Jättisipulin Globo kasvatusta siemenestä

Sipuli: Globo sipuli siemenestä

Posted by

Sipuli on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista, joka on tunnettu käsittääkseni lähes jokaisessa kulttuurissa. Se on hyvin monikäyttöinen keittiössä, jonka takia haluan sen kasvattamiseen perehtyä. Sen viljely tarjoaa puutarhureille usein palkitsevan ja helpon sadon, myös mahdollisuuden hyödyntää sipulia suoraan omasta maasta. Usein sipuli istutetaan lähinnä istukkaista, mutta halusin lähteä kokeilemaan sen kasvattamista siemenestä ensimmäistä kertaa kaudella 2023. Tulokset olivat mahtavia! Sain useita yli puolikiloisia sipuleita, jotka sopivat erinomaisesti salaatteihin, grillattavaksi ja keittoihin.

Globo-sipuli on myöhään kypsyvä ja tuottava lajike, joka on kehitetty Tšekissä vuonna 1994 Semo-yrityksen toimesta. Se tunnetaan suurista, makeista ja mehukkaista sipuleista, jotka voivat painaa jopa 1 kg, vaikkakin keskimääräinen paino on noin 500-750 grammaa. Tämä lajike on vastustuskykyinen useille sairauksille ja kasvaa hyvin Suomessa. Globo-sipulin kasvatusaika kylvöstä satoon on noin 170-175 päivää ja se kuuluu “long day – pitkän päivän” sipuleihin jotka tarvitsevat yli 14 tuntia valoista aikaa muodostaakseen sipulin. Esikasvatuksessa on tärkeää ettei valoja pidetä liian kauan päällä.

Siemenistä kasvattaminen voidaan aloittaa jo tammikuussa esimerkiksi hajakylvönä. Alkuun siemenet kasvavat hitaasti. Koulin sipulin taimet omiin pieniin kennoihinsa kasvihuonekauden alettua, mutta sen voi omasta kasvualueestaan riippuen tehdä myös aikaisemmin. Vaikka lajike ei sovellu pitkäaikaiseen varastointiin, oikein kuivattuna ja säilytettynä se voi säilyä käyttökelpoisena pitkälle talveen.

Globo jättisipuli kasvamassa kasvimaalla
Globo sipuli kesällä

Sipulit tarvitsevat kohtalaisen pienen juuriston omaavana reilusti lannoittamista. Paljon typpeä (N) keväällä ja sen myötä vahvojen varsien kasvattaminen auttaa muodostamaan mehevät sipulit kesän kääntyessä syksyyn. Siirtäessäni sipulin taimet kennoista kasvimaalle lisäsin jokaisen istutuskuoppaan hieman kanankakkaa. Lisäksi olin parantanut jo ennakkoon kasvimaata hyvin kompostoituneella hevosen lannalla.

Globo jättisipulin sadonkorjuu syksyllä kasvimaalta
Sipulin sadonkorjuu syksyllä

Syksyllä sipulit tuuleentuvat, jonka jälkeen ne nostetaan ilmavaan paikkaan kuivumaan. Tulevalle kaudelle on tulossa satoja jättisipuleita, ja toivon saavani niistä erinomaisen ison ja maukkaan sadon.

Yli puolikiloinen globo sipuli nostettuna kasvimaalta
Yli puoikiloinen Globo sipuli

One comment

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *