Kasvimaan perustaminen ja omien vihannesten kasvattaminen on oikeastaan aika helppoa kun muutamat perus asiat loksahtaa kohdalleen. Monia vihanneksia on helppo kasvattaa – kerron miten itse olen hakannut päätäni seinää jotta sinun ei tarvitse. Lisänä yksinkertaiset ohjeet istutuksesta sadonkorjuuseen sekä vinkkejä ja yleisimmät tuholaiset.
Miten alkuun
- Lannoita hyvin ja tue maaperän pieneliöstöä esimerkiksi kompostilla tai orgaanisella lannoitteella.
- Käytä katetta kuten heinää, ruohoa, olkea, haketta tai vastaavaa. Parantaa maan rakennetta pieneliöstön hajottaessa orgaanista ainetta. Helpottaa rikkojen kitkemästä niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.
- Harsotunnelit, ötökkäverkot yms. auttavat torjumaan kaikkea mitkä haluavat syödä vihanneksesi ennen kuin itse ehdit. Toimii peuroihin, sipulikärpäsiin, kaaliperhosiin, lintuihin ja moneen muuhun.
- Liian innokas kasteleminen on erinomainen tapa paappoa pienet taimesi hengiltä.
- Tarkasta taimiväli – liian tiheään ei kannata istuttaa.
- Monimuotoisuus saattaa tuoda hyödyllisiä “petoja” paikalle kuten leppäkerttuja. Muista kasvattaa myös kukkia ja tarjota esimerkiksi pikkulinnuille paikkoja pesiä jos mahdollista.
- Kokeile eri lajikkeita ja tapoja kasvattaa.
- Älä esikasvata liian aikaisin. Jos et tiedä milloin esikasvattaa laita muutamana eri ajankohtana ja varaudu antamaan lisävaloa sekä siirtämään isompiin ruukkuihin.
Helppo kasvattaa: lista
Lista perustuu lähinnä omiin mieltymyksiini ja kokemuksiini 1B alueella. Olosuhteet ja lista vaihtelevat varmasti alueen ja mikroilmaston mukaisesti. Monia muitakin helppoja vihanneksia on useita. Listalta jäivät pois pinaatti, retiisi ja vastaavat alku- tai loppukauden vihannekset joita ehdottomasti kannattaa kokeilla kasvattaa, mutta eivät ole erityisesti kasvattamiseen kesällä.
1. Salaatti
Ohjeet: Salaatti on nopeakasvuinen vihannes, joka viihtyy parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Kylvä siemenet suoraan avomaalle touko-kesäkuussa tai esikasvata sisällä. Esikasvatan itse kaikki moduleissa. Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjoisa paikka, hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Voidaan korjata lehti kerrallaan tarpeen mukaan, yleensä 4-6 viikon kuluttua kylvöstä. Korjaan jäävuorisalaatin täysikasvuisena kokonaan ja kylvän uutta. Lajikkeita: ‘Calmar’, ‘Lollo Rossa’, ‘Globus’ Yleisimmät tuholaiset: Etanat. Vinkkejä: Älä kylvä kaikkea kerralla vaan porrastetusti. Ei mielestäni niin helppo kasvattaa kuin usein oletetaan varsinkaan mikäli puutarhassa on etanoita.
2. Porkkana
Ohjeet: Porkkanan siemenet kylvetään suoraan avomaalle kun maa on sulanut ja lämmennyt, yleensä toukokuussa. Kasvupaikka: Aurinkoinen, syvä, hiekka- tai savimaa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu voidaan aloittaa, kun porkkanat ovat saavuttaneet halutun koon, yleensä 2-3 kuukautta kylvöstä. Lajikkeita: ‘Nantes’, ‘Chantenay’, ‘Purple Haze’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Porkkanakemppi, porkkanakärpänen. Suojaa porkkanat harsolla ja kierrätä viljelypaikkoja. Vinkkejä: Varmista syvä kivetön kasvualusta, pidä etenkin itäessä tasainen kosteus.
3. Herne
Ohjeet: Herneet kylvetään suoraan avomaalle keväällä, kun maan lämpötila on vähintään +10°C. Kasvupaikka: Aurinkoinen paikka, hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu alkaa yleensä 8-12 viikon kuluttua kylvöstä, kun palot ovat täyttyneet. Lajikkeita: ‘Kelvedon Wonder’, ‘Alderman’, ‘Avola’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Herneen kotelomato, härmä. Viljelykierto ja kasvien etäisyys toisistaan auttavat ehkäisemään ongelmia. Vinkkejä: Esikasvata jotta linnut ei kiinnostu yhtä paljon, suojaa verkolla jos tarve, kasvata verkkoaitaa vasten josta saa tuen.
Kasvatan kookasta Alderman hernettä puutarhani aitaa vasten. Alderman herne on korkeakasvuinen ja satoisa lajike, joka tuottaa pitkiä, maukkaita palkoja. Tämä lajike sopii erinomaisesti Suomen ilmastoon ja on suosittu kotipuutarhureiden keskuudessa. Lajike löytyy esimerkiksi Nelson Gardenin valikoimasta. Esikasvatettuna erittäin helppo kasvattaa ja lisäksi sitoo ilmakehän typpeä maahan kuten pavut.
4. Peruna
Ohjeet: Perunat istutetaan itäneinä mukuloina toukokuussa. Istutussyvyys on noin 10-15 cm ja riviväli 60-70 cm. Kasvupaikka: Aurinkoinen paikka, hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Varhaisperunat korjataan kesäkuussa, varastoitavat perunat syys-lokakuussa. Lajikkeita: ‘Timo’, ‘Siikli’, ‘Annabelle’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Perunarutto. Viljelykierto ja perunaruton kestävät lajikkeet auttavat torjunnassa. Vinkkejä: Nämä nyt kasvaa lähes itsellään kunhan lannoittaa ja poistaa rikat. Muista harata tai lisätä multaa ettei tule vihreitä.
5. Kesäkurpitsa ja Kurpitsa
Ohjeet kesäkurpitsa: Kesäkurpitsa kylvetään suoraan avomaalle toukokuussa tai esikasvatetaan huhtikuussa. Istutusetäisyys on noin 1 metri. Erityisen helppo kasvattaa kun tarjoaa tarpeeksi ravinteita. Kasvupaikka: Aurinkoinen ja lämmin paikka, ravinteikas ja hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu alkaa 6-8 viikon kuluttua kylvöstä, kun hedelmät ovat noin 15-20 cm pitkiä. Lajikkeita: ‘Black Beauty’, ‘Gold Rush’, ‘Patty Pan’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Härmä, etanat. Vinkkejä: Yhdestä kasvista tulee aika paljon kesäkurpitsaa eli kannattaa miettiä tarvitseeko kahdeksaa kasvia.
Ohjeet kurpitsa: Kurpitsan siemenet esikasvatetaan toukokuussa. Kasvupaikka: Aurinkoinen ja lämmin paikka, ravinteikas ja hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu yleensä syksyllä, kun kurpitsat ovat saavuttaneet täyden koon ja värin. Lajikkeita: ‘Big Max’, ‘Hokkaido’, ‘Jack O’Lantern’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Härmä. Vinkkejä: Kasvata kompostissa tai lantakasassa. Vaatii paljon ravinteita ja valoa.
6. Punajuuri
Ohjeet: Punajuuren siemenet kylvetään suoraan avomaalle, kun maan lämpötila on vähintään +10°C, yleensä touko-kesäkuussa. Riviväli on noin 30 cm ja taimiväli 10 cm. Esikasvatan tämänkin moduleissa. Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka, syvä ja hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu tapahtuu 10-12 viikon kuluttua kylvöstä, kun juuret ovat saavuttaneet halutun koon. Lajikkeita: ‘Detroit’, ‘Boltardy’, ‘Golden Beet’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Peurat, juurikaskirppa. Vinkkejä: Käytä myös lehdet, saattaa kerätä nitraatteja.
7. Sipuli
Ohjeet: Istukkaat kylvetään suoraan avomaalle keväällä kun maa on sulanut ja lämmennyt tai siemenet esikasvatetaan sisällä tammikuussa ja istutetaan taimet ulos toukokuussa. Riviväli 30 cm ja taimiväli 10 cm. Kasvupaikka: Aurinkoinen paikka, ravinteikas ja hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu tapahtuu, kun varret alkavat kaatua ja sipulit ovat saavuttaneet täyden koon, yleensä elokuussa. Lajikkeita: ‘Globo’, ‘Stuttgarter’, ‘Karmen’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Sipulikärpänen. Viljelykierto ja tuholaisten estäminen esimerkiksi tuhohyönteisverkolla. Vinkkejä: Harsotunneli on kätevä johon saa tuholaisverkon. Lannoita hyvin. Älä istuta liian syvään.
Sipuli: Globo sipuli siemenestä
8. Ruusupapu
Ohjeet: Ruusupavun siemenet kylvetään suoraan avomaalle, kun maan lämpötila on vähintään +10°C, yleensä toukokuussa. Kylvä siemenet 2-3 cm syvyyteen. Voi myös esikasvattaa muutaman viikon maitopurkissa. Kasvupaikka: Aurinkoinen ja suojaisa paikka, hyvin salaojitettu maa. Tarvitsee tukea kasvaakseen, kuten ritilän tai tukikepin. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu alkaa noin 8-10 viikon kuluttua kylvöstä, kun palot ovat noin 15-20 cm pitkiä ja siemenet sisällä ovat vielä pieniä. Voit myös antaa kuivua ja kerätä vain pavut paloista. Lajikkeita: ‘Scarlet Runner’, ‘Enorma’, ‘Blue Lake’ Vinkkejä: Kaunis myös kukkana, parantaa maata ja peittää näkyvyyttä.
9. Tomaatti
Ohjeet: Ulos menevän tomaatin siemenet esikasvatetaan sisällä huhtikuussa ja taimet istutetaan ulos touko- kesäkuussa, kun yöpakkaset ovat ohi ja kasvualusta lämmennyt yli +15°C. Istutusetäisyys noin 50 cm. Kasvupaikka: Aurinkoinen, lämmin ja suojaisa paikka, ravinteikas ja hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu alkaa yleensä 8-12 viikon kuluttua istutuksesta, kun tomaatit ovat saavuttaneet täyden koon ja värin. Lajikkeita: ‘Stupice’, ‘Evakko’, ‘Maskotka’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Kirvat, harmaahome, perunarutto. Vinkkejä: Lannoita paljon, voi kasvattaa myös astioissa, paljon eri lajikkeita. Älä esikasvata liian pitkään!
Miten saada hyvä sato tomaatista?
10. Avomaankurkku
Ohjeet: Avomaankurkun siemenet kylvetään suoraan avomaalle, kun maan lämpötila on vähintään +15°C, yleensä kesäkuussa. Kylvä siemenet 2-3 cm syvyyteen ja taimiväli on noin 30 cm. Voidaan myös esikasvattaa. Kasvupaikka: Aurinkoinen ja lämmin paikka, ravinteikas ja hyvin salaojitettu maa. Sadonkorjuu: Sadonkorjuu alkaa noin 8-10 viikon kuluttua kylvöstä, kun kurkut ovat saavuttaneet täyden koon, yleensä noin 10-15 cm pitkiä. Lajikkeita: ‘Marketer’, ‘Tanja’, ‘Rhensk druv Hg’ Yleisimmät tuholaiset ja taudit: Härmä, etanat. Vinkkejä: Harsotunneli alkuun auttaa kasvussa. Kun menestyy tuottaa huomattavasti kurkkuja. Erityisen herkkä kylmälle.