Salsa macheteada

Salsa macheteada puutarhan aineksista

Posted by

Salsa on peräisin muinaisista Mesoamerikan kulttuureista jotka valmistivat kastikkeita tomaatista, chilistä ja yrteistä. Espanjalaiset valloittajat tutustuivat näihin kastikkeisiin 1500-luvulla ja toivat mukanaan uusia ainesosia kuten sipulia ja valkosipulia. Näin syntyi monia salsa-variaatioita jotka levisivät ympäri Meksikoa ja Keski-Amerikkaa. Salsasta tuli tärkeä osa meksikolaista keittiötä ja se saavutti suurta suosiota Yhdysvalloissa 1900-luvulla. Nykyään salsa on maailmanlaajuisesti tunnettu ja sitä valmistetaan monilla eri tavoilla yhdistellen perinteisiä ja moderneja aineksia. Salsaa voi siis valmistaa omien mieltymyksiensä mukaisesti

Tomatillo (Physalis philadelphica) on Meksikosta peräisin oleva tomaatille sukua oleva kasvi. Se tekee vihreän, keltaisen tai violetin hedelmän joka on peitetty ohuella paperimaisella lehdellä. Tomatillot ovat olennainen osa meksikolaista keittiötä erityisesti salsojen valmistuksessa. Niillä on hapokas ja hieman sitruksinen maku joka tuo raikkautta ja kirpeyttä ruokiin.

Salsa macheteada on perinteinen meksikolainen salsa joka valmistetaan grillatuista kasviksista kuten tomatilloista, tomaateista, jalapenoista, sipulista ja valkosipulista. Kasvikset esimerkiksi grillataan, pilkotaan käsin ja maustetaan suolalla. Salsa on helppo tehdä ja ainekset kasvattaa puutarhassa. Macheteada tarkoittaa veitsellä pilkkomista eikä resepti tarvitse tehosekoitinta. Kasvatan tomatilloja puutarhassani erityisesti salsaa varten!

Salsa macheteadan ohje

Ainesosat:

  • 5-8 tomatilloa
  • 5-8 roma tomaattia
  • 6 jalapenoa
  • 1 rocoto
  • 1 iso sipuli
  • 4 kynttä valkosipulia
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan.

Valmistusohjeet:

Kasvisten grillaus tai paahtaminen pannulla:

  • Kuumenna grilli keskilämmölle.
  • Aseta tomatillot, tomaatit, jalapenot, rocoto, sipuli ja valkosipulinkynnet grilliin tai pannulle. Sipuli kannattaa laittaa hiemain aikaisemmin sen vaatiessa hieman pidemmän aikaa kypsyä. Voit etenkin sipulan pilkkoa muutamaan osaan.
  • Grillaa kasviksia noin 5-10minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet kauniin grillipinnan. Kääntele kasviksia tarvittaessa tasaisen grillaustuloksen saavuttamiseksi. Tarkoitus on saada hieman väriä.

Puolitin raaka-aineet ja paistoin kuumalla pannulla. Sipulit kannattaa laittaa hieman aikaisemmin pehmenemään ettei ne jää liian raaoiksi. Tomaatin voi lisätä viimeiseksi. Roma tyyppinen tomaatti on paras sen lihaisuuden vuoksi, mutta muutkin käyvät.

Salsa macheteada

Paloittele kasvikset:

  • Poista grillatuista kasviksista kannat ja kuoret tarpeen mukaan.
  • Hienonna veitsellä tomatillot, tomaatit, jalapenot, rocoto, sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi.
Salsan valmistusta

Hienonnan pienissä erissä kasvikset. Tavoitteena olisi saada melko hienojakoista salsaa, mutta karkeampi toimii ihan yhtä hyvin.

Mausta:

  • Sekoita paloitellut kasvikset kulhossa.
  • Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan ja sekoita hyvin.

Tarjoilu:

  • Salsa macheteada on valmis tarjoiltavaksi. Voit tarjota sen esimerkiksi tortillojen, tacojen tai nachojen kanssa. Tätä herkkua menee meillä usein pieni kulhollinen!

Tuore salsa on erityisen herkullista. Tulisuutta voi säätää tarpeen mukaan kasvattamalla hieman miedompia lajikkeita kumminkaan makuprofiilin kärsimättä.

Hyvää salsaa

Nauti tuoreesta ja maukkaasta salsasta! Voit muuntaa reseptiä vastaamaan omaa makuasi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *