Humala on vanha viljelykasvi jonka historia ulottuu vuosisatojen taakse. Sitä on käytetty oluenpanossa jo keskiajalla ja monet paikalliset lajikkeet ovat säilyneet sukupolvelta toiselle. Oman mökkini puutarhassa humalan kasvattaminen tuntuu luonnolliselta valinnalta historiallisten arvojen kannalta.
Humala – Vivahteita menneisyydestä
Humalan viljely tuo mukanaan palan historiaa. Humala on kasvanut Euroopassa vuosisatojen ajan ja se on ollut arvokas kasvi sekä oluen valmistuksessa että luonnonlääkinnässä. Vanhimmat kirjalliset maininnat humalasta viljelykasvina löytyvät 700-luvulta.
Vanhojen humalalajikkeiden kasvattaminen antaa mahdollisuuden palata ajassa taaksepäin. Moni humalalajike on sopeutunut paikallisiin olosuhteisiin ja niiden viljely voi olla ikään kuin sukellus menneisyyden makuihin ja tuoksuihin. Humala tuo minusta puutarhaan paitsi historiallista arvokkuutta, myös vuosisadan takaiseen elämään ja perinteisiin.
Perinteinen valinta mökkipuutarhaan
Humalan kiipeilevät ja rehevät varret tuovat vehreyttä ja luonnetta mökin ympäristöön ja se sopii hyvin yhteen muiden perinteisten kasvien kanssa. Humala kasvaa nopeasti ja muodostaa tiheän kasvuston, joten se toimii myös hyvänä näkösuojana tai pergolan köynnöskasvina. Puutarhassani humala toivottavasti yhdistää kauneuden ja käytännöllisyyden. Se tuo vehreyttä ja mahdollistaa käyttää omia humalan käpyjä oluenpanossa. Humalan rehevät, tuoksuvat kävyt ovat kesäisin kauniita ja syksyllä ne toivottavasti tarjoavat arvokkaan sadon. Humala tuntuu oikealta valinnalta, sillä sen kautta pyrin kunnioittamaan historiaa ja vanhoja viljelyperinteitä.
Nordbrau-humala ja vanhat paikallislajikkeet
Nordbrau-humala (Northern Brewer) on tunnettu ja arvostettu lajike jota käytetään laajalti oluenvalmistuksessa. Sen maussa ja aromissa yhdistyvät hienovarainen katkeruus ja aromaattiset, mausteiset sävyt. Tämän vuoksi Nordbrau-humala soveltuu erityisen hyvin monenlaisiin oluttyyleihin.

Ostin Nordbrau humalan. Mikäli se menestyy niin lisään sitä useampaan salkoon humalistossa.
Toinen mielenkiintoinen osa humalistoamme ovat paikalliset perinnelajikkeet joita olen pyrkinyt etsimään lähiseudulta keskittyen vanhoihin pihapiireihin. Vaikka emme tiedä tarkkaa historiaa näiden lajikkeiden taustalla on selvää että ne ovat kestäneet paikalliset olosuhteet vuosikymmenien ajan. Pelkästään vanhojen lajikkeiden säilyttäminen ja kerääminen on erityisen kiinnostavaa.
Humaliston perustaminen
Humaliston perustaminen alkaa huolellisella suunnittelulla. Humalat tarvitsevat tukevat tuet, sillä ne voivat kasvaa jopa 6–8 metrin korkeuteen. Valitsimme alueeksi puolivarjoisen paikan jonka maaperän muokkaan humalan hyvinvointia silmälläpitäen. Humala tarvitsee runsaasti vettä, mutta se ei siedä seisovaa vettä juurillaan.
Maaperän valmistelu: Maaperä on kalkittu ja muokattu syksyllä, jotta juuret pääsevät hyvin kasvamaan. Käytämme hevosenlantaa joka auttaa parantamaan maaperän ravinnepitoisuutta ja rakennetta. Lisäksi humalan tyvelle levitetään keväisin typpeä sisältävää kanankakkaa, joka tukee osaltaan vahvaa kasvua.
Tukirakenteet: Humalille rakennettaan kestävät tukirakenteet. Tilasin korkeita puisia tolppia joita pitkin humalanversot voivat kiivetä. Tukirakenteiden korkeus ja kestävyys ovat tärkeitä, sillä kasvun edetessä humalat voivat painaa merkittävästi.
Humalan käyttö oluessa
Sadonkorjuu tapahtuu elo-syyskuussa, kun humalan kävyt ovat täysin kypsiä ja sisältävät paljon lupuliinia – tätä keltaista hartsia, joka antaa oluelle sen aromin ja katkeruuden. Kävyt kerätään käsin ja kuivataan. Tämän jälkeen ne voidaan pakastaa tai käyttää tuoreeltaan oluen valmistuksessa.
Nordbrau-humala: Nordbrau-humalaa käytetään oluen katkeruuden tasapainottamiseen. Se sopii erityisen hyvin lagereihin ja pilsnereihin, mutta voi toimia myös monipuolisesti muissa oluttyyleissä, joissa tarvitaan hienovaraista ja mausteista humalan aromia.
Paikalliset humalalajikkeet: Vaikka emme tiedä tarkkaan, millaisia ominaisuuksia paikalliset humalalajikkeet tuovat olueen tulen niitä ehdottomasti testaamaan pienessä erissä ja keittämään ”teetä” aromien kartoittamiseksi.
Ehkä jo ensi syksynä voin valmistaa oluen omista humalista!