Firebird Sweet tomaatti kasvamassa kasvihuoneessa

Tomaatti: Firebird Sweet dwarf

Posted by

Kasvihuonekaudella 2022 kasvatin ainoastaan indeterminate lajikkeita kasvihuoneessa yksirunkoisena. Uutena harrastajana en siinä kohtaa ymmärtänyt että halpa 10m2 kasvihuoneeni on korkeudeltaan hieman rajoittunut ja pisimmät taisin lopulta ohjata menemään useita kertoja lattiasta kattoon, joka ei ollut kovin optimi. Kasvihuoneeseen muodostui myös varjoisia kohtia kun etelän puolella olevat tomaatit kasvoivat harjalle asti ja veivät suuren osan valosta. Kasvusto oli liian tiheää, jonka takia harmaahome iski pahasti.

Kauden jälkeen kävin ongelmat läpi ja tutustuin enemmän tomaattien maailmaan. En juuri ajatellut silloin kuinka paljon erilaisia lajikkeita onkaan olemassa puhumattakaan kasvutavoista. Törmäsin sitten Dwarf Tomato Projectin sivustoon ja aloin tutustumaan lajikkeisiin. Satoja lajikkeita jotka ovat indetermiant tyyppiä, mutta silti kasvavat ainoastaan metrin molemmin puolin. Lisäksi ei tarvitse katkoa varkaita tai tehdä oikeastaan muutakaan. Tilasin useita erilaisia lajikkeita, jotka ovat projektin tuotoksia. 

Kasvihuonekausi 2023 olikin dwarfien juhlaa. Kasvihuoneessa kasvoi toki perinteisiä indetermiant lajikkeita, mutta sijoitin ne hieman luokkakuvamaisesti perälle hujoppeina. Dwarfit pääsivät eturiviin, jonka ajattelin luovan tasaisemmat valaistus olosuhteet koko kasvihuoneeseen – siltä osin suunnitelmani toimi erinomaisesti.

Kevään edetessä lajikkeiden erot alkoivat tulla esiin ja viimeistään ensimmäiset kohtalaisen aikaiset maistiaiset saatuani suosikikseni päätyi lajike “Firebird Sweet”.

Vuoden 2024 Firebird Sweer taimet

Firebird Sweet -tomaatit ovat suhteellisen helppoja kasvattaa. Lajike ei vaadi varkaiden karsimista, mutta tarvitsee tukea leveyssuunnassa, koska oksat voivat taipua hedelmien painosta. Loppukaudesta huomasin että muutamat alimmat varkaat olisi ollut parempi poistaa. Lajike soveltuu hyvin suuriin ruukkuihin, jos tila on rajallinen. On suositeltavaa tarjota lajikkeelle riittävästi valoa ja vettä, mutta välttää liiallista kastelua. Lajikkeen kompaktin koon ansiosta se on ihanteellinen valinta myös parveke- ja terassiviljelyyn.

Firebird Sweet leikattuna auki

Tämä dwarf tomaatti on todellinen silmänilo ja makuelämys, joka ansaitsee paikkansa puutarhassa ehdottomasti tulevina vuosina. Firebird Sweet, tunnetaan myös nimellä ‘Dwarf Firebird Sweet Tomato’, joka on Dwarf Tomato Projectin erinomainen tuotos. Lajikkeen taustalla on Vince Lavalloin tekemä risteytys ‘Dwarf Wild Fred’ ja Wild Boar Farmin ‘Beauty King’ -lajikkeiden välillä vuonna 2011. Vakaana se tuotiin markkinoille vuonna 2017.

Firebird Sweet on kasvaa enintään 120 cm korkeuteen, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan pienempiin tiloihin ja jopa ruukkukasvatukseen. Kasvi tuottaa sileitä, litteän pyöreitä, keskikokoisia tomaatteja, joiden paino on noin 100-300 grammaa. Tomaatit ovat kauniita: punaisia kultaisilla raidoilla, ja niiden maku on makea, rikas ja hyvin tasapainoinen.

One comment

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *