Painekattila

Painekattila puutarhan sadon säilömiseen

Posted by

Olen pitkään haaveillut sadon säilönnästä vähän suuremmassa mittakaavassa ja puutarhan viljely on ollut minulle vuosi vuodelta tärkeämpi harrastus. Nyt kun sato alkaa kasvaa runsaammaksi olen alkanut miettiä yhä enemmän tapoja säilöä puutarhan antimia mahdollisimman tehokkaasti. Painekattila mahdollistaa sadon pitkäaikaisen säilömisen turvallisesti. Vien edelleen purkit kellariin säilöön vaikka niitä olisi mahdollista säilyttää myös huoneenlämmössä.

Miksi painekattila?

Ostin hiljattain painekattilan joka yltää 90 kPa paineeseen eli noin 118°C lämpötilaan. Tämä on lähes ainoa ratkaisu kun tarkoitus on säilöä matalahappoisia ruokia kuten vihanneksia, lihaa ja palkokasveja. Painekattilan etu on että se mahdollistaa korkeamman lämpötilan säilönnän aikana ja Clostridium botulinum bakteerin itiöt tuhoutuvat.

Painekattila

Painekattilan koko on 22 litraa ja sinne mahtuu:
8x 450ml purkki
8x 900ml purkki
tai
24x 450ml purkki

Mikä on F10-arvo ja miksi se on tärkeä?

Painekattilalla säilömisessä olennaista on myös F10-arvo. Yksinkertaistettuna F-arvo viittaa aikaan, joka tarvitaan tuhoamaan tietty määrä bakteereja tietyssä lämpötilassa. F10-arvo perustuu siihen, kuinka kauan säilytyspurkit pitää pitää lämpötilassa 115-121 °C jotta ruokaturvallisuus voidaan taata. Esimerkiksi erätapion sivuilla on taulukko kuinka pitkään säilykkeen täytyy olla kauttaaltaan tietyssä lämpötilassa että se saavuttaa kyseisen arvon. Lämpötilan ja ajan tasapaino on siis avain onnistuneeseen säilöntään ja F10-arvon noudattaminen varmistaa että sato säilyy ja ovat turvallisia käyttää.

Erätapion ohje: https://www.eratapio.fi/painekeitinohje/

Säilöntäpurkit valmiina käyttöön

Painekattilan lisäksi hankin 54 kappaletta 900ml lasipurkkeja nykyisen 450ml purkkien lisäksi. Näiden avulla voin säilöä suuren määrän ruokaa kerralla – etenkin tomaatteja. Lasipurkit ovat kestäviä ja hygieenisiä niitä voi käyttää yhä uudelleen ja uudelleen vaihtamalla ainoastaan kannen.

Lasipurkkien tulisi riittää hetkeksi. Yhteensä purkkeja taitaa olla lähes 100 litran edestä jos kaikki koot laskee. Pelkästään 900ml purkkeja on 50 litran edestä.

Lasipurkit säilöntään

Suunnitelmissa puutarhan laajentaminen

Vaikka puutarhani on jo nyt hyvin tuottelias tarkoituksenani on laajentaa sitä tulevaisuudessa. Laajennuksen myötä pystyn viljelemään entistä enemmän erilaisia vihanneksia. Laajempi sato tarkoittaa myös sitä että painekattilalle tulee paljon käyttöä tulevaisuudessa. Lisäksi tiedän tarkalleen mitä purkista löytyy – puhtaita, omassa puutarhassa viljeltyjä raaka-aineita ilman ylimääräisiä säilöntäaineita tai myrkkyjä.

USDAn ilmaiset säilöntäreseptit

Säilöntää aloittaessa ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen sillä Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA) tarjoaa suuren määrän ilmaisia reseptejä ja ohjeita painekattilalla säilömiseen. Näiden avulla voi varmistaa että jokainen purkki tulee säilöttyä turvallisesti ja että eri ruoka-aineet saavat niille sopivan käsittelyn. Tämä tekee säilömisestä helppoa myös aloittelijoille ja ohjeita löytyy laajasti eri raaka-aineille. Reseptejä tulee käytyä läpi suuria määriä ja imettyä tietoa tulevaisuutta varten.

2 comments

  1. Samoilla ajatuksilla ollaan, oma painekattilani saapui torstaina USA:sta. Halusin elektronisen, ettei hella ole varattuna säilönnän aikana. Edelliselle koiralle tein Yrjölänpuuroa ja sen keittäminen kesti tunteja, seurauksena oli myös, että keraamisen tason vastus on jo jouduttu uusimaan monta kertaa sen levyn osalta, jossa isoa kattilaa keitetään ja paistetaan paistinpannujutut. Nyt säästyy hella ja voin tehdä ruokaa umpioimisen aikanakin. Papuja aloittelen nyt ensimmäiseksi umpioimaan.

    1. Varmasti hyvä tuo elektroninen monelle. Halusin itse pelkän kattilan koska kaasuhella viidellä polttimella sisällä, ulkona voi tehdä rengaspolttimella ja mökillä puuhellalla. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *