Tomaatti sadon säilöntä on kesäisin positiivinen ongelma. Olen ihastunut Italialaiseen passataan ja pääsinkin tekemään tätä herkkua ensimmäisen kerran tänä vuonna omista tomaateista! Säilöntään asti ei riittänyt ja tein käyttäen siivilää apunani. Usein teen passatan käyttäen erityistä konetta, mutta sitä ei pienen määrän tekemiseen kannata ottaa esille. Passataa voi siis tehdä monella eri tavalla eikä mitkään erityiset laitteet ole pakollisia!
Toisessa artikkelissa ohje ison määrän säilömiseen kerralla: Passata di Pomodoro valmistaminen sosepuristimella
Passatan synty ja kehitys
1600-luvulla tomaattien käyttö yleistyi erityisesti Etelä-Italiassa. Passata di pomodoro syntyi tarpeesta säilyttää tomaatteja pidempään niiden sesongin ulkopuolella. Perinteisesti passata valmistetaan kypsistä tomaateista joista siemenet sekä kuoret poistetaan ja tomaatit soseutetaan. Passata di pomodoro ei ole pelkästään tomaattisose – se on pala italialaista kulttuuria ja historiaa. Monet perheet valmistavat edelleen omaa passataansa kesäisin. Tämä perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle ja siihen liittyy usein kokoontumisia ja yhteisöllisyyttä. Pyrin ottamaan lapsiani mukaan prosessoimaan tomaatteja passataksi ja tekemään siitä syksyisin tietyn perinteen. Valmistamme lisäksi herkullisia ruokia tuoreesta passatasta sadon säilöntä talkoiden jälkeen.

Pudistin tomaatit, poistin kannat ja paloittelin ne kattilaan vesitilkan kera ettei pala pohjaan. Kun olin saanut kaikki paloiteltua soseutin tomaatit sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi ja annoin kiehua hetken. Tämän jälkeen valutin soseutetun seoksen tavallisen metallisen siivilän läpi painellen lusikan kuperalla osalla kiintoainesta että mahdollisimman paljon menisi siivilän läpi. Jäljelle jäivät siemenet ja kuoret.
Lisäsin seokseen basilikaa, valkosipulia, timjamia ja rosmariinia sekä suolaa. Tein lihapullat jotka paistoin pannulla ja kaadoin sopivasti passataa joukkoon. Tässä kohtaa tuoksu alkaa olla vähintään herkullinen kun kaikki yrttien aromit tulevat esiin myös tuoksun mukana.


Lisänä laadukasta linguine pastaa ja Grana Padano juustoa raastettuna annoksen päälle. Muttiin nähden ero on kuin yöllä ja päivällä puhumattakaan huonolaatuisista tomaattisoseista. Aromit ovat jotakin erityistä jota ei voi täysin kuvailla.
Välimerellinen ruoka on herkkuani
Välimerellinen ruoka on ehdottomasti parasta mitä tiedän. Täydellisen annoksen tavoittelu alunperin vei minut tomaattien kasvattamisen pariin yhdessä yrttien kera. Passata di pomodoro ja välimerelliset yrtit ovat minulle täydellinen yhdistelmä joka luo upeita makuja. Toivon että iso sadon säilöntä passataksi riittää vuoden ympäri tarpeisiimme. Käytän esimerkiksi seuraavasti yrttejä passatan kanssa:
Basilika
- Margherita Pizza: Passata, mozzarella ja tuoretta basilikaa.
- Pasta al Pomodoro: Passata, valkosipuli, oliiviöljy ja tuoretta basilikaa.
Timjami
- Ratatouille: Passata, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, ja timjami.
- Tomaattikeitto: Passata, kasvisliemi, kerma ja timjami.
Oregano
- Bolognese: Passata, jauheliha, sipuli, valkosipuli ja oregano.
Rosmariini
- Lampaanpotka: Passata, lampaanpotkat, valkosipuli, rosmariini.
Esimerkiksi näillä yhdistelmillä tuot esiin passatan ja yrttien parhaat puolet. Toki reseptejä ja mahdollisuuksia on erittäin paljon. Buon appetito!
Voi kiitos tästä postauksesta!! Ehdottomasti meidän juttu. Tomaattikeitto ja tuo lihapullien kanssa tehty menevät varmasti kokeiluun. Mukavaa tomaattikesää sinulle.