Perunarutto (Phytophthora infestans) on yksi vakavimmista taudeista joka voi vaikuttaa sekä perunoihin että tomaatteihin sekä muutamaan muuhun kasviin. Tämä sienitauti voi aiheuttaa merkittäviä tuhoja sadolle ja tänä vuonna se tulikin kylään ei vain kutsumatta – myös hyvin aikaisin.
Perunaruton tunnistaminen
Perunarutto ilmenee tomaatin kasveissa useilla eri tavoilla ja sen tunnistaminen on kriittistä tartunnan leviämisen hidastamiseksi. Seuraavat oireet voivat auttaa perunaruton tunnistamisessa:
Lehtien tummat läiskät:
- Ensimmäisiä merkkejä ovat lehtiin ilmestyvät tummat vettyneen näköiset läiskät. Läiskät voivat olla pyöreitä tai epäsäännöllisen muotoisia.
- Lehden alapinnalla saattaa näkyä valkoista peitettä etenkin märällä kelillä. Tämä on hyvin varma merkki rutosta. Nämä on perunaruton itiöitä.
- Ajan myötä läiskät suurenevat, muuttuvat ruskeiksi ja niitä ympäröi vaalea rengas.

Kuvassa oikealla keskellä perunaruttoa Black Krim tomaatin lehdissä. Kyseinen lajike on ilmeisen herkkä taudille, joten en kasvata sitä enää ulkona. Keräsin tomaatit sisälle kypsymään ja hävitin kasvustot.
Varren mustuminen:
- Tartunnan leviäessä varret voivat alkaa mustua ja pehmetä.
- Mustuneet alueet voivat aiheuttaa varren katkeamisen tai taipumisen.
Hedelmän oireet:
- Tomaattien hedelmiin voi ilmestyä tummia kovia laikkuja, jotka voivat ajan myötä pehmetä ja mädäntyä.
- Tartunnan saaneet hedelmät eivät yleensä kypsy kunnolla. Tämän takia kerään itse kaikki teknisen kypsyyden saavuttaneet tomaatit pois heti kun huomaan kyseisessä lajikkeessa (varmasti) ruttoa. Hätäillä ei kumminkaan kannata.
Velvet Night tomaattiin tullutta perunaruttoa. Kyseisellä lajikkeella meni jostain syystä itse hedelmiin rutto nopeasti. Ilmeisesti lajikkeiden välillä on eroja. Lajike menee hävitykseen enkä ota edes raakileita tästä – ne lähes varmasti tulevat ruttoisiksi sisällä.

Toimenpiteet havaitsemisen jälkeen
Jos havaitset perunaruton merkkejä tomaateissasi on tärkeää toimia nopeasti. Tässä muutamia keskeisiä toimenpiteitä:
Tartunnan saaneiden kasvien poistaminen:
- Poista ja hävitä välittömästi kaikki tartunnan saaneet kasvit. Tämä estää taudin leviämisen terveisiin kasveihin. Kaikki lajikkeet eivät ole yhtä herkkiä perunarutolle, joten tautipaineen madaltaminen voi auttaa niiden säilymisessä mahdollisimman pitkään rutottomana.

Hävitin muutaman lajikkeen ja keräsin teknisesti kypsät sisälle punertumaan. Teknisesti kypsä tarkoittaa hedelmää jolla on mahdollisuus kypsyä punaiseksi.
Kiertoviljelyn käyttäminen:
- Vältä tomaattien ja perunoiden kasvattamista samassa paikassa useana peräkkäisenä vuonna. Kiertoviljely auttaa vähentämään maaperään jääneiden taudinaiheuttajien määrää.
Kestävät lajikkeet:
- Tomaateissa on useita lajikkeita jotka on jalostettu kestämään perunaruttoa (late blight) paremmin. Kasvatan näistä itse Resibella ja Legend lajikkeita. Kyseisissä lajikkeissa ei vielä näy ruttoa ja kasvustot terveitä.
Perunaruton ehkäisemiseen
Ilmava kasvatus:
- Varmista, että tomaattikasvit saavat riittävästi ilmaa. Leikkaa tarpeen mukaan lehtiä ja varkaita, jotta ilma pääsee kiertämään paremmin kasvien ympärillä ja etenkin kasvin alimmissa osissa.
Vedenhallinta:
- Älä kastele ylhäältäpäin. Kastele mieluummin suoraan maahan, jotta lehdet eivät kastu liikaa. Liiallinen kosteus edistää taudin leviämistä. Perunaruton itiö tarvitsee kosteutta päästäkseen lehden solukkoon.
Suojaisa paikka:
- Nosta ruukuissa kasvatettavat sateen ajaksi suojaan. Mikäli pystyt suojaamaan avomaalla kasvustot sateelta saattaa se auttaa paljon.
Perunarutto on erittäin aggressiivinen sienitauti joka voi tuhota koko tomaattikasvuston muutamassa päivässä. Kun taudinaiheuttaja pääsee kasviin se leviää nopeasti erityisesti kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Lehdet, varret ja hedelmät peittyvät tummilla mädäntyvillä läiskillä, jotka estävät kasvin normaalin fotosynteesin ja ravinteiden kulun jopa tehden sadosta käyttökelvottoman.
Kävi sentään muitakin kylässä kuin vain tauteja. Täplätupsukkaan toukka maissin lehdellä on komea näky.

Kiitos tästä postauksesta. Varoitin juuri Hevosluodon palstalaisia perunarutosta, mutta koska en ole kasviasiantuntija, vaan maaperäasiantuntija, en osaa näin tarkasti kertoa. Jaan postauksesi linkin palstalaisille avuksi. Mukavaa loppukesää,.