Syksyn viileiden iltojen parasta seuraa on lämpöinen ja mausteinen chili con carne, joka hellii makuhermoja ja lämmittää mukavasti. Chili on ruoka, joka ei petä koskaan – se on helppo valmistaa ja maistuu aina paremmalta kun maut saavat syventyä ajan kanssa. Alla ohje jolla valmistuu suuri satsi chiliä, josta riittää joko koko perheelle tai vaikka pakastettavaksi kiireisempiä päiviä varten. Suuri osa aineksista ja mausteista on suoraan puutarhasta. Tässä reseptissä käytän etenkin omia jalapenoja, passataa ja ruusupapuja sekä yrttejä, mutta ne voi korvata halutessaan muilla vastaavilla.

Höyryävä annos chiliä takkatulen ääressä ei ole yhtään huono yhdistelmä pimeneviin ja kylmeneviin iltoihin. Annos lisäksi mahdollistaa hyötykäyttää monia puutarhan aineksia.
Chili Con Carne:
- 1,2 kg jauhelihaa (nauta tai nauta-sika)
- 3 sipulia
- 6 valkosipulinkynttä
- 3 punaista paprikaa
- 1,2 kg passataa (tai laadukasta tomaattimurskaa)
- 6dl keitettyjä ruusupapuja (keitin liotettuja ruusupapuja 20min)
- 400 g maissia
- 3–6 chiliä (voit käyttää tarvittaessa jauhetta ja sovittaa omaan makuusi tulisuuden)
- 2 rkl savustettua paprikajauhetta
- 3 tl kuminaa
- 30 lehteä tuoretta oreganoa (tai 2tl kuivattua)
- 3 tl sokeria
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
- Öljyä paistamiseen
Valmistusohje:
- Valmistele kasvikset: Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko myös paprikat pieniksi kuutioiksi.
- Kuullota sipulit: Kuumenna suuri kattila tai pannu ja lisää sinne tilkka öljyä. Kuullota sipulit ja valkosipulit keskilämmöllä, kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi ja alkavat pehmetä.
- Lisää jauheliha: Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha pannulle. Ruskista liha huolellisesti ja hajota paakut lastalla. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Minulla on erityisen tehokas liesi joten paista esimerkiksi kahdella eri pannulla saadaksesi jauhelihaan hieman väriä. Tarkoitus ei ole keittää jauhelihaa omassa nesteessään.
- Lisää paprikat: Kun jauheliha on saanut väriä lisää paprikat. Paista vielä muutama minuutti, jotta paprikat pehmenevät hieman.
- Mausta ja hauduta: Sekoita joukkoon tomaattimurska/passata, pavut, maissi, savustettu paprikajauhe, kuminajauhe, oregano ja sokeri. Lisää myös chili oman maun mukaan – voit aloittaa varovaisesti ja lisätä tarpeen mukaan. Sekoita hyvin ja anna chilin con carnen kiehahtaa.
- Hauduttele rauhassa: Laske lämpötilaa ja anna chilin hautua kannen alla noin 30–45 minuuttia jotta maut ehtivät tasoittua ja syventyä. Voit maistaa chilin matkan varrella ja säätää mausteita tarpeen mukaan. Pitempi valmistusaika ei haittaa ja chili voi hautua jopa tunteja. Siinä tapauksessa pavut kannattaa lisätä hieman myöhemmin ettei mene ihan mössöksi.
- Tarjoile ja nauti: Chili on valmis tarjoiltavaksi! Halutessasi voit koristella annokset esimerkiksi tuoreella korianterilla, raastetulla juustolla, nokareella ranskankermaa tai kermaviiliä.
Vinkki: Chili paranee entisestään, kun se saa levätä ja maut syventyä seuraavaan päivään asti. Tee siis kerralla iso satsi ja säilytä jääkaapissa tai pakasta kiireisempiä päiviä varten. Tämä resepti tuo varmasti lämpöä ja makua pimeneviin iltoihin!
Hasselbackan perunat
Hasselbackan perunat ovat itselleni erinomainen lisuke chilille. Ne ovat näyttäviä, herkullisia ja valmistuvat helposti uunissa samalla kun chili hautuu. Omien yrttien käyttämisen huomaa!
Ainekset:
- 1 kg perunoita (mielellään tasakokoisia)
- 3 rkl öljyä
- 3 rkl voita (sulatettuna)
- 3 valkosipulinkynttä (murskattuna)
- Tuoretta rosmariinia (n. 2 rkl hienonnettuna)
- Tuoretta timjamia (n. 2 rkl hienonnettuna)
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistusohje:
- Valmistele perunat: Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunoihin ohuet viillot lähes pohjaan asti – varo, etteivät viillot mene kokonaan läpi. Voit käyttää apuna esimerkiksi syömäpuikkoja leikkuulaudalla jotka toimivat stopperina veitselle.
- Mausta perunat: Aseta perunat uunivuokaan. Sekoita öljy, sulatettu voi, murskattu valkosipuli, rosmariini ja timjami pienessä pannussa miedolla lämmöllä. Voitele perunat huolellisesti tällä seoksella varmistaen että myös viiltojen väliin menee voita. Mausta perunat suolalla ja pippurilla.
- Paista perunat: Paista perunoita esilämmitetyssä uunissa noin 45–60 minuuttia, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja rapeita päältä. Voitele perunoita useita kertoja – esimerkiksi 10min välein. Vasta viimeisellä kerralla ennen valmistumista lusikoi mausteet perunoiden päälle. Tämä ehkäisee mausteiden palamista.
- Tarjoile: Hasselbackan perunat ovat valmiit tarjoiltavaksi chilin lisukkeena. Ne tuovat annokseen ihanaa yrttistä makua ja rapeutta, joka täydentää annosta mukavasti.
Annoksen kokoaminen
Kokoa annos seuraavasti: laita chili pohjalle, lisää päälle juustoraastetta, jalapenoviipaleita ja nokare kermaviiliä. Aseta Hasselbackan peruna chilin päälle ja tarjoile annos nachojen kera. Tämä yhdistelmä takaa täydellisen makuelämyksen, jossa on sopivasti mausteisuutta, kermaisuutta ja rapeutta. Itse kasvattamani jalapenot eivät ole kovin tulisia joten niitä voi käyttää reilummin – mikäli ostat kaupasta niin käytä osa paprikasta koristeluun ja laita oman makusi mukaisesti jalapenoa.