Ananas-chilikastike uunissa paahdettuna
Viimevuonna chilejä tuli hieman enemmän kuin ajattelin. En niitä oikein tuoreeltaan itse pysty nauttimaan, mutta niiden jalostaminen erilaisiksi kastikkeiksi alkoi kiehtoa. Kastikkeita tuli tehtyä useampia litroja, mutta mauista omaan suuhuni parhaiten sopivat hieman hedelmäiset versiot. Kastikkeet menivät sen verran nopeaa tahtia ettei litra tainnut riittää lopulta kuin kuukaudeksi. Aika siis hieman parantaa reseptiä ja tehdä lisää herkkua!
Tarvitset:
- 12-15 punaista chiliä: Voit säätää chilien määrää ja tulisuutta oman maun mukaan. Chilit ihan kaupan hevi osastolta.
- 2 paprikaa: Lisäävät kastikkeeseen makeutta ja samalla hieman laimentaa tulisuutta.
- 3 valkosipulin kynttä: Tuovat makuun aromikkuutta.
- 1 sipuli: Tuo makuun syvyyttä.
- 250g omenaviinietikkaa: Noin 1:3 suhteella säilömään kastike.
- 300g ananasta: Antaa makeutta, hedelmäisyyttä ja trooppista vivahdetta.
- 1 lime: Lisää kastikkeeseen raikkautta ja kirpeyttä.
- 10 g suolaa: Syventää makuja.
- 100 g hunajaa: Pyöristää kastikkeen makua, lisäten makeutta. Määrää voi säätää omien mieltymyksiensä mukaisesti ja aloittaa ehkä hieman pienemmästä määrästä.
- Ksantaania: Säätämään koostumusta.
Chiliä, paprikaa, ananasta, valkosipulia ja sipulia tulisi olla paahtamisen jälkeen noin 700g. Etikan määrä on arvioitu kyseiselle painolle. Voit säätää etikan määrää toteutuneen painon mukaiseksi.
Valmistusohjeet:
- Esivalmistelut: Lämmitä uuni 225°C. Pese chilit ja paprikat. Poista halutessasi siemenet, jos haluat vähemmän tulista kastiketta. Kuori valkosipulinkynnet ja sipuli. Pilko isoiksi paloiksi .
- Paahtaminen uunissa: Levitä chilit, paprikat, ananas, sipuli ja valkosipulinkynnet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunissa, kunnes kasvikset saavat hieman väriä ja pehmenevät, noin 15-20 minuuttia. Seuraa kasviksia paahtamisen aikana, etteivät ne kärähdä – ainakaan liikaa.
- Soseuta kastike: Lisää ensin etikka ja sitten kaikki paahdetut tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi noin 3-5 minuutin ajan, riippuen tehosekoittimen tehosta. Lisää viimeiseksi limen mehu ja tarvittaessa ksantaania antamaan halutun koostumuksen.
- Viimeistely ja säilöntä: Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai hunajaa. Kiehauta kastike ja pullota se sitten puhtaisiin, sterilisoituihin lasipulloihin.
Säilytys:
Kastike säilyy jääkaapissa avaamattomana todella pitkään. Avattuna vähintään muutaman kuukauden.
Chilikastike tuo lämpöä ja syvyyttä monenlaisiin ruokiin. Kannattaa koittaa lisänä grillatulle lihalle, tacoille, majoneesiin tai osana marinadia. Wingsien kanssa toimii myös. Kokeile ja nauti!



