Barry's Crazy Cherry kukkaterttu

Miten saada hyvä sato tomaatista?

Posted by

Tomaattien kasvattaminen on kohtalaisen helppoa, mutta hyvä sato tomaatista vaatii vähintään perusasioiden tuntemista. Mitä sinun tulee ottaa huomioon saadaksesi mahdollisimman runsaan ja laadukkaan sadon tomaatista? Käyn läpi miten mitä itse hoidan tomaattejani ja varmistan että kasvit voivat hyvin tarjoten niille edellytykset loistavaan satoon.

Oikea-aikainen esikasvatus

Liian varhain esikasvatetut taimet voivat kehittää heikon juuriston. Jos taimet kasvavat liian suuriksi pienissä kasvatusastioissa, niiden juuret voivat alkaa kiertyä ruukun pohjalle tai kasvaa ulos vedenpoistoaukkojen kautta. Tämä estää juuria kasvamasta luonnollisessa muodossaan ja heikentää niiden kykyä imeä ravinteita ja vettä mikä voi johtaa kasvun hidastumiseen tai jopa kuolemaan siirtämisen jälkeen. Taimien siirtäminen ulos puutarhaan tai kasvihuoneeseen on stressaavaa erityisesti jos taimet ovat liian suuria ja heikkokuntoisia. Liian aikaisin esikasvatetut taimet voivat kärsiä siirtämisen aiheuttamasta shokista, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti niiden kasvuun ja tuottavuuteen. Taimet joilla on heikko juuristo eivät kykene nopeasti sopeutumaan uusiin olosuhteisiin mikä voi johtaa viivästyneeseen kasvuun ja alhaiseen satoon. Tänäkin vuonna huomasin että myöhemmin kylvetyt taimet ovat ottaneet avomaalla kiinni ja menneet jopa ohi pari viikkoa liian aikaisin kylvetyistä.

Liiallinen typpilannoitus

Vaikka tomaatit tarvitsevat typpeä kasvaakseen, liiallinen typpilannoitus voi olla haitallista. Liika typpi edistää lehtien kasvua kukinnan ja hedelmien kustannuksella. Tämä johtaa vähemmän tomaatteihin ja enemmän vihreään massaan. Liiallinen lehtien kasvu lisäksi saattaa häiritä ilman kiertoa kasvustossa ja altistaa kasvin esimerkiksi homeille. Suositeltavaa on käyttää tasapainoista lannoitetta, jossa on sopivassa suhteessa typpeä, fosforia ja kaliumia. Käytän itse palanutta hevosen lantaa jonka kalkitsen. Tilanteesta riippuen saatan käyttää myös GreenCare puutarhan kesä -kastelulannoitetta, jossa on reilusti magnesiumia.

Barry's Crazy Cherryn hyvä sato
Barry’s Crazy Cherryn hyvä sato

Tomaatit ovat ravinteikkaan maaperän ystäviä. Ne tarvitsevat erityisesti fosforia ja kaliumia hyvän sadon takaamiseksi. Käytä lannoitetta, joka tarjoaa näitä pääravinteita hyvässä suhteessa. Muista lannoittaa säännöllisesti kasvukauden aikana, jotta tomaatit saavat tarpeeksi ravinteita. Mikäli käytät esimerkiksi pelkkää kanankakkaa voit käyttää lisänä hieman PK lannoitetta tasapainottamaan NPK suhdetta, etenkin kukinnan ja sadon tuottamisen aikaan. Esimerkiksi palaneella lannalla on lähes mahdotonta tappaa tomaatteja joten sitä voi lisätä katteeksi myös kasvukauden edetessä.

Hyvä sato tomaatista kasvamassa
Barry’s Crazy Cherry kukkii

Pölytyksen varmistaminen

Pölytyksen varmistaminen on tärkeää, erityisesti jos kasvatat tomaatteja kasvihuoneessa. Luonnolliset pölyttäjät kuten mehiläiset eivät välttämättä pääse kasvihuoneeseen eikä myöskään tuuli ravista kasvustoja luontaisesti. Voit auttaa pölytystä ravistelemalla kevyesti kasveja tai käyttämällä esimerkiksi sähköhammasharjaa jolla tärisyttää terttua. Siitepöly ei irtoa kuumissa olosuhteissa yhtä helposti, joten ihanteellinen aika pölyttämiselle on ilta ja aamu. Käyn kerran päivässä sähköhammasharjalla kukkatertut läpi.

Pölytys sähköhammasharjalla
Pölytys sähköhammasharjalla

Kasvihuoneen liiallinen kuumuminen ja tuuletus

Kasvihuoneet voivat kuumentua liikaa kesällä mikä voi estää tomaatteja tuottamasta hedelmiä. Huolehdi riittävästä tuuletuksesta avaamalla ikkunoita ja ovia. Voit myös käyttää tuulettimia tai varjostuskangasta lämpötilan hallitsemiseksi. Optimaalinen lämpötila tomaateille on 25°C tienoilla päivällä, mikäli lämpötila on pitkiä aikoja esimerkiksi yli 30°C alkaa näkymään hedelmöittymättömiä kukkia. On myös kuumempiin olosuhteisiin jalostettuja lajikkeita, jotka eivät ole yhtä herkkiä korkeille lämpötiloille.

Kasvihuoneen lämpötila
Kasvihuoneen lämpötila

Kylmän vaikutus ravinteiden imeytymiselle

Kylmä maaperä estää tomaattien juuria imemästä ravinteita tehokkaasti. On tärkeää, että istutat tomaatit, kun maaperä on tarpeeksi lämmin eli vähintään 15°C. Voit auttaa maaperän lämpenemistä käyttämällä muovipeitteitä, istuttamalla tomaatit kohopenkkeihin tai millä tahansa muulla keinolla jolla voi ylläpitää kasvualustan hieman korkeampaa lämpötilaa. Liian kylmä tai kuuma vaikuttaa erityisesti kalkin ja magnesiumin imeytymiseen. Huomaan usein jos kasvualusta on ollut liian kylmää että latvamädän kanssa saattaa olla ongelmia. Kalkitse lisäksi huolellisesti magnesiumilla sisältävällä valmisteella.

Kasvualustan lämpötila eri syvyyksissä
Kasvualustan lämpötila eri syvyyksissä

Kalkin ja magnesiumin tarve

Kalkki ja magnesium ovat tärkeitä tomaattien terveydelle. Kalkki estää latvamätää, joka voi olla yleinen ongelma tomaateilla etenkin kylmien tai kuumien jaksojen aikana – näitä aineita ei välttämättä puutu maaperästä, mutta tomaatti ei pysty niitä tehokkaasti imemään ympäristötekijöiden johdosta. Lisää kalkkia maaperään ennen istutusta ja käytä magnesiumsulfaattia eli Epsom-suolaa tarvittaessa apuna mikäli huomaat magnesiumista johtuvan puutostilan. Epsom-suolasta voi tehdä liuoksen ja suihkuttaa lehdille josta se imeytyy nopeasti kasvin käyttöön.

Aurinko ja vesi

Tomaatit tarvitsevat paljon aurinkoa – vähintään 6-8 tuntia päivässä. Varmista, että ne saavat riittävästi valoa erityisesti jos kasvatat niitä sisätiloissa tai kasvihuoneessa. Vesi on myös elintärkeää tomaateille, mutta vältä liikakastelua tai muutoin epätasaista kastelua. Kastele syvään ja harvemmin, jotta juuret kasvavat syvälle ja kasvi pysyy vahvana. Muista että epätasainen kastelu voi johtaa hedelmien halkeiluun. Käytä katetta joka estää haihtumista. Tomaatit kuluttavat lämpimällä todella suuren määrän vettä.

HUOM! Älä kastele kylmällä vedellä. Tomaatin juuristo on herkkä kylmälle eli vesi olisi hyvä esilämmittää kastelukannussa tai tynnyrissä ettei kasvualustan lämpötila romahda kastelemisen takia!

Mikä on hyvä sato tomaatista?

Kasvatan tomaatteja lähtökohtaisesti muutamilla eri kriteereillä:

  • Minulle hyvä tomaattisato tarkoittaa suurta määrää hedelmiä. Tavoitteena on saada runsaasti tomaatteja esimerkiksi säilöntään, painopiste on sadon määrässä ja lajikevallinnat tukee osittain tätä kättötarkoitusta
  • Laadun korostaminen on toisinaan tärkeämpää kuin määrä. Tämä tarkoittaa, että tomaatit ovat täydellisesti kypsyneitä, makeita, mehukkaita ja herkullisia naposteluun. Kasvatan tomaatteja omaksi ilokseni ja nautinnoksi, pieni määrä täydellisiä herkullisia hedelmiä suoraan puskasta on erinomainen onnistuminen kasvatuksessa.
  • Hyvä tomaattisato liittyy sadon keston pituuteen. Tavoitteena voi olla tuottaa tomaatteja koko kasvukauden ajan, jolloin sadonkorjuu jatkuu keväästä syksyyn. Tätä tuen lämmittämällä kasvihuonetta ja kylvämällä aikaisia lajikkeita.

Hyvän tomaattisadon määrittäminen on siis hyvin henkilökohtaista ja riippuu suuresti omista odotuksista ja tarpeista. On tärkeää asettaa realistiset tavoitteet ja muistaa, että onnistuminen puutarhanhoidossa on muutakin kuin pelkkä sadon määrä. Iloitsen jokaisesta kypsyneestä tomaatista, opin jokaisesta kasvukaudesta ja nautin oman puutarhan antimista. Perusasioilla pääsee pitkälle!

Kasvihuone kukoistaa
Kasvihuone 9.6.2024

6 comments

  1. Tämä oli tosi hyvä kooste. Tuo lämpötilan hallinta on varmaankin meillä ”pienviljelijöillä” suurin haaste. Sähköt puuttuu, eli tuulettimia ei saa laitettua. Olen laittanut sellaisen vihreän verkon joskus suojaksi, laski tosi paljon lämpötilaa, mutta totta kai blokkaa sitten valoakin. Voi kun olisikin joskus noin paljon raakileita per kasvi.

    1. Esikasvatus ja lämpötila tuntuu olevan ne mihin eniten joutunut itse panostamaan. Tuo sähköttömyys kyllä sinällään hankalaa, mutta jos joskus tulee itselleni paikkaan jossa ei pysty sähköä vetämään niin asennan varmaan aurikopaneelin pyörittämään tuuletinta.

  2. Oikein hyvä kirjoitus Teemulla! Minä istutin tomaatit Mustaan multaan. Se kasvattaa tomaattikasvin kokoa rajusti. Runko paksunee ylöspäin! Kukkia sen sijaan alkaa vasta nyt 5.7.2024 ilmaantua. Myöhässä olen, kun moni on jo palstoilla ennen juhannusta ilakoinut syöneensä oman puutarhan tomaatteja. Laitoin puutarhan rakeista syyslannoitetta tomaateille, että ne saisivat fosforia ja kaliumia. Lisäksi aion laittaa murskattuja kananmunankuoria, joissa on kalsiumia. No onhan tässä kasvukautta vielä reilut kaksi kuukautta jäljellä, niin eiköhän sitä satojakin vielä tule.

    1. Voi olla moni liian aikaisessa. Turhan aikaisin kun laittaa niin tomaatti stressaa ja tekee muutaman kukan jonka kypsyttää nopeasti – eikä tee juuri lisää. Nyt kun kukkii reilusti niin tulee hyvä sato syksylle!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *