Paholaisenhillo

Paholaisenhillo puutarhan aineksista

Posted by

Maailman paras paholaisenhillo? Itselleni ainakin mikä tahansa omista aineksista tehty maistuu vähintään tuplasti paremmalta kuin kaupalliset tai säilykkeistä valmistetut. Ensimmäistä kertaa minulle on mahdollista tehdä lähes täysin oman kasvimaani aineksista paholaisenhilloa (pl. sokeri ja etikka).

Kirsikkatomaateista makua

Kirsikkatomaatteja tulee minulla tällä hetkellä enemmän kuin jaksaa syödä. Luultavasti noin 25kg koko kasvukautena (2024). Näistä tulee omien kokemuksieni mukaan huomattavasti maukkaampaa paholaisenhilloa.

Kirsikkatomaatit kiehumassa
Chilejä puutarhasta

Paholaisenhillo tulista vai ei?

Käytän itse hyvin mietoja Biker Bill’s jalapenoja sekä muutaman tulisemman Rocoto chilin. Oli mukana myös Hot Apple chilejä jotka mietoja. Välillä teen hieman eri suhteella – esimerkiksi kanan siipien kanssa sopii vähän tulisempikin paholaisenhillo.

Ainekset

  • 1 kg kirsikkatomaatteja
  • 200g chilejä (mieltymysten mukaan, voit käyttää esimerkiksi jalapenoja tai habaneroja). Osan voi korvata myös paprikalla.
  • 8 valkosipulinkynttä
  • 1 iso sipuli
  • Tuoretta oreganoa maun mukaan
  • Tuoretta minttua maun mukaan
  • 1 dl vettä
  • 0,75 dl omenaviinietikkaa
  • 3,5 dl hillosokeria
  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Valmistelut:
    • Pese kirsikkatomaatit ja chilit huolellisesti.
    • Kuori valkosipulinkynnet sekä murskaa ne esimerkiksi paistinpannulla painamalla.
    • Silppua oreganon ja mintun lehdet hienoksi.
  2. Chilit
    • Poista chileistä kannat ja siemenet. Siemeniä ei ole pakko poistaa.
    • Pilko chilit pieniksi paloiksi.
  3. Keittäminen:
    • Laita kattila liedelle ja liesi päälle. Laita vesi ensiksi ettei ainekset pala pohjaan ja voit heitellä niitä kattilaan sitä mukaan kun olet pessyt ja paloitellut ne. Kirsikkatomaatteja ei tarvitse paloitella. Laita kattilaan kirsikkatomaatit, chilit, valkosipulinkynnet, vesi ja omenaviinietikka tässä vaiheessa.
    • Kuumenna seos keskilämmöllä, kunnes se alkaa kiehua.
    • Vähennä lämpöä ja anna seoksen hautua noin 15-20 minuuttia kunnes sipuli, tomaatit ja chilit ovat pehmenneet.
  4. Soseuttaminen:
    • Käytä sauvasekoitinta ja hienonna seosta. Itselläni on mahdollisuus säätää nopeutta ja käytän tähän matalinta vaihtoehtoa. En soseuta läheskään tasaiseksi vaan surautan muutamia kertoja niin että jää hieman “sattumia”.
  5. Maustaminen ja hillosokeri:
    • Lisää soseutettuun seokseen suola, silputtu oregano ja minttu. Lisää viimeiseksi hillosokeri.
    • Sekoita hyvin ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia jotta sokeri liukenee ja maut sekoittuvat tasaisesti.
  6. Purkitus:
    • Kaada kuuma hillo puhtaisiin, steriloituihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin.
    • Sulje purkit heti tiiviisti kannella. Anna jäähtyä huoneenlämmössä tai sammutetussa uunissa.
  7. Säilytys:
    • Säilytä valmis paholaisenhillo jääkaapissa.

Reseptiä voi muuttaa omaan makuunsa sopivaksi. Lisäksi hieman eri raaka-aineet saattaa vaikuttaa lopputulokseen.

Paholaisenhillo

Paholaisenhillo valmiina

Jätän purkit jäähtymään uuniin ja laitan jääkaappiin kunhan on jäähtynyt. Kannattaa muistaa tehdä etiketti!

Raaka-aineet puutarhasta

Tuoreet ainekset suoraan puutarhasta ovat parasta ruoanlaitossa. Vihannekset, hedelmät ja yrtit jotka on juuri poimittu tarjoavat parhaan mahdollisen maun. Lisäksi on mukava tietää mistä raaka-aineet on lähtöisin.

Valkosipulia kasvimaalta

One comment

  1. Tää menee testiin. Toki raaka-aineilla mitä tuosta lähikaupasta nyt sattuu saamaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *