Tikapuut kasvimaalla

Square Foot Gardening ja tikapuut

Posted by

Kasvimaan hoitaminen on sydäntä lämmittävää puuhaa, mutta välillä se kaipaa hieman kekseliäisyyttä. Mietin miten saan helposti levitettyä tasaisen kerroksen kompostoitunutta hevosen lantaa yhdistettynä square foot gardening tapaan. Käsin tasaisen kerroksen saaminen vieläpä suoraan on hieman hankalahkoa tai ainakin aikaa vievää. Tikapuut talon seinustalla osui silmään joten eikun koittamaan miten toimivat apuna! Tikapuut kasvimaalla tuntui helpolta tavalta.

Tikapuut ja Square Foot Gardening: Hyvä yhdistelmä?

Square Foot Gardening on menetelmä, joka korostaa pienten hallittavien alueiden hyödyntämistä maksimaalisen sadon saavuttamiseksi. Tässä menetelmässä kasvimaa jaetaan neliöjalan (noin 30x30cm) kokoisiin osiin, jotka tekevät kylvämisestä ja hoitamisesta tarkkaa ja tehokasta. Ja arvaa mitä? Tikapuut tarjoavat luonnostaan täydellisen ruudukon tämän menetelmän toteuttamiseen!

Täydellinen ruudukko: Aseta tikapuut makaamaan kasvimaalle. Ne luovat luonnollisesti ruudukon, joka jakaa kasvimaasi tasaisiin osiin. Tämä ruudukko ei ainoastaan helpota kompostin levitystä, vaan se tekee siitä myös tarkkaa ja järjestelmällistä.

Helppo käyttö: Tikapuut ovat kevyitä ja helposti siirrettäviä. Voit helposti nostaa ne ja siirtää ne seuraavalle alueelle, jolloin kompostin levitys käy nopeasti ja vaivattomasti. Voit myös kokeilla eri asetteluja riippuen kasvimaasi koosta ja muodosta. Tikapuiden avulla voit varmistaa, että komposti levittyy tasaisesti jokaiselle ruudulle.

Tikapuut kasvimaalla apuna square foot gardening
Tikapuut kasvimaalla apuna

Tehokasta tilankäyttöä

Square Foot Gardening tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia suunnitella puutarhasi tarkasti ja tehokkaasti. Tänä vuonna testaan tapaa istuttaa joka toiseen ruutuun tomaatteja ja joka toiseen ruutuun maata peittäviä kasveja, kuten pensastavaa kurkkua tai salaattia. Tämä istutustapa ei ole pelkästään kaunis katsella, vaan sillä on myös monia etuja kasvien terveydelle ja sadon maksimoimiselle. Tässä muutamia syitä, miksi tämä istutustapa on niin tehokas.

Tehokkuus

Vuorottelemalla tomaatteja ja maata peittäviä kasveja, voit hyödyntää kasvutilan tehokkaammin. Tomaatit kasvavat pystysuunnassa, kun taas kurkut ja salaatit leviävät maan pinnalle. Tämä vertikaalinen ja horisontaalinen tilankäytön yhdistelmä varmistaa, että saat parhaan mahdollisen hyödyn jokaisesta neliöstä.

Rikkakasvit

Maata peittävät kasvit kuten kurkut ja salaatit estävät rikkaruohojen kasvua peittäen ne alleen.

Monipuolisuus

Tavoitteena saada hyvä sato pieneltä alalta tehokkaasti.

Miellyttävä puutarha

Vuorottelevat tomaatit ja peitekasvit luovat visuaalisesti miellyttävän ja monimuotoisen puutarhan. Eri korkeudet, värit ja tekstuurit tekevät mielestäni puutarhastani mielenkiintoisen.

Odotusta sadosta

Odotan innolla kuinka nämä istutusmenetelmät muuttavat puutarhani kukoistavaksi keitaaksi. En malta odottaa nähdäkseni kuinka metodi toimii. Kokeile tätä menetelmää tai lue myöhemmin tuloksistani!

2 comments

  1. Kuvaisitko tota kehikkoa, jolla ilmeisesti tuet harson. Olisi kiva nähdä siinä käyttämäsi ratkaisut. Hauska idea tuo tikapuiden käyttö. On totta, että kompostia on vaikea saada tasaisesti levitettyä joka paikkaan. Nyt vain pitäisi saada jostain irtotikapuut : ) , tai keksisitkö jonkun toisen niksin vielä samaan asiaan?

    1. Jos sattuu olemaan jotain rimaa tai lautaa saatavilla niin äkkiäkös niistä naputtelee tuollaisen vastaavan ruudukon, äkkiseltään ei tule muuta mieleen.

      Tuo kehikko on tehty ihan vaan normaalista laudasta. Katsottu kohtalaisen oksaton kohta. Maahan upotetettu 25x25mm jopa 1,5m pitkiä paaluja joista reunoilla on näkyvillä 60cm ja keskellä 80cm. Mitat eivät ole niin tarkkoja, mutta on lyöty syvään maahan että pysyy. Näiden yli on vedetty laudasta sirkkelillä sahattuja noin 10mm soiroja jotka luontaisesti taipuisia. Pitkittäin vedetty narua pitämään harso ryhdissä. Koko homman ideana saada paikka jossa taimia voi karasta ison määrän kerrallaan ja pitää öitäkin hieman suojassa. Siinä on toiminut kyllä hyvin. Teen rakentamisesta postauksen kunhan ehdin ottaa kuvia ja kirjoitella. Aika monta artikkelia tällä hetkellä jonossa odottaa julkaisua. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *