Halpa Kiinalainen kasvivalaisin

Halpa kasvivalaisin Kiinasta? Älä hanki!

Posted by

Kerrotaan heti alkuun että tilasin valaisimen vain tätä blogia varten purettavaksi ja analysoitavaksi, en käyttöön.

Vastaavat valaisimet Kiinalaisista verkkokaupoista tuntuvat olevan suosittuja. Halpa hinta tuntuu houkuttavan monia ja osa kaupoista jopa varastoi tuotteita euroopassa.  Tuotekuvauksien mukaan valaisin on IP65, täyden spektrin kasvivalaisin, joka sopii varmasti juuri sinulle. Valaisimelle luvataan 50,000 tunnin käyttöikä. Tuotekuvissa hehkutetaan kuinka lämpö siirtyy ledeistä ilmaan tehokkaasti.

Aloitetaan käyttöohjeen toisesta kohdasta, jossa sanotaan “tuote tulee olla maadoitettu”. Tuote tuli EU yhteensopivalla maadoittamattomalla pistotulpalla joten maadoittaminen ei ole mahdollista. Käsittääkseni tuote metallirunkoisena laitteena tulisi kumminkin olla maadoitettu.

Aika katsoa mitä komponentteja valaisin pitää sisällään. Valaisin aukesi helposti ottamalla kehyksen ruuvit auki.

Kiinalainen kasvivalaisin avattuna komponenttien tutkimista varten

Tuotekortin mukaan 100W näyttää sisältävän 96 yksittäistä lediä. Piiri on hyvin yksinkertainen ja eikä sisällä paljoa komponentteja. Virtaa säätelee vasemmalla olevat DF6811E led driverit. Alumiinisen piirilevyn rakenne on sellainen että ledin ja alumiinin välissä on ainoastaan ohut kerros lasikuitua eristämässä korkean jännitteen valaisimen rungosta. Ledin ylikuumentuessa ja rikkoutuessa on mahdollista että myös eristävä kerros palaa jolloin korkea jännite saattaa päästä valaisimen runkoon. Vedonpoistajaa aikani nyittyäni huomasin että vaikka liitäntäjohdon ulkoinen kuori on tukevasti vedonpoistajassa, pystyvät sisäiset johdot liikkumaan ja valaisimen esimerkiksi pudotessa nykäisemään verkkovirtaa sisältävän johtimen irti tinauksestaan. Mikäli johdin pääsisi kontaktiin valaisimen metallisen rungon kanssa on käyttäjällä mahdollisuus maadoittaa se kehoaan pitkin, mahdollisesti hyvin huonoin seurauksin.

Kasvivalaisimen PCB irroitettuna valaisinrungosta

Seuraavaksi irroitin alumiinisen piirilevyn valaisimen alumiinia olevasta rungosta. Käytännössä alumiinin ja rungon väliin tulisi lisätä lämpöä johtavaa tahnaa, joka varmmistaisi että LEDit jäähtyisivät mahdollisimman tehokkaasti. Tässä valaisimessa kumminkin oli laitettu ainoastaan kuumaliimaa tai silikonia piirilevyn ja rungon väliin, joka toimii eristeenä. Piirilevy siis ei ole edes suorassa kontaktissa runkoon kuin hyvin pieneltä osin. Tämä johtaa tehon menettämiseen ja valaisimen sisäisen lämpötilan kasvuun. LEDejä ohjaavat driverit reguloivat tehoa alaspäin lämpötilan noustessa eli ratkaisu tulee laskemaan valaisimen tehokkuutta ja käyttöikää.

Kasvivalaisimen ylikuumentunut piiri

Laitoin VDE hanskat käteen ja valaisimen pöydälle eristetylle alustalle. Annoin olla päällä noin 15 minuuttia (ennen purkamista), jonka jälkeen alkoi tulla hieman käristynyttä hajua. Otin pistotulpan pois seinästä ja annoin jäähtyä. Valaisin kävi todella kuumana! Otin sen purettuani kuvia komponenteista ja oletan käryn tulleen SMD juotospastan juoksutteen jäämistä joita ei varmaan kustannusten takia oltu putsattu pois. Samalla mittasin tehon joka lähti noin 65W tietämiltä ja putosi 40W tienoille driverien ylikuumentuessa ja tuoden virtaa alas.

Thermal regulation
Kyseisen driverin tiedoista otettu kaappaus

Lisäksi vastaavasti suunniteltuja vähillä komponenteilla toteutettuja valaisimia vaivaa hyvin usein välkkyminen. Välkkymisen saa helposti esille kuvaamalla videota valaisimesta. Itselle kyseisen valaisimen ja vastaavien työmaavalaisimien välkkyminen saa hieman pahoinvointia aikaiseksi, joten kannattaa pohtia esimerkiksi LED valonheitinten käyttämistä asuintiloissa tarkkaan. 

Selvää on ettei kyseinen valaisin ole laadukas ja tuskin säädösten mukainen. Oma suositukseni on panostaa oikeasti kestävään, energiatehokkaaseen ja hyvin suunniteltuun valaisimeen tunnetun Brändin kautta ostettuna. Taimille tarkoitetut valaisimet eivät välttämättä ole edes kovin kalliita ja sisäkasvatukseen soveltuvien LEDien hinnat on tulossa myös alaspäin.

Huom! Alla oleva video välkkyy voimakkaasti!

Kasvivalaisimen välkkyminen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *