Pihvitomaatin sato kasvihuoneeessa

Tomaatin satokausi alkaa kasvihuoneessa

Posted by

Kesä etenee ja sen myötä tomaatin satokausi on alkanut kasvihuoneessamme. Muutamassa viikossa olemme keränneet jo 24 kiloa tomaatteja! Tänä vuonna kukinta on ollut erityisen runsasta ja laadukasta ja tämä näkyy myös tomaattien määrässä.

Tomaatin satokausi
Tomaatin sato

Kirsikkatomaattien runsaus

Kasvihuoneemme Barry’s Crazy Cherry ja Ildi kirsikkatomaatit ovat kukoistaneet ennennäkemättömällä tavalla. Kasveissa (5kpl) on yli 3000 kirsikkatomaatin raakiletta. Näitä on muutama viikko jo saatu nauttia ja molemmat ovat erinomaisia tomaatteja naposteluun.

Kirsikkatomaatin sato kasvihuoneessa
Kirsikkatomaatin sato kasvihuoneessa

Satoa pakkasiin

Yksi kasvihuoneen suurista eduista on mahdollisuus jatkaa kasvukautta pitkälle syksyyn. Vaikka ulkona ilmat viilenevät, kasvihuoneen suojissa tomaatit voivat kypsyä ja tuottaa satoa aina pakkasiin asti. Tämä pidentää merkittävästi tuoreiden tomaattien nauttimisen kautta ja voimme iloita tuoreesta sadosta pitkään.

Kasvihuoneen indeterminate-tomaatit eli runkotomaatit ovat lajikkeita jotka kasvavat jatkuvasti koko kasvukauden ajan. Ne eivät rajoitu tiettyyn korkeuteen tai määrään hedelmiä vaan jatkavat kasvuaan ja tuottavat satoa aina pakkasiin saakka. Tämä tekee niistä ihanteellisia pitkäaikaiselle sadonkorjuulle tuottaen tuoreita tomaatteja koko kesän ja syksyn ajan. Kannattaa huomioida että osa dwarf tomaateista on indeterminate tyyppiä vaikka kasvavat lyhyemmiksi kuin normaalit runkotomaatit.

Jättimäinen tomaatti
Jättimäinen tomaatti

Vinkkejä ja hoito-ohjeita

Jotta kasvihuoneen tomaatit tuottavat parasta mahdollista satoa, on tärkeää huolehtia oikeanlaisesta kastelusta ja lannoituksesta. Tomaatit vaativat säännöllistä kastelua, mutta liiallinen märkyys voi olla haitaksi. Lisäksi lannoituksen tasapaino on tärkeä – liikaa typpeä voi johtaa rehevään kasvuun mutta vähäiseen satoon, kun taas kaliumin ja fosforin sopiva määrä tukee hedelmien kehittymistä ja makua.

Kasvihuoneessa myös lämpötilan hallinta on olennaista. Liian korkea lämpötila voi haitata pölytystä ja hedelmien kehittymistä, joten hyvä ilmanvaihto on tärkeää. Tomaattien tuki ja leikkaaminen ovat myös avainasemassa: säännöllinen varkaiden poistaminen ja kasvien tukeminen auttavat pitämään kasvit terveinä ja satoisina. Ilmankiertoa kasvustossa kannattaa myös miettiä.

Miten saada hyvä sato tomaatista?

Tomaatin satokausi etenee ja riittää säilöntään

Italialaiset säilövät tomaatit passataksi, jotta tuoreiden tomaattien maku säilyy ympäri vuoden. Tomaatit soseutetaan erityisellä laitteella ja keitetään yksinkertaisella reseptillä, jossa korostuvat tomaattien oma maku. Lisämausteina käytetään vain suolaa, oliiviöljyä ja joskus basilikaa. Mitään niistä ei välttämättä tarvita.

Passata purkitetaan steriloituihin lasipurkkeihin, jotka puolisäilykkeenä säilön jääkaapissa. Tämä varmistaa, että passata säilyy tuoreena pitkään. Säilöntä passataksi on perinteinen Italialainen menetelmä.

Kirjoitan tästä lisää kunhan ensimmäiset tomaatit menevät säilöttäväksi!

Ensimmäinen kunnollinen sato
Ensimmäinen kunnollinen sato

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *