Puutarhan kukkaloistoa

Posted by

Tänä vuonna päätin tuoda lisää puutarhan kukkaloistoa ja monimuotoisuutta istuttamalla erilaisia kukkia jotka eivät ainoastaan kaunista pihaani vaan myös tukevat ekosysteemin tasapainoa. Tässä matkassa ovat mukana dahlia, isosamettikukka, puulilja, lobelia, petunia, pelargonia, keisarinelämänlanka, mustasilmäsusanna, ruusupapu ja kääpiö auringonkukka. Lisäksi olen pyrkinyt istuttamaan perennoja kuten neilikkaa, orvokkia ja syysleimua sekä paljon muuta omaksi ja ötököiden iloksi.

Isosamettikukka puutarhassa

Isosamettikukka – Tuholaistorjuja

Isosamettikukka oli valintani sen monipuolisuuden vuoksi. Nämä kirkkaan oranssit ja keltaiset kukat ovat tunnettuja kyvystään karkottaa tuholaisia, mikä tekee niistä täydellisen valinnan luonnonmukaiseen tuholaistorjuntaan. Lisäksi niiden pitkään kestävä kukinta ilahduttaa koko kesän ajan. Kasvatin tämä siemenestä

Lobelia – Herkkä reunuskasvi

Lobelia on herkkä ja kaunis matalakasvuinen kukka, joka täydentää hyvin kukkapenkkieni reunoja. Sen pienet siniset, valkoiset tai punaiset kukat tuovat viehättävää kontrastia suuremmille kukille. Lobeliat kukkivat runsaasti kesäkuusta syyskuuhun. Käy myös erinomaisesti amppeliin. Kasvatin useita eri värejä siemenestä

Lobelia amppelissa
Dahlia juurakosta

Dahlia ‘Cafe au Lait’

Puutarhaharrastajien keskuudessa Dahlia ‘Cafe au Lait’ on saavuttanut kulttimaineen – eikä suotta. Tämä upea kukka on tunnettu suurista, kermaisista kukinnoistaan, jotka vaihtelevat sävyiltään pehmeästä persikasta vaaleanpunaisen vivahteisiin. Yksi tämän daalian erottuvimmista piirteistä on sen valtavat kukat, jotka voivat kasvaa jopa 20–25 cm leveiksi. Ostin tämän juurakkona.

Dahlia ‘Figaro Mix’ – Värikäs ilo puutarhassa

Valitsin tyttäreni kanssa Dahlia ‘Figaro Mix’ seoksen Dahlioiden kasvattamiseen siemenestä. Hän kasvatti 40kpl Dahlioita ja myi niitä tutuille ja sukulaisille tienaten hieman kesärahaa. Ostin niitä häneltä itselleni 5kpl jotka toivon voivani talvettaa. Mukava projekti ja pääsi tyttö tutustumaan kasvattamiseen sekä kukkien hoitamiseen.

Dahlia siemenestä
Keisarinelämänlanka

Keisarinelämänlanka

Keisarinelämänlanka (Ipomoea nil) on yksi puutarhan upeimmista köynnöskasveista. Tämä kasvi on erityisen suosittu Japanissa, missä sitä kutsutaan nimellä asagao. Keisarinelämänlanka hurmaa kauniilla kukillaan ja voimakkaalla kasvullaan, tehden siitä ihanteellisen valinnan pergoloiden, aitojen ja säleikköjen koristeluun.

Kääpiö Auringonkukka

Halusin lisätä hieman aurinkoa ja iloa puutarhaani kääpiö auringonkukilla. Nämä pienikokoiset auringonkukat ovat täydellisiä ruukkuihin ja kukkapenkkeihin, ja ne kukkivat näyttävästi kirkkaan keltaisin kukin heinäkuusta syyskuuhun. Säästin nämä F1 siemenestä joten katsotaan mitä niistä tulee.

Kääpiö auringonkukka
Puulilja

Puulilja – Tuoksun ja kauneuden yhdistelmä

Halusin myös tuoda puutarhaani hieman korkeutta ja tuoksua joten istutin puuliljoja. Nämä majesteettiset kukat tuovat korkeutta ja loistoa puutarhaani samalla kun niiden huumaava tuoksu houkuttelee perhosia ja mehiläisiä. Puuliljat viihtyvät puolivarjoisassa paikassa ja kukkivat heinä-elokuussa. Puulilja talvehti ja en malta odottaa nuppujen aukeamista!

Petunia – Kesäkukkien kuningatar

Petunia on yksi helpoimmista ja monipuolisimmista kukista, joita voi istuttaa. Sen värikirjo on lähes loputon ja se kukkii taukoamatta koko kesän. Petuniat ovat täydellisiä ruukkuihin, amppeleihin ja kukkapenkkeihin. Kasvatin nämä siemenestä ja alku oli harsosääskien takia hieman kinkkinen.

Petunia
Pelargonia

Pelargonia (Pelargonium)

Pelargonia on suosittu ja monipuolinen kukka, joka tunnetaan kauniista ja värikkäistä kukinnoistaan. Se viihtyy erityisen hyvin ruukuissa ja parvekelaatikoissa, mutta sopii myös kukkapenkkeihin. Kukinta-aika kestää keväästä syksyyn, ja niiden kukkien värit vaihtelevat valkoisesta punaiseen ja pinkkiin. Ostin nämä taimina alesta 50c/kpl.

Oregano (Origanum vulgare)

Oregano on monivuotinen yrtti, joka tunnetaan aromikkaista lehdistään ja pienistä, vaaleanvioleteista kukistaan. Se on suosittu mauste erityisesti Välimeren keittiössä. Oregano viihtyy aurinkoisella ja kuivalla paikalla ja kestää hyvin kuivia olosuhteita. Kukinta-aika on kesästä alkusyksyyn, ja sen kukat houkuttelevat pölyttäjiä.

Oregano
Ruusupapu

Ruusupapu (Phaseolus coccineus)

Ruusupapu on näyttävä köynnöskasvi, joka tunnetaan kirkkaan punaisista tai kaksivärisistä punavalkoisista kukistaan. Se on nopeakasvuinen ja sopii hyvin esimerkiksi pergoloiden ja säleikköjen koristeluun. Ruusupavut viihtyvät aurinkoisella paikalla ja tarvitsevat säännöllistä kastelua sekä tukirakenteen, jota pitkin ne voivat kiivetä. Kukinta-aika on kesästä syksyyn. Erityisen helppo kasvattaa, kaunis kukkana, houkuttelee pölyttäjiä, parantaa maaperää ja tarjoaa syötävää. Todella monipuolinen kasvi!

Harjaneilikka (Dianthus barbatus)

Harjaneilikka on kaksivuotinen kukka joka tuottaa tiheitä kukkaryppäitä kesäkuusta heinäkuuhun. Sen kukat voivat olla monen värisiä kuten valkoisia, punaisia, pinkkejä ja violetteja ja usein niissä on kauniita värisävyjen yhdistelmiä. Harjaneilikka viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla ja tarvitsee hyvin vettä läpäisevän maaperän.

Harjaneilikka
Mustasilmäsusanna

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata)

Mustasilmäsusanna on viehättävä ja nopeasti kasvava köynnöskasvi. Se on erityisen tunnettu kirkkaan oransseista, keltaisista tai valkoisista kukistaan, joiden keskellä on silmiinpistävä musta tai tummanruskea keskus, josta kasvi on saanut nimensä.

Monimuotoisuuden hyödyt

Istuttamalla erilaisia kukkia pyrin luomaan puutarhaani ekosysteemin jossa eri kasvilajit tukevat toisiaan ja houkuttelevat paikalle monenlaisia hyönteisiä ja pölyttäjiä. Näen että monimuotoisuuden edistäminen on tärkeä askel kohti luonnonmukaista puutarhanhoitoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *