Väärä valo altistaa tomaatin intumescencelle ja kasvuhäiriöille

Väärä valo myrkkyä tomaatille?

Posted by

Intumescence on kasvien, erityisesti tomaattien häiriötila, joka ilmenee rakkuloina lehtien, varsien ja joskus jopa hedelmien pinnalla. Rakkulat ovat pieniä vaaleita pullistumia, jotka myöhemmin voivat muuttua korkkimaisiksi. Oireet ovat yleensä fyysisiä muutoksia kasvin ulkonäössä ja ne voivat vaikuttaa kasvin yleiseen terveyteen ja kasvuun.

Intumescencen tarkkaa syytä ei käsittääkseni täysin ymmärretä, mutta sen uskotaan liittyvän useisiin tekijöihin, kuten valaistukseen (erityisesti UV-säteilyn puutteeseen), äkillisiin lämpötilan muutoksiin ja kasvin geneettiseen taipumukseen. Oireet sisätiloissa kasvatetuilla kasveilla, joissa UV-säteilyn määrä on rajoitettu eikä sitä tule esimerkiksi ikkunasta yhtään.

Vaikka intumescence ei välttämättä tapa taimia, mutta se voi vähentää fotosynteesin tehokkuutta ja heikentää kasvin yleistä kuntoa, mikä voi johtaa vähentyneeseen satoon tai heikentyneeseen kasvuun.

Valaisimet testeihin

Keväällä, kauden 2023 alussa jouduin tutustumaan tähän ilmiöön tahtomattani, koska itselläni ei ole mahdollisuutta sijoittaa taimia ikkunalle saati eteläiselle sellaiselle. Näppärästi tein halvasta varastohyllystä taimille mylar kankaalla vuoraamalla oikein mukavan ja valoisen ympäristön, jossa voivat kukoistaa tehokkaiden LED kasvivalaisimien alla. Suunnitelman piti olla vähintään hyvä – tietämättäni olin estänyt kaiken luonnonvalon ja altistanut taimet ainoastaan LED valojen tomaateille sopimattomalle spektrille. Tässä kohtaa toki tulee huomata että kaikki lajikkeet eivät ole herkkiä intumescence oireille ja toiset ovat erittäin.

Muutaman viikon kuluttua tulivat ensimmäiset oireet herkimmillä lajikkeilla. Ylimmät lehdet kipristyivät ja aikaa myöten alimmat tippuivat pois. Runko ja lehtiruodit peittyivät vaaleisiin rakkuloihin – kasvu pysähtyi. Nopeasti sain facebookin avuliaissa ryhmissä hieman lisätietoa aiheesta ja pystyin pelastamaan suurimman osan taimista vuorottelemalla niitä ikkunoilla ja lopulta aloittamalla kasvihuonekauden erityisen aikaisin maaliskuun lopulla.

Testikokoonpano

Asia jäi kuitenkin vaivaamaan, koska hyvin keulimaan lähtenyt harrastus meinasi jäädä lähtökuoppiin taimien kuollessa. Useita eri tutkimuksia luettuani suunnittelin testikokoonpanon ilmiön tutkimiselle. Tiesin että ´Japanese Early´ tomaatti on herkkä intumescencelle, joten valitsin sen lajikkeeksi testeihin. Kasasin kaksi mahdollisimman saman tehoista valaisinta seuraavin komponentein.
Valo 1, vain valkoisia:

  • Samsung LM301H evo 15kpl
  • Teho 8,7W

Valo 2, 12kpl valk + UV-B + far-red:

  • Samsung LM301H evo 12kpl (6,96W)
  • 3kpl far-red 730nm (1,2W)
  • 1kpl UV-B 310nm (0,3W)
  • Teho 8,46W

Photone app näytti noin ~300ppfd 15cm päähän, jossa ylimmät lehdet. Tämä määrä valoa on usein suositeltu vegetatiivisen kasvun vaiheeseen.

Vasemmalla valo1, oikealla valo2

Ensimmäiset oireet alkoi hyvin aikaisin. Vasemmalla näkyy uusimmassa lehtiparissa kuinka lehtien reunat alkavat kääntymään sisäänpäin. Näen tämän stressi reaktioksi ja nykyisten kokemuksieni mukaan se on ensimmäinen vaihe intumescence oireissa.

11.2.2024 päätin tämän kokeen, koska ero alkaa olla sen verran iso uv-b + far-red lisän alla kasvaneisiin. Intumescence selkeästi rajoittaa kasvua ja vanhat lehdet alkaa kuolemaan. Toisaalta ne taimet jotka kasvavat uv-b + far-red ei osoita minkäänlaisia oireita. Oikean puoleisin on päävalojen alla kasvanut joka sai lisäksi muutamaa muuta aallonpituutta joilla ei näyttänyt olevan merkitystä verrattuna FR + UV-B. 

Tulevaisuudessa teen lisää testejä, koska haluan testata voiko 365nm UV-A ledillä korvata erityisen arvokkaan 310nm UV-B ledin. Vaikka ledin tuottama valon intensiteetti on erittäin vähäinen on UV-B lähtökohtaisesti haitallinen mikäli sille altistuu. Seuraava prototyyppi valaisimesta on jo suunniteltu ja matkalla Suomeen tämän artikkelin kirjoitus hetkellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *