Firebird Sweet tomaatti

Kasvihuone täyttyy taimista: Karaiseminen

Posted by

Kevät Kasvihuoneessa

Kevät on saapunut ja kasvihuoneet täyttyvät elämällä! Tämä on aikaa jolloin siemenet itävät ja taimet kasvavat vahvoiksi ja elinvoimaisiksi. Kevään edetessä on yksi tärkeä askel kasvien totuttaminen ulkoilmaan. Tämä vaihe, joka tunnetaan myös nimellä karaiseminen on välttämätön jotta kasvit voivat sopeutua ulkoilman olosuhteisiin ilman stressiä tai vaurioita.

Kasvihuoneen Vihreys

Kasvihuoneessa kevät on taianomaista aikaa. Pienet tomaatin- ja kurkuntaimet kasvavat rivissä, yrtit ja kukat avaavat ensimmäisiä lehtiään. Tämä on se hetki, jolloin kasvihuone on täynnä vihreyttä ja elämää, valmiina siirtymään ulkoilmaan ja jatkamaan kasvuaan.

Karaiseminen

Kasvien siirtäminen suoraan kasvihuoneesta ulos voi olla niille suuri shokki. Ulkoilman kirkas auringonvalo, tuuli ja vaihtelevat lämpötilat voivat olla liikaa kasvihuoneessa suojassa kasvaneille taimille. Siksi on tärkeää totutella kasveja ulkoilmaan asteittain. Tämä tehdään yleensä harson avulla, joka suojaa kasveja liialta auringonvalolta ja tuulelta. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta olen huomannut että harso on hyvin varma tapa. Harsoja voi käyttää alussa jopa useampaa kerrosta.

Taimet totuttelee valoon karaiseminen
Taimet totuttelee valoon

Harson Käyttö

Harso on erinomainen apuväline kasvien karaisemisessa. Se toimii suojana ja suodattaa auringonvaloa, jolloin kasvit eivät altistu äkilliselle kirkkaudelle. Ensimmäisinä päivinä harso voi olla kasvien päällä koko päivän, jolloin ne saavat pehmeän laskun ulkoilmaan. Vähitellen harsoa voidaan alkaa poistaa muutamaksi tunniksi kerrallaan, jotta kasvit tottuvat suoraan auringonvaloon.

Milloin poistaa harso?

Kasvien karaisu vie yleensä noin viikon tai kaksi. Tänä aikana on tärkeää tarkkailla kasvien kuntoa ja varmistaa, etteivät ne näytä merkkejä stressistä, kuten kellastuvia lehtiä tai kuihtumista. Harso voidaan poistaa kokonaan, kun kasvit ovat selvästi sopeutuneet ulkoilman olosuhteisiin ja ovat valmiita kasvamaan ilman suojaa. Aurinko polttaa kasvit kumminkin herkästi, joten kannattaa pitää harsoa mieluummin hieman pidempään.

Puutarha heräilee

Tämä vaihe on erityisen palkitsevaa aikaa puutarhurille. Näet, kuinka kasvisi kasvavat ja vahvistuvat päivä päivältä ja sopeutuvat ulkoilmaan. On kuin ne heräisivät talviunestaan ja valmistautuisivat kukoistamaan tulevana kasvukautena. Kun kasvit ovat valmiita, ne voidaan istuttaa lopullisille kasvupaikoilleen, missä ne pääsevät nauttimaan täysillä kevään ja kesän auringosta. Ottaen toki huomioon kelit, liian aikaisin ei tule istuttaa kylmälle herkkiä kasveja.

Kasvihuoneessa ruuhkaa
Kasvihuoneessa ruuhkaa

2 comments

  1. Kasvihuone todellakin on tähän aikaan ihan täynnä taimia. Nyt on ollut pari päivää niin lämmintä, että olisi voinut laittaa taimet ulos. Heräsin tähän mahdollisuuteen vasta nyt oikeastaan. Pitääkin katsoa pidemmän ajan sääennusteita, että miltä meillä näyttää. Jos vaikka saisi taimet jo maahan. Ennakkotilatut taimet odottavat puutarhassakin noutoa. Sinulla on tosi järjestelmällisesti kaikki. Käytätkö hamppurouhetta noissa penkkien väleissä?

    1. Väleissä on vanhaa luomu laatuista siiliorakkaan kasvualustaa. Tässä lähellä on viljelylaitos josta saa hakea lähes niin paljon kuin haluaa. Siinä on se hyvä puoli että on jo osin hajonnutta puuta eli maatuu nopeammin. En sekoita tuota itse kavualustaan vaan kaavin pois mikäli täytyisi enemmän myllätä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *