Taimien vankistuminen ilmavirrassa tuulettimen avulla

Thigmomorphogenesis – ilmavirran vaikutus taimien vankistumiseen

Posted by

Erilaisia kasveihin ja taimiin liittyviä facebook ryhmiä selatessa etenkin keväällä toistuu monella sama ajatus tai kysymys; miten saan vankat taimet? Valolla, sen määrällä ja laadulla on toki erittäin suuri merkitys, mutta taimien vankistumiseen liittyy myös muutakin. Aihepiiri rupesi itseäni kiehtomaan, kukapa nyt haluaisi honteloita taimia jotka katkeilee siirrettäessä ja vaatii enemmän tukemista?

Thigmomorphogenesis, jolle ilmeisesti ei löydy ainakaan kovin tunnettua käännöstä, on prosessi joka viitaa kasvin rakenteellisen muutosten sarjaan. Prosessin laukaisee mekaaninen stimulaatio, kuten ilmavirta tai tuulen aiheuttama liike. Tämä vaikuttaa taimiin ainakin seuraavasti:

Soluseinien vahvistuminen: Kun taimet altistuvat säännöllisesti ilmavirralle, niiden soluseinät paksunevat ja ligniinin määrä kasvaa. Ligniini on puumainen orgaaninen aine, joka auttaa kasveja tulemaan jäykemmiksi ja kestävämmiksi. Tämä tekee taimista paremmin kestäviä sekä fyysisiä että ympäristöllisiä stressitekijöitä vastaan.

Juuriston kehitys: Tuulen aiheuttama liike stimuloi taimien juurien kasvua ja kehittymistä, mikä auttaa niitä ankkuroitumaan maaperään paremmin. Tämä lisääntynyt juurimassa mahdollistaa tehokkaamman vedensaannin ja ravinteiden imeytymisen, mikä edelleen vahvistaa kasveja.

Korkeuden ja varren paksuuden säätely: Ilmavirta voi hillitä taimien pituuskasvua samalla kun se lisää varren paksuutta. Tämä johtaa vankempiin kasveihin, jotka kykenevät kestämään tuulen aiheuttamaa painetta paremmin.

Ilmavirta on tärkeä tekijä kasvien luonnollisessa kehityksessä, edistäen niiden rakenteellista kykyä selviytyä ympäristössään. Näiden olosuhteiden jäljitteleminen on helppoa lisäämällä tuuletin simuloimaan ilmavirran vaikutusta ja jäljittelemään luonnollisia olosuhteita.

Taimet vankistuvat ilmavirrassa

One comment

  1. Mielenkiintoinen julkaisu! Olen jo vuosia pitänyt pöytätuuletinta puhaltelemassa sisätiloissa taimitarhaani. Ennen tuulettimen käyttöönottoa, saivat taimien lehdet vaurioita ulos viedessä, vaikka en pitänyt niitä suorassa auringonpaisteessa. Totesin silloin, että seisovassa huoneilmassa kasvaneet taimet eivät kestäneet edes pientä ilmavirtausta ulkona. Liikkuvassa ilmavirrassa kasvaneiden kasvien lehdet ovat selkeästi paksumpia kuin seisovassa ilmassa kasvaneiden. Juuristoa en ole tutkinut, mutta on kiva tietää, että se vahvistaa myös sitä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *