Lahna uunissa

Lahna – aliarvostetun aarteen purkitus

Posted by

Kun miettii herkullista kalaa lahna harvoin nousee aivan ensimmäisenä mieleen. Muistot ”mutamaisesta” aromista tai särkikaloille ominaisesta ruotoisuudesta himmentävät kalan mainetta, vaikka kyseessä on erittäin tavallinen, ekologisesti kestävä ja ravintoarvoltaan erinomainen saalis. Isot lahnat sopivat savukalaksi erinomaisesti, mutta sain useampia pieniä lahnoja joista päätin tehdä purkkikalaa painekattilassa. Purkkikalaa voi tehdä myös uunissa, mutta sen säilyvyys ei ole vastaava.

Miksi juuri purkittaminen?

  • Ruodot pehmenevät – painekeittimessä 100 °C:n yläpuolella ruodot muuttuvat huomaamattomiksi joka säästää aikaa prosessoinnin kanssa.
  • Säilyvyys ja helppous – painekattilalla säilötty kala säilyy todella pitkään kun noudattaa lämpötila ja keittoaikavaatimuksia.
  • Kestävä valinta – lahna on sisävesiemme runsaimpia kaloja.

Turvallisuus ennen kaikkea
Kala on herkkä raakaaine botulismia aiheuttavalle Clostridium botulinum -bakteerille. Tämän itiöt tuhoutuvat vasta tarpeeksi korkeassa lämpötilassa, joten painekeitin on välttämätön jos aioit tehdä täyssäilykettä.

https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-bakteereja/clostridium-botulinum

Esivalmistelu purkittamiseen

Lahna uunissa

Perkasin kalat, sekä poistin päät sekä pyrstöt. Suomut sai jäädä paikalleen. Tämän jälkeen laitoin uuniin 200°C lämpötilaan reiluksi puoleksi tunniksi kiertoilmalla.

Kun lahnat olivat hieman jäähtyneet, kuorin ne melkein kuin perunat, evät lähtivän ruotoineen helposti ja samoin kuin nahka suomuineen. Jäljelle jäi siis ainoastaan liha ruotoineen.

Lahna käsittely
Lahna ruotiminen

Seuraavassa vaiheessa erotin lihat selkä ja kylkiruodoista. Lahnat olivat sen verran kookkaita että nämä olisi jo selkeästi häirinneet suutuntumaa. Pienemmissä kaloissa edes tätä ei tarvitse tehdä. Lihat erottuivat helposti.

Tomaattikastike

  1. Kuullota 500 g silputtua sipulia öljyssä, kunnes se pehmenee ja kevyesti ruskistuu.
  2. Lisää 4 murskattua valkosipulinkynttä, 2 rkl sokeria ja maun mukaan pippuria; sekoita minuutti-pari.
  3. Kaada kattilaan neljä tölkkiä Mutti-tomaattimurskaa, 1dl öljyä ja 4 rkl balsamiviinietikkaa.
  4. Lisää suolaa – normaalisti noin 1,5% kalan painosta.
  5. Kiehauta hiljalleen 10 min.

Maista! Kastikkeen tulisi maistua hyvältä ja tasapainoiselta. Voit lisätä tai vähentää sokeria ja etikkaa omien mieltymysten mukaan – tai lisätä muita mausteita kuten seuraavassa mainittu.

Mausteprofiilit (määrät per 450 g purkki)

Voit lisäksi tuunata tomaattikastiketta mielesi mukaan, olen jo koittanut useita eri yhdistelmiä joissa ei oikeastaan ole rajoitteita. Tuunaan suoraan yksittäisiä purkkeja esimerkiksi seuraavasti. Jos käytän esimerkiksi soijaa niin laitan vähemmän suolaa ja lisään tarvittaessa muihin purkkeihin.

TeemaLisää kastikkeeseenLopputulos
Kreikkalainen1 tl kuivattua oreganoa, ½ tl timjamia, 1 rkl sitruunamehuaYrttinen, lempeän välimerellinen
Aasialainen (Szechuan)½ tl jauhettua viismaustetta, ¼ tl Szechuan-pippuria murskattuna, 1 tl soijakastiketta, ½ tl riisiviinietikkaaKevyesti turruttavaa pippuria ja makeaa mausteisuutta.
Thai chili & lime¼ tl chilihiutaleita, ½ tl sitruunaruohoa, ½ tl kalakastiketta, 1 tl limetin mehuaTulinen, raikkaan sitrusinen; kalakastike syventää umamia
Meksikolainen½ tl savupaprikaa, ¼ tl juustokuminaa, hyppysellinen kuivattua korianteria, ripaus chipotle-chiliäSavuisen mausteinen
Provençal1 tl yrttisekoitusta (esim. Herbes de Provence), ½ tl valkosipulijauhetta, ripaus mustapippuriaKlassinen ranskalaisyrtti, mieto ja aromaattinen
Savubarbeque¾ tl savustettua paprikajauhetta, ¼ tl sipulijauhetta, ¼ tl ruskeaa sokeria, ¼ tl sinappijauheAmerikkalaistyylinen BBQ-vivahde, erinomainen leivälle
Intialainen curry1 tl curryjauhetta, ¼ tl kurkumaa, ¼ tl garam masalaa, ½ tl sitruunamehuaLämmin ja täyteläinen
Pohjoismainen tilli-fenkoli½ tl kuivattua tilliä, ¼ tl fenkolinsiemeniä rouhittuna, hyppysellinen valkopippuriaKevyt ja raikas
Tulinen habanero1 habanero tai 1 tl habanerohiutaleitaMuistat myös seuraavana aamuna syöneesi

Täyttöjärjestys

VaiheMitä tehdään
1Lusikoi 1 rkl tomaattikastiketta purkin pohjalle
2Lisää lahnaa ja tomaattikastiketta vuoroitellen
4Peitä lopuksi pinta kastikkeella, kunnes kala juuri peittyy
5Jätä 2 cm vapaata tilaa kannen alareunaan
6Lisää mausteseos (jos maustat purkin erikseen) ja sekoita tavallisella ruokaveitsellä purkin sisältö varovasti.

Kansi

  • Kiristä kansi sormitiukkuuteen – eli kierrä, kunnes kansi pysähtyy ja lisää hieman voimaa, mutta ei kumminkaan ”apinan raivolla”.

Kypsennys painekattilassa

  • Lado purkit kattilaan kattilan ohjeen mukaisesti.
  • Täytä vedellä kattilan ohjeen mukaisesti ja sulje keitin.
  • Keitä vähintään 100 minuuttia 10 psi ylipaineessa. Aika lasketaan siitä kun paine on saavutettu.
  • Anna jäähtyä rauhassa.

Ei reseptejä ja tietoa kannattaa selata esimerkiksi USDAn sivuilla: https://nchfp.uga.edu/how/can/preparing-and-canning-poultry-red-meats-and-seafoods/fish-pint-jars-usda/

Valmis purkkikala

Tuloksena aika pienellä työllä ja lähes ilmaiseksi kymmenen purkkia herkullista lahnasäilykettä. Kelpaa syödä paahtoleivän päällä tai vaikka perunoiden kera.

Kun valmistat kotona täyssäilykkeitä eli huoneenlämmössä säilyviä, painekypsennettyjä tuotteita kuten kalaa tomaattikastikkeessa on tärkeintä varmistaa että tuote on mikrobiologisesti turvallinen. Väärin tehtynä kotipurkitus voi altistaa vakaville ruokamyrkytyksille, erityisesti botulismille, jota aiheuttaa Clostridium botulinum -bakteerin toksiini. Tämä itiömuodossaan erittäin sitkeä bakteeri tuhoutuu vain korkeissa lämpötiloissa, joita vain painekeitin voi saavuttaa.

Suositeltuja tietolähteitä täyssäilykkeiden tekemiseen

LähdeKuvaus
USDA Complete Guide to Home Canning (Yhdysvaltain maatalousministeriö)Kansainvälisesti arvostettu, yksityiskohtainen ohjeistus säilykkeiden turvalliseen valmistukseen. Saatavilla ilmaiseksi PDF-muodossa.
National Center for Home Food Preservation (NCHFP)Georgialaisen yliopiston ylläpitämä sivusto, joka keskittyy erityisesti kotisäilöntään. Tarjoaa reseptejä, turvallisuusohjeita ja taustatietoa painekypsennyksestä.
EFSA (European Food Safety Authority)Vaikka EFSA ei julkaise reseptejä, se tarjoaa ajantasaisinta tietoa elintarviketurvallisuudesta Euroopassa.
Ruokavirasto (Suomi)Kotimainen elintarviketurvallisuudesta vastaava viranomainen. Julkaisee ohjeita ammatti- ja kotikeittiöihin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *