Sato heinäkuussa oli tänä vuonna erityisen hedelmällinen tomaattien osalta. Pääsimme juhlistamaan merkittävää virstanpylvästä kun tomaatteja kertyi yli 100kg! Itselleni sato saavutus on arvokas kun alkuvuoden esikasvatus ja kasvimaiden hoitamista palkitaan sadon muodossa. Alan säilömään tomaatteja ja tekemään niistä erilaisia ruokalajeja joten blogiin tulee pikkuhiljaa paljon sisältöä keskittyen sadon hyödyntämiseen.
Lisäksi kannattaa kurkata satokalenteri jonne kokoan tärkeimmät sadonkorjuut: Satopäiväkirja 2024
Sadon kunniaksi kokoan muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä mitä tulee vastaan sosiaalisessa mediassa ja niihin vastauksia omasta ja toisinaan myös useammasta näkökulmasta.
Voiko tomaatin kasvattaa tomaatista?
Tomaatin voi kasvattaa tomaatista otetuista siemenistä mutta ruokakaupasta ostettujen tomaattien siemenistä ei suositella uusien tomaattien kasvattamista. Kaupan tomaatit ovat usein hybridilajikkeita jotka eivät tuota samanlaisia jälkeläisiä kuin alkuperäinen hedelmä. Lisäksi kaupallisesti kasvatetuilla tomaateilla voi olla kasvitauteja jotka voivat levitä uusiin kasveihin. Siksi on suositeltavaa käyttää siemeniä jotka ovat puhtaita taudeista ja tuottavat luotettavia sekä tuottoisia kasveja. Itse kasvatetusta tomaatista voit säästää siemeniä mikäli tomaatti ei ole hybridi eli F1.
https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/ajankohtaista/ruokaviraston-blogi/blogitekstit/blogi-ajattele-ennen-kuin-kylvat/
Milloin tomaatti tuottaa satoa?
Tomaatti tuottaa satoa yleensä noin 45-60 päivää kukinnan jälkeen riippuen lajikkeesta ja kasvuolosuhteista. Heinäkuu on usein huippuaikaa tomaatin sadonkorjuulle itselleni koska kasvuolosuhteet ovat suotuisat ja kasvukausi on edennyt tarpeeksi pitkälle lämmitetyssä kasvihuoneessa. Lisäksi ensimmäiset tomaatit avomaalla ovat kypsyneet.

Osa heinäkuun sadosta. Vihreitä ei kannata kerätä kuin tarkoituksella mikäli kasvustossa kasvimaalla on perunaruttoa joka muutoin tuhoaisi sadon. Tomaatteja ei tule käyttää vihreänä vaan antaa kypsyä pöydällä.
Mitä lannoitetta tomaateille?
Tomaatteja lannoitetaan moniravinteisilla lannoitteilla jotka sisältävät runsaasti fosforia ja kaliumia hedelmien kehityksen tukemiseksi. Luonnonmukaisista vaihtoehdoista komposti, lanta ja kanankakka ovat hyviä valintoja. Puutarhan kesä tai vastaava kastelulannoite joka sisältää magnesiumia toimii myös erinomaisesti. Lannoitusta annetaan säännöllisesti kasvukauden aikana, erityisesti kukinnan ja hedelmöitymisen aikaan riippuen lannoituksen muodosta. HUOMIOI PYRALIDI VAARA! Melassi ja vinassi pohjaiset lannoitteet ovat aiheuttaneet ongelmia tomaateille. Riski on myös hevosen lannassa. Halpa lannoite hevostalleilta: Hyödynnä hevosenlantaa puutarhassasi turvallisesti
Pitääkö tomaattia kastella joka päivä?
Tomaatin kastelutarve vaihtelee, mutta päivittäinen kastelu ei ole yleensä tarpeen. On tärkeää pitää maaperä tasaisen kosteana, mutta helpommin tulee kasteltua liikaa kuin liian vähän. Maaperän kosteusmittari on kätevä tai hieman ottaa pintamultaa pois ja koittaa sormella onko kasvualusta kosteaa. Lisäksi kate vähentää haihdutusta, parantaa maaperää ja tasaa kosteutta kasvualustassa. Kuumina päivinä kastelu voi olla tarpeen jopa päivittäin, mutta normaalisti pari kertaa viikossa riittää ja syksyllä harvemminkin. Multa saa kuivua hieman kastelujen välillä, jotta juuret saavat ilmaa.
Milloin tomaatti latvotaan?
Latvominen eli tomaatin kasvupisteen (latvan) katkaisu on viljelijöiden keskuudessa keskustelua herättävä aihe. Toiset kannattavat latvomista sillä sen uskotaan nopeuttavan tomaattien kypsymistä. Latvonnan uskotaan ohjaavan kasvin energian jo olemassa olevien hedelmien kypsymiseen eikä korkeuden kasvamiseen.
Toiset taas eivät pidä latvomista hyödyllisenä sillä heidän mukaansa kasvi keskittää energiansa varkaiden kasvattamiseen. Molemmilla koulukunnilla on omat perustelunsa ja halutessa voi kokeilla kumpaakin menetelmää ja löytää omaan viljelyyn parhaiten sopiva tapa. Itse en latvo tai poista edes kukkaterttuja – tomaatteja tulee muutenkin niin massiivisia määriä aikaisin ettei tarvitse edes yrittää pakottaa kypsymistä.
Milloin tomaatit kasvihuoneeseen?
Tomaatit voidaan siirtää kasvihuoneeseen kun yöhallojen vaara on ohi ja kasvihuoneen lämpötila pysyy yli 10 °C myös öisin sekä kasvualusta on tarpeeksi lämmin. Muutamien tuntien pituinen kylmempi jakso ei haittaa kunhan ei ole hallaa. Esikasvatus sisätiloissa voidaan aloittaa jo maaliskuussa tai huhtikuussa. Kasvihuoneeseen siirron yhteydessä on tärkeää totuttaa taimet vähitellen kasvihuoneen olosuhteisiin.
Paljonko tomaatti vaatii multaa?
Tomaatti tarvitsee riittävästi multaa juuristonsa kehittämiseen. Suosittelen käyttämään vähintään 10 litran ruukkua yhtä tainta kohden. Kasvatuslaatikoissa multakerroksen tulisi olla vähintään 30–40 cm syvä. Hyvälaatuisen mullan käyttö ja lannoittaminen ovat avainasemassa runsaan sadon saamiseksi. On olemassa micro tomaatti lajikkeita jotka menevät myös pienemmissä ruukuissa. Isoille tomaateille 10 litran ruukku vaatii todella paljon kastelua.
Voiko tomaatille antaa kahvinporoja?
Kahvinporot voivat olla hyvä lisä tomaatin maaperään sillä ne sisältävät typpeä ja muita ravinteita. Kahvinporot tulee kuitenkin kompostoida tai sekoittaa multaan tasaisesti jotta ne eivät happamoita maaperää liikaa. Kohtuullinen käyttö on suositeltavaa kuten monessa muussakin asiassa puutarhassa.
Montako tomaatin taimea samaan ruukkuun?
Yleisesti ottaen yksi tomaatti per ruukku on paras vaihtoehto jotta kasvi saa riittävästi tilaa ja ravinteita kasvaakseen. Jos ruukku on erittäin suuri, voidaan harkita kahden taimen istuttamista. Tärkeintä on varmistaa, että kasvit eivät kilpaile liikaa vedestä ja ravinteista.
Voiko tomaatin kylvää toukokuussa?
Tomaatin voi kylvää toukokuussa, mutta se riippuu alueesi ilmasto-olosuhteista. Toukokuussa kylvetyt tomaatit ehtivät yleensä tuottaa satoa elo-syyskuussa kasvihuoneessa. Toukokuun lopulla aletaan olla jo hyvin myöhässä, mutta nopeita lajikkeita kannattaa kokeilla.
Missä lämpötilassa tomaatti pärjää?
Tomaatit viihtyvät parhaiten lämpötiloissa jotka ovat päivisin 20–25°C ja öisin vähintään 10–15°C. Liian korkeat lämpötilat voivat heikentää kukintaa ja hedelmien kehittymistä kun taas liian alhaiset lämpötilat hidastavat kasvua. Heinäkuun lämpimät ja aurinkoiset päivät ovat tomaateille ihanteellisia ja tulokset näkyvät runsaana satona. Lukuisia lajikkeita on jalostettu sietämään hieman kylmempää joita kannattaa koittaa. Muutamaksi tunniksi keväällä kasvukauden alussa lämpötila voi laskea myös alle 10°C, mutta tulee huolehtia ettei mene juurikaan alle 5°C. Kasvualusta lämpötila vaikuttaa enemmän kuin ilman ja se tulisi tomaatille olla vähintään 15°C.
Käykö Musta Multa tomaatille?
Kyllä, Musta Multa käy hyvin tomaatin viljelyyn. Se on ravinteikasta mikä tukee tomaattien kasvua. Tärkeää on kuitenkin varmistaa että multa on riittävän kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää jotta juuret saavat riittävästi happea. Hyvä maa tekee ihmeitä tomaatin kasvulle ja sadon määrälle.
Käykö kukkamulta tomaateille?
Kukkamulta ei ole paras valinta tomaateille, koska se on yleensä liian kevyt ja ravinneköyhä. Tomaateille käy hyvin tavallinen laadukas puutarhamulta. Hyvä kasvualusta sisältää kompostia ja luonnonmukaisia lannoitteita, jotka tukevat tomaattien kasvua. Tomaattia on melko vaikea lannoittaa liikaa verrattuna moneen muuhun kasviin. Kanankakkaa ei kannata antaa liian aikaisin vaan puutarhamullassa olevat ravinteet riittävät pitkälle.
Voiko tomaatista poistaa lehtiä?
Tomaatista voi poistaa lehtiä ja erityisesti alimpia lehtiä jotka ovat maata vasten. Tämä parantaa ilmavuutta ja vähentää sairauksien riskiä. Harmaahome sekä perunarutto tykkäävät muhia kosteassa kasvustossa. Liikaa lehtiä ei tule poistaa.
Voi hyvä tavaton, mikä tomaattimäärä! Miten saatte sen kaiken säilöttyä? Luulin, että minulla tulee paljon tomaattia ja saan säilöön myös, mutta toistaiseksi olemme herkutelleet kaiken tuoreeltaan. Minulla on 4 runkotomaattia kasvihuoneessa ja paljon ruukkutomaatteja, mutta silti ei ole riittänyt. Paljonko pitäisi olla, että saisi säilöön esimerkiksi 5 kiloa? Haluaisin tehdä tomaattikastiketta ja tomaattikeittoa talveksi.
Säilön suuren osan passataksi jostai teinkin jo ohjeen: https://satoisa.fi/passata-di-pomodoro-valmistaminen-sosepuristimella/
Tavallisia sekalaisia tomaatteja menee noin 10kg että tulee 5kg paksua sosetta. Lihaisten Roma tai San Marzano tyyppisten etuna on tuottaa sosetta isommalla suhteella. Niistä saattaa tulle samasta määrästä 7-8kg valmista sosetta.