Jättimäisen basilikan kasvatus

Jättimäisen basilikan kasvatus

Posted by

Rakastatko basilikan tuoksua? Jos vastaus on kyllä niin suosittelen basilikan kasvatusta siemenestä. Isolehtinen basilika, joka tunnetaan myös nimellä ‘Large Leaf Basil’ on erinomainen valinta lajikkeeksi – se on sekä kaunis että käytännöllinen yrtti, joka tuo tunnelmaa ja tuoksua lähes mihin tahansa sopivaan ruokalajiin. Basilikan kasvatus antaa paljon iloa!

Miksi valita isolehtinen basilika lajike?

Isolehtinen basilika on suosittu lajike, joka tunnetaan suurista herkullisista lehdistään. Sen lehdet ovat suurempia verrattuna tavalliseen basilikaan, mikä tekee niistä ihanteellisia leivonnaisten täytteeksi, tuoreisiin salaateihin tai vaikkapa tomaatti-mozzarella kombinaation kaveriksi. Lisäksi tämän basilikan tuoksu on lumoavan voimakkaan aromaattinen – se tuo keittiöösi raikkaan ja kutsuvan aromin.

Kuinka aloittaa?

  1. Valitse oikea paikka: Basilika rakastaa valoa, joten sijoita se paikkaan, jossa se saa vähintään 6–8 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä. Parveke, ikkunalaudat tai keittiön ikkuna ovat ihanteellisia paikkoja. Harkitse esikasvatuksen aikana lisävalon antamista. Basilika on lisäksi yksi yrteistä jota kasvatan vuoden ympäri.
  2. Kylväminen: Aloita kylvämällä siemenet pieniin ruukkuihin tai kennoihin, jotka on täytetty hyvällä mullalla. Peitä siemenet ohuelti mullalla ja kastele kevyesti.
  3. Kastelu ja lannoitus: Basilika vaatii säännöllistä, mutta maltillista kastelua. Varmista, että multa on kosteaa, mutta ei liian märkää. Basilikasta käytetään lehdet joten se hyötyy korkeasta typen määrästä lannoitteessa. Esimerkiksi kanankakka käy hyvin varastolannoitteeksi istuttaessa lopulliseen kasvupaikkaan.
  4. Leikkaaminen: Basilikan kasvua voi tehostaa leikkaamalla. Kun kasvi saavuttaa noin 15–20 cm korkeuden, nipist yläosat pois. Tämä rohkaisee kasvia haarautumaan ja tuottamaan enemmän lehtiä.
  5. Jatkuva sato: Kylvä uutta basilikaa tulemaan parin-kolmen viikon välein. Näin sinulla on jatkuvasti satoa kerättäväksi ja mikäli vanhemmat kasvit alkavat kukkimaan.

Resepti-idea!

Kokeile isolehtistä basilikaa klassisessa Caprese-salaatissa. Asettele vuorotellen tuoreita tomaattiviipaleita, mozzarellaa ja isolehtistä basilikaa lautaselle. Pirskota päälle oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa ja mustapippuria. Yksinkertaista ja hyvää!

Basilikan kasvatus ruukussa
Basilika ruukussa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *