on erinomainen maan elävöittäjä eli se lisää mikrobien toimintaa. Sen vaikutuksia ovat:

 • Mikrobien aktiivisuuden lisääntyminen: Lanta sisältää mikro-organismeja, jotka auttavat hajottamaan orgaanista ainetta. Tämä prosessi tuottaa ravinteita, jotka ovat helposti kasvien saatavilla.
 • Maan rakenteen parantaminen: Orgaaninen aines lannassa auttaa parantamaan maan rakennetta. Se lisää maaperän huokoisuutta, mikä parantaa ilmavuutta ja vedenpidätyskykyä.
 • Pieneliöiden tukeminen: Hevosenlanta tarjoaa ravintoa maaperän eläimille kuten madoille, jotka ovat tärkeitä maan rakenteen parantamiselle Nämä organismit auttavat muokkaamaan ja kuohkeuttamaan maata, mikä edesauttaa juurten kasvua ja kasvin terveytä.
 • Taudinaiheuttajien ehkäiseminen: Kasvien terveyden ja maaperän biodiversiteetin parantuessa voi lanta auttaa torjumaan taudinaiheuttajia vähentäen esimerkiksi kasvien stressiä niiden saadessa kaiken tarpeellisen maaperästä.

Tämä halpa lannoite hevostalleilta on siis mustaa kultaa jokaisen puutarhassa!

Halpa lannoite hevostalleilta
Lantakasa peräkärryssä odottamassa levitystä

3 comments

 1. Hienoa, olen juuri kirjoittanut hevosenlannasta omaan blogiini. Tulee tosin julkiseksi vasta 25.4. Lämmitän nimittäin kasvihuoneeni lannalla. Se palaa kasvukauden aikana mullaksi ja tulee vasta seuraavana vuonna kasvimaalle maanparanteeksi. Itselläni ei ole ollut kasvuongelmia edes tomaateilla, jotka myös ilmeisen herkkiä jäämille, ja johtuu varmaan siitä, että kasvukerros on aina joko omaa kompostimultaa tai joskus ostan lisäksi kaupan multaa ihan pintakerrokseen. Ilmeisesti ylivuotisena palaneena on jo kaikki jäämätkin hajonneet ja kasvukaudella juuret eivät yllä liikaa lantakerrokseen asti.

  1. Tomaattien takia itse testaan, olisi melko raskasta menettää jäämien takia vuoden sato. Ei onneksi ole ollut vielä mitään ongelmia. Tuota kasvihuoneen lämmittämistä lannalla olen itsekin miettinyt, täytyy kokeilla ensi vuonna! Jos olen käsittänyt oikein niin auringon UV säteet hajottavat lannoitejäämät tehokkaimmin jonka takia kompostia olisi hyvä käännellä. Englannissa on ilmeisesti ainakin ollut ongelmia jonkin verran myös kaupallisten kompostoitujen hevosenlantaan pohjautuvien lannoitteiden kanssa (esim. Charles Dowding löytyy juttua). Aika harvinaisia taitaa onneksi olla nuo jäämät lannan kanssa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *