Rocoto Red Giant

Nyt se alkaa! Oma istutuskalenterini

Posted by

Viime aikoina sormet ovat syyhynneet päästä upottamaan siemenet multaan – ja vihdoin on aika aloittaa kevään istutukset kunnolla! Tänä vuonna listani on aika monipuolinen, sillä haluan kokeilla uusia lajikkeita ja jatkaa hyväksi havaittuja suosikkeja. Mitä olen jo saanut itämään ja mitä aion istuttaa seuraavaksi?

Alla jo itämässä olevat tai jo itäneet:

Rocoto Red Giant

Rocoto Red Giant
Rocotot ovat paksulihaisia chilejä, jotka sietävät hieman viileämpiäkin olosuhteita. Red Giant -lajike tuottaa isoja, meheviä palkoja, joissa on mukavasti potkua. Aloitin sen idättämisen jo aikaisin, jotta kasvit ehtivät tuottaa hedelmää ajoissa. Kasvatan näitä ihan ulkona.

Habanero White
Habanerot ovat tunnetusti tulisia, mutta White-lajike on erityisen mielenkiintoinen hennon värinsä ja maukkaan arominsa ansiosta. Vaikka se ei ole yhtä yleinen kuin oranssi tai punainen habanero, on se ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Käytän näitä säätämään tulisuutta, koska kasvatan paljon lajikkeita jotka ovat joko vähän tulisia tai ei ollenkaan. Näin saan tehtyä juuri sellaisia chilikastikkeita kuin itse haluan.

Alisa Craig -sipuli
Alisa Craig on tunnettu suurista, makeista sipuleistaan. Se on oikea “isoäidin keittiön” klassikko, joka sopii mainiosti niin keittoihin kuin paistoksiinkin. Kunnon perinteinen sipulikeitto ei voisi olla parempaa kuin itse kasvatetuista sipuleista tehtynä. Sipuli vaatii hieman extra työtä siemenestä kasvatettuna, mutta lajikekirjo on todella laaja. Käytän myös istukkaita lisäksi.

Karmen-sipuli
Karmen on punasipulilajike, joka maistuu mietona ja makeana etenkin raakana salaatissa. Sipulin kasvattaminen siemenestä asti vaatii kärsivällisyyttä, mutta palkintona on omien sipulien upea maku ja väri.

Sitruunaruoho
Sitruunaruoho tuo eksoottista makua aasialaisiin ruokiin. Sen sitruksinen vivahde on raikas lisä esimerkiksi keittoihin ja marinadeihin. Idätys kannattaa aloittaa ajoissa ja pitää huolta lämpimästä kasvuympäristöstä – sitruunaruoho viihtyy lämpimässä ja kosteassa. Tämä on top 10 mausteiden joukossa itselläni ja laitan tätä etualalle kasvihuoneeseen.

Inkivääri

Inkivääri
Inkivääri on yksi suosikeistani itämaisessa keittiössä. Kotona kasvatetun inkiväärin maku on intensiivinen ja ihanan raikas. Ostin itse luomu inkivääriä – ilmeisesti tavallisissa saattaa olla kasvua estäviä aineita.

Kurkuma
Keltainen ihmejuuri, jota voi käyttää niin ruoanlaitossa kuin terveysjuomissa. Kurkuma viihtyy valossa ja vaatii lämmintä sekä kosteaa kasvualustaa. Odotan innolla, millaisen sadon saan tänä vuonna!

1.2.2025: Idätykseen lähtevät

Poblano Ancho -chili
Poblano on meksikolaisen keittiön peruspilari, josta kuivattuna tulee nimeltään Ancho. Maultaan se on lempeämmän tulinen, mutta täynnä savuisia ja hedelmäisiä aromeja. Täydellinen valinta, jos haluaa hieman miedomman chilin enchiladoihin tai muhennoksiin.

Dalle Khursani -chili
Tämä nepalilainen lajike on suhteellisen tulinen ja erittäin aromaattinen. Dalle Khursani tunnetaan kompaktista kasvustaan ja pyöreistä hedelmistään. Se on oiva valinta chileistä pitäville, jotka kaipaavat hieman eksoottisempaa lajiketta.

Rocoto Montufar
Ristitään se tuttavallisemmin “montufariksi”! Rocoto-perheeseen kuuluva chili on lihaisa, mehukas ja vahva. Montufarin pitäisi tuoda runsaasti satoa sekä upean punaisia marjoja. Näiden idätyksen aloittaminen aikaisin on hyvä idea, jotta satokausi venyy mahdollisimman pitkäksi. Olisin aloittanut jo aikaisemmin, mutta tulivat siemenvaihtojen yheydessä.

Sugar Rush Stripey
Nimestään huolimatta tämä chili ei ole täyttä sokeria – vaan se tarjoaa makean, hedelmäisen maun yhdistettynä mukavaan potkuun. Stripey-lajikkeessa on hauskan raidallinen ulkonäkö. Jalostus on Suomalaista alkuperää.

Rocoton taimet

Rocoton taimia on jo reilusti tulossa. Aion panostaa vähän reilummin chileihin tänä vuonna – ehkä noin 30 kasvin verran.

22.2.2025 – Tomaatit itämään

Idätän 22.2.2025 alkaen tomaatintaimet. Ne saavat siirtyä lämmitettyyn kasvihuoneeseen huhtikuun alussa. Esikasvatusaika niillä on noin kuusi viikkoa, minkä jälkeen ne kaipaavat tilaa. Suunnitelmani on alkaa lämmittää kasvihuonetta huhtikuun alusta, jotta tomaatit tarkenevat varmasti, sekä käyttää sitä myöhemmin laitettavien idätykseen. Lajikkeista tulee oma postaus jonne lisään linkin.

15.3.2025 – Paprikat itämään

Paprikat tarvitsevat pitkähkön esikasvatuksen, sillä ne itävät hitaasti ja viihtyvät lämmössä. Nämä kaksi lajiketta eroavat hieman toisistaan:

  • Chinese Wall
    Paksulihaiset, suuret ja makeahkot paprikat, jotka sopivat loistavasti täytettäviksi tai käytettäviksi kesän grilliherkuissa.
  • Cherry Wine (Vishnevoye Vino)
    Varhain kypsyvä paprikalajike, kasvin korkeus on noin 60–80 cm. Hedelmät ovat pitkulaisia, tummanpunaisia, paksuseinäisiä ja aromikkaita. Kasvi on runsassatoinen.

5.4.2026 – Avomaantomaatit itämään

Resibella, Plum Regal F1 ja monta muuta avomaantomaattilajiketta pääsevät tässä kohtaa multiin. Noin 5–6 viikon esikasvatus riittää, minkä jälkeen ne siirtyvät ulos kasvimaalle alkukesästä. Pidä huolta valosta ja lämmöstä, jotta taimet itävät nopeasti ja kasvavat vankoiksi. Pian päästään nauttimaan mehukkaista avomaantomaatin mauista!

12.4.2025 – Vesimelonit itämään

Lajikkeet: Sweet Siberia ja Pohjoisen Lahja

Nämä vesimelonit on valittu pohjoisiin oloihin, joten ne todennäköisesti menestyvät paremmin viileämmässä ilmastossa kuin perinteiset etelän lajikkeet.

  • Sweet Siberia
    Kestää hieman viileämpiä kasvuoloja ja tuottaa hedelmää nopeammin.
  • Pohjoisen Lahja
    Nimensä mukaisesti jalostettu Suomen ja muiden pohjoisten alueiden kesäkauteen.

Kun kylvän ne huhtikuun puolivälissä, taimet ehtivät hyvään kokoon touko-kesäkuun vaihteeseen mennessä, jolloin ne voi siirtää varovasti kasvihuoneeseen tai suojaisalle avomaapaikalle. Vesimelonit rakastavat lämpöä, joten ne kaipaavat aurinkoista paikkaa ja säännöllistä kastelua. Vartan vesimelonit joka viivästyttää kasvua viikon-pari.

Lopuksi

Tänä keväänä minulla on vielä paljon muutakin itämässä, mistä kerron omissa postauksissaan. Panostan erityisesti kukkiin ja perennoihin, sillä haluan lisätä väriä ja eloa puutarhaan. Lisäksi uuden kellarin myötä voin kasvattaa juureksia entistä enemmän, kun säilytystilaa riittää talven varalle.

One comment

  1. Hyvä aikataulu! Itsekin olen vasta chilit laittanut aluille. Tomaattien kanssa yritän viivytellä helmikuun lopulle. Ja jossain välissä pitäisi kesäkukatkin miettiä ja kylvää 🤔.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *