Kauden 2024 ensimmäiset kylvöt kasvihuoneeseen!

Posted by

Kevät on taas täällä, ja uuden kasvukauden aloitus Pitkän ja pimeän talven jälkeen kylvämisen hetki on vihdoin käsillä.  Siemenpussien rapina, multa sormien alla ja ensimmäisten vihreiden versojen näkeminen ovat hetkiä, jotka muistuttavat mieltä tulevasta kesästä. Odotan innolla, että pääsen jakamaan tämän kauden kasvutarinat, vinkit ja kokemukset teidän kanssanne. Tervetuloa mukaan seuraamaan, kun herätämme puutarhan jälleen eloon!

Ensimmäiset 24 tomaattia on kylvetty pienennettyyn Plantek 64 kennoon. Aikani merkitsemistä pähkäiltyäni päädyin tekemään excelissä “kartan” ja lykkäämään nimikylttien veistämistä. Merkkasin ainoastaan pienen jäljen kennon kulmaan ettei vahingossa kenno käänny karttaan nähden 180 astetta.

Lajikkeissa pyrin valitsemaan reilusti kirsikkatomaatteja ja toisaalta isoja pihvitomaatteja. Normaaleja tulee tarpeeksi  ulkona kasvatettuna eikä ne muutoinkaan kiehdo vastaavasti kuin tietyt ääripäät. Erilaisuus kiehtoo kuten koko, multiflora, väritys, anthosyaniini, muoto tai kasvutapa.

Barry´s Crazy Cherry on ainutlaatuinen ja runsassatoinen kirsikkatomaattilajike. Brad Gates kehitti sen Wild Boar Farmsilla ja se julkaistiin vuonna 2015. Lajike on tunnettu valtavista, vaaleankeltaisista, makeista ja tertuistaan. Tomaatit ovat pääosin päärynänmuotoisia ja yhdessä tertussa voi olla yli 50 hedelmää. Lajike on multiflora-tomaatti, mikä tarkoittaa, että tertuissa saattaa olla enemmän kukkia ja hedelmiä per terttu kuin normaaleissa. Indeterminant lajike kasvaa ja tuottaa hedelmiä aina pakkasiin asti. Voi kasvaa jopa 150cm korkeaksi ja on tunnettu erinomaisesta tautienkestävyydestään.

Jokainen tomaatti on ovaalinmuotoinen, ja sen kukkaosan päässä on pieni “nokka”, ja tertut voivat olla melko suuria, 20–40 hedelmää per terttu. Makua kuvataan rikkaaksi, intensiiviseksi ja makeaksi, savuisilla tai maanläheisillä sävyillä.

Black Emperor -tomaatti on harvinainen, indeterminant lajike, joka esiteltiin Pohjois-Amerikassa ensimmäisen kerran vuonna 2012 Tradewindsfruitin toimesta Santa Rosassa, Kaliforniassa. Tämä lajike tuottaa hyvän sadon tummia, keskikokoisia, luumunmuotoisia hedelmiä, joiden paino on 80-150 grammaa. Tomaateilla on lihaisa, makea liha, jossa on tasapainoinen tomaatin maku, savuisia vivahteita, ja ne kypsyvät hiilenpunamustaksi. Niillä on pehmeät kuoret ja ne ovat erittäin maukkaita, mikä tekee niistä sopivia säilöntään, tuoreena syötäväksi tai lisättäväksi salaatteihin. Lajike saattaa olla erittäin tuottava.

Secret Sauce Short on Brad Gatesin Wild Boar Farmsilta kehittämä tomaattilajike. Tämä lajike on tunnettu lihaisista ja melkein siemenettömistä punaisista kastikkeisiin soveltuvista tomaateista, jotka painavat 120-180 grammaa ja ovat hieman ovaalinmuotoisia. Kasvi on pienehkö ja semi-determinant, mutta sen sato on suuri. Tomaateilla on aito tomaatin maku ja ne soveltuvat sekä tuoreena syötäviksi että jalostettaviksi. Lajike on uusi vuodelta 2016 ja soveltuu myös kasvatettavaksi isoissa astioissa.

Kasvatin tätä kaudella 2023 vaihtelevin tuloksin, mutta sain säästettyä omia siemeniä joiden kanssa odotan tuloksien olevan parempia. Vaikutti satoisalta tomaatilta.

Church on perinnelajke, joka on saanut nimensä Churchin perheeltä Hot Springsistä, Virginiasta, USA:sta. Se on indeterminant lajike, joka tuottaa 500-1000g painoisia punaisia pihvitomaatteja. Church-tomaatit ovat tunnettuja rikkaasta ja aidosta tomaatin maustaan ja niitä voidaan käyttää monipuolisesti niin leivän päällä kuin kastikkeiden valmistuksessa. Kasvi tuottaa suuria määriä hedelmiä, ja sen sanotaan jatkavan tuottamista pitkälle kasvukauteen.

Black Krim on suosittu perinnelajike, joka on tunnettu ainutlaatuisesta maustaan ja väristään. Ne ovat peräisin Krimin niemimaalta, ja ne tuotiin Yhdysvaltoihin 1980-luvun alussa venäläisen maahanmuuttajan toimesta. Nämä tomaatit ovat suuria, tyypillisesti halkaisijaltaan 8-12 cm ja painoltaan noin 200 grammaa. Ne tunnetaan tumman punaruskeasta väristään ja mehukkaasta, kirkkaanpunaisesta lihastaan. Maku kuvataan rikkaaksi, täyteläiseksi ja monimutkaiseksi, yhdistäen savuisia ja makeita sävyjä, ja ne ovat vähemmän happamia verrattuna muihin lajikkeisiin. 

Kasvatin tätä lajiketta kaudella 2023 ja oli niiden harvojen joukossa jotka pääsivät “vakkareiksi” kasvatettaviksi. Odotan tästä jatkossa luottolajiketta niin kasvihuoneessa kuin avomaalla.

Amish Paste on Amish-yhteisön perintölajike, joka tunnetaan sen paksusta lihasta ja vähäisestä siemenmäärästä. Se on indterminant lajike, jonka keskikokoiset tai suuret hedelmät ovat mehukkaita. Uskotaan, että Amish Paste on risteytys italialaisen Roma tomaatin ja Yellow Pear -tomaatin välillä. Tämä tomaattilajike soveltuu erityisesti soseiden ja kastikkeiden valmistukseen sen tiiviin rakenteen ja vahvan maun ansiosta.

Kasvatin tätä kaudella 2023 ja vaikka ei lyönyt täysin läpi muiden joukosta ajattelin antaa tälle kumminkin uuden mahdollisuuden.

Belief on keskiaikainen lajike, jolla on litteän pyöreitä hedelmiä, joiden paino on enintään 200 grammaa. Lihan rakenne on mehukas, makea, vähän hapokas ja erittäin maukas. Siinä on kaunis ohut kuori. Kasvin korkeus: noin 150 cm. Väri vaaleanpunaisen-punainen kultaisilla raidoilla ja antho hartioilla. 

Ostin tämän lajikkeen Saksasta kun siitä ei tuntunut löytyvän juuri tietoa. Edelleenkään en onnistu löytämään kuin yksittäisiä viittauksia, mutta koitan kasvattaa yksitäisen kasvin niin kasvihuoneessa kuin avomaalla.

Domingo-tomaattilajike on herättänyt huomiota rikkomalla maailmanennätyksen vuonna 2020 hedelmällä, jonka paino oli noin 4.9 kilogrammaa. Tämä lajike tuottaa erittäin suuria tomaatteja. Lihan väri on punainen ja siemeniä on suhteellisen vähän, ja maku on erittäin miellyttävä, tasapainoinen ja herkullinen. 

Kasvatan tätä lähinnä tavoitellakseni kilon rajapyykkiä ja tämän kohdalla maku ei ole tärkein.

Lucky Swirl on tomaattilajike, joka on kehitetty Dwarf Tomato Projectin puitteissa. Se tuottaa keskikokoisia tai suuria kaksivärisiä hedelmiä, joissa on keltaisia ja punaisia pyörteitä, painoltaan 150-500 grammaa, ja niillä on mieto, makea maku. Kasvit kasvavat noin 100-120cm korkeuteen ja tuottavat runsaan sadon hedelmiä. Tämä lajike on jalostettu risteyttämällä “Lucky Cross” ja “Dwarf Russian Swirl F3”. Tukeminen on suositeltavaa.

Russian Swirl on osa Dwarf Tomato Projectia, tämä lajike tuottaa keskikokoisia suuria litteän pyöreitä kelta-punaisia kaksivärisiä hedelmiä, joiden paino on noin 170-340 grammaa. Myöhäinen lajike, joka saavuttavat noin 90-120cm korkeuden kauden loppuun mennessä, ja vaatii tukea tomaattien painon vuoksi. Hedelmät ovat keltaisia, joissa on vaaleanpunaisia ja punaisia pyörteitä, ja niissä on herkullinen makea tomaatin maku.

Sonrojo Monster -tomaatti on kääpiölajike, joka tunnetaan suurista, sydämenmuotoisista, karmiininpunaisista hedelmistään. Se kypsyy varhain tai keskikauden aikana ja sopii pieniin tiloihin tai ruukkukasvatukseen. Lajike osana Dwarf Tomato Projectia.

Velvet Night -tomaatti on kääpiölajike, joka soveltuu hyvin astioihin ja tuottaa purppuranpunaisia kirsikkatomaatteja, joilla on makea ja maanläheinen maku. Se kypsyy varhaisesta keskikauteen ja on tunnettu korkeasta sadostaan. Lajikkeen kehittäminen osa Dwarf Tomato Projectia.

Ildi on kirsikkatomaattilajike, joka tuottaa makeita keltaisia, päärynänmuotoisia hedelmiä. Ildi voi tuottaa jopa 80 hedelmää tertussa ja sitä pidetään helposti kasvatettavana. Se on indeterminant, kompakti kasvi. Multiflora.

Dark Stripe on mikrokääpiölajike, jonka korkeus on 40-60 cm, ja se on tunnettu ainoana multiflora tyyppisenä mikrokääpiölajikkeena. Tomaatit ovat keskikokoisia suurempia kirsikkatomaatteja, monivärisiä tummanruskea-punaisia vihreillä raidoilla, ja niillä on makea, rikas ja tasapainoinen maku. On raportoitu, että nämä kasvit voivat tuottaa monia 40-60 hedelmän terttuja kauden aikana, kaikki erittäin lyhyessä kasvissa. Jotkut kasvit ovat tunnetusti tuottaneet yli 250 tomaattia.

Kylvän lajiketta oikeastaan kaikkialle minne keksin. Tulen myös tekemään ensimmäisen oman risteytyksen tämän pohjalta.

Firebird Sweet on kehitetty Dwarf Tomato Projectin toimesta, Firebird Sweet -tomaatti on  kääpiölajike, joka tuottaa keskikokoisia, litteän pyöreitä hedelmiä, jotka kypsyvät karmiininpunaisiksi kultaisilla raidoilla. Tomaateilla on makea, rikas, tasapainoinen maku ja ne tuottavat runsaan sadon, hedelmien painon ollessa 170-227 grammaa.

Tämä oli 2023 kaudella ehdoton suosikki ja lunasti paikkansa vakituiseksi.

Resibella-tomaatti on lajike, joka on huomionarvoinen sen ollessa erityisen vastustuskykyinen Phytophthora infestans taudille, joka tunnetaan yleisemmin perunaruttona. 

Wildling Panamorous on saatu risteyttämällä yleisiä tomaatteja kahden villin lajin kanssa. Se sopii hyvin jalostusprojekteihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *