Olen jo pitkään ollut kiinnostunut kokeilemaan oluen valmistusta ja tällä kertaa päätin lähteä kokeilemaan akuun Irish Red Alea. Tämä resepti vaikutti sopivan hyvin BIAB-tekniikalle (Brew In A Bag) ja päädyin lopulta tekemään 18 litran erän. Maltaiden ja humaloiden tiedot syötin BrewMate v1.26 sovellukseen joka laski reseptin detaljit.
Olen aina ollut hieman tummempien oluiden ystävä. Luin melkoisen määrän maltaiden ja eri humaloiden ominaisuuksista jonka pohjalta tein täysin oman reseptin. Toivotaan että tulee hyvää – tai edes juotavaa. Tehdessä oppii.
Resepti pähkinänkuoressa
- Koko: 18 litraa
- OG: 1.058 (oletettu ominaispaino käymisen alussa)
- FG: 1.015 (oletettu ominaispaino käymisen lopussa)
- Katkeruus: 26,8 IBU
- Väri: 44,7 EBC (tästä lisää myöhemmin)
- Alkoholi (ABV): 5,7 % (laskennallinen)
Käytetyt maltaat ja humalat
Reseptissä käytin seuraavia maltaita jotka tulivat valmiiksi rouhittuina:
- Pale Ale Malt (61,22 %): Olutrunko ja pääasiallinen fermentoitava sokeri, tuo kevyttä maltaisuutta ja viljan makua. Vaikuttaa maltillisesti väriin.
- Munich Light Malt (10,2 %): Lisää syvyyttä ja leipämäistä makeutta. Tuo oluelle täyteläisemmän maun ja hieman lisää väriä.
- Caramel 100 (6,12 %): Karamellimaista makeutta ja toffeeta. Tärkeä väriin ja makeuden tasapainottamiseen.
- Chocolate Malt (2,04 %): Lisää paahteisuutta ja syventää oluen väriä. Käytetty pienenä määränä jotta paahteisuus ei dominoi. Nämä piti tilata jauhettuna eri pussiin jotta olisin voinut hieman pienentää määrää ja tutkailla vielä asiaa, mutta tuli vahingossa laitettua kaikki jauhatuksella samaan. Nyt EBC hieman korkea.
- Red Ale Malt (20,41 %): Tuottaa oluen punaisen värin ja lisää täyteläisyyttä, pähkinäisiä ja kuivattuja hedelmäisiä sävyjä.
Humaloinnin osalta valitsin klassisia englantilaisia lajikkeita:
- East Kent Goldings (4,7 % alfahapot) – 30 g @ 60 min (katkeruus)
- East Kent Goldings – 10 g @ 10 min (aromi)
- Fuggles (5,7 % alfahapot) – 15 g @ 10 min (aromi)
Hiivana käytin Safale S-04 englantilaista ale-hiivaa.
Valmistelut
Aloitin lämmittämällä 17,66 litraa vettä noin 71°C lämpötilaan. Veden määrä on hieman hassu ja johtuu kattilan merkinnöistä. Laskin vettä 22 litran kattilaan 2/3 merkin kohdalle ja lisäsin 3 litraa litramitalla, josta kyseinen luku tuli. BrewMate laskee veden määrät ja lämpötilat puolestasi sekä varmistaa että mäskiin päätyvä lämpötila asettuisi halutulle 66°C tasolle. Kun vesi oli oikeassa lämpötilassa, lisäsin maltaat BIAB-pussiin, joka oli asetettu kattilaan. Sekoitin maltaat hyvin jotta kaikki ovat kosketuksissa veteen tasaisesti eikä paakkuja tai vastaavaa jäänyt.
Mäski
Mäskäysvaiheessa annoin maltaiden mäskäytyä 66°C 60 minuutin ajan. Välillä tarkkailin lämpötilaa ja pidin sen mahdollisimman tasaisena uunin avulla. Uuni oli hetkittäin päällä kun näin lämpömittarista että lämpötila lähti laskemaan. Tavallisesti kattila tulisi kääriä peittoon tai makuupussiin, mutta sellaista ei uuniin mahtunut. Pöydälläkin olisi onnistunut vastaavasti, mutta oletettavasti toimi näinkin. Tämä on tärkeä vaihe jossa maltaat luovuttavat veteen käymiskelpoisia sokereita. Sokerin määrä vaikuttaa vierteen ominaispainoon ja lopulliseen alkoholipitoisuuteen.
Spargaus
Kun mäskäys oli ohi nostin BIAB-pussin kattilasta ja annoin ylimääräisen vierteen valua takaisin kattilaan. Käytin apuna isoa lävikköä joka oli nostettu uuniritilän avulla kattilan päälle. Aikaisemmin lämmitin sparge veden (7,5 litraa) 75°C lämpötilaan. Kaadoin sparge veden hitaasti maltaiden läpi jotta sain kaikki hyödylliset sokerit talteen.
Onneksi tuli laitettua pyyhe valmiiksi lattialle. Mäskipussia nostellessa ja kattiloita siirrellessä tuli sotkettua oikein urakalla.
Keitto
Kun olin saanut vierteen keittokattilaan aloitin 60 minuutin keiton. Ensimmäisen humalanlisäyksen (30 g East Kent Goldings) tein heti keiton alussa saadakseni riittävästi katkeroa.
Keiton loppupuolella eli 10 minuutin kohdalla lisäsin vielä 10 g East Kent Goldingsia sekä 15 g Fugglesia tuomaan makua ja aromia.
Jäähdytys ja käyminen
Tässä kohtaa KAIKKI jotka koskee vierteeseen tulee desinfioida.
Keiton jälkeen jäähdytin vierteen nopeasti jotta sain sen noin 20°C lämpötilaan. Käytin isoa sammiota jonne sain kylmää vettä ja kattilan nostettua jäähtymään. Vaihdoin usein vettä sammiosta. Kun vierre oli sopivan viileää siirsin sen käymisastiaan ja lisäsin Safale S-04 -hiivan ohjeiden mukaisesti.
Fermentaatio lämpötilana pidän noin 20°C ja annan oluen käydä rauhassa viikon-kahden ajan. Lopullinen ominaispaino pitäisi asettua FG 1.015 tienoille. Ennen hiivan lisäämistä mitattu ominaispaino oli 1.058 ja pH noin 5.2 liuskatestin mukaan.
Pullotus
Kun fermentaatio valmistuu pitäisi olut pullottaa ja lisätä pieni määrä sokeria hiilihapon muodostamista varten. Olut saa kypsyä pulloissa vielä viikon huoneenlämmössä ja siitä siirtyy kellariin viileään. Noin kuukauden päästä pääsee maistelemaan! Tässä kohtaa ei ole vielä edes pulloja eli täytyy ruveta niitä metsästämään.
Suunnitelmia
Uuden kiinteistön kellari mahdollistaa oluiden säilyttämisen viileässä ja antaa toki säilytystilaa jota ennen ei ollut. Epäilen että harrastus tulee tästä kasvamaan varsinkin jos oluet alkavat maistumaan.
Olen lisäksi perustamassa pientä humalistoa uuden kiinteistön puutarhaan ja aikanaan olisi tarkoitus tehdä olutta omista humalakävyistä ja jopa omasta ohrasta.