Olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa kokeillut valkosipulin kasvattamista ja sadonkorjuun aika koitti vihdoin. Aluksi olin hieman epävarma siitä milloin oikea hetki nostaa valkosipulit maasta on mutta somen kokeneiden kasvattajien ohjeita lukemalla pääsi ainakin lähelle. Nostin valkosipulit aika myöhään kun istutin talvivalkosipulit vasta keväällä. Pakkaset tuli todella aikaisin myös 1b alueelle ja rautakangen kanssa 150 istukkaan laittaminen maahan ei tuntunut houkuttelevalta. Sain kumminkin itselleni oikein mukavan sadon.
Milloin valkosipuli on valmis?
Yksi tärkeimmistä asioista joita opin on se että valkosipulin lehtien kunto kertoo paljon sadonkorjuuhetkestä. Valkosipulissani oli vielä 4-5 vihreää lehteä joka käsittääkseni kertoo kuinka monta ehjää kuorikerrosta valkosipulissa on jäljellä. Jos odottaa liian kauan valkosipuli saattaa alkaa jakautua maassa mikä heikentää sen säilyvyyttä. Ainoastaan muutama valkosipuli oli alkanut jakaantumaan ja ne menivätkin tuoreena käyttöön.
Lisäksi jätin muutaman skeipin (eli kukkavarren) indikaattoriksi. Kun skeipit alkoivat osoittaa ylöspäin alkaa valkosipuli olemaan valmis. Oli mielenkiintoista nähdä miten kasvi kehittyy sadonkorjuuta kohti ja seuraavina vuosina on helpompi arvioida sadonkorjuun ajankohtaa.

Isoimmat valkosipulit olivat todella kookkaita. Hieman yllätyin kuinka hyvin kasvoivat vaikka annoin niille huonoimmalla paikalla olevan kasvimaani.
Nostaminen
Kun sadonkorjuun aika koitti vedin varovasti valkosipulit maasta. Olin käyttänyt niin paljon kompostia maan parantamiseen että suurin osa valkosipuleista nousi ilman talikkoa. Käytin talikkoa loppuihin jotta en vahingoittaisi sipuleita. Mikäli varsista vetää liikaa sattaa sipuli kaiketi irrota kuorestaan.
Peseminen
Kun valkosipulit olivat ylhäällä ne olivat tietenkin täynnä multaa. Pesin aika karkeasti puutarhaletkulla mullat koska olin ottamassa valkosipulit sisään kuivumaan.
Tarkastus
Pesun jälkeen aloitin sipulien tarkastuksen. Tämä oli ehkä hermostuttavin vaihe sillä en ollut varma miltä ”hyvä” valkosipuli näyttää. Mutta tarkistamalla jokaisen sipulin huolellisesti löysin muutaman joissa oli pieniä vaurioita sipulikärpäsestä tai jotka näyttivät hieman heikommilta. Nämä sipulit päätin käyttää ensimmäisinä kun taas terveimmät sipulit jätin kuivumaan.
Kuivaus
Kuivauksen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Ripustin valkosipulit kattoon naruilla varjoisaan ja ilmavaan paikkaan pienissä nipuissa. Kuivumisprosessi kestänee noin kuukauden. Kun varret ovat täysin kuivia leikkaan ne ja juuret pois.
Keskikokoisi sipuleita on paljon. Aleksandra valkosipuli kumminkin tekee vähemmän isoja kynsiä keskikokoisissa joten itse kynsi on kookas.

Lopuksi – mitä opin?
Vaikka olen aloittelija onnistuin mielestäni ihan hyvin. Nyt minulla on omasta takaa istukkaita seuraavan vuoden kasvatuksia varten. Täytyy muistaa vain laittaa ajoissa maahan, lannoittaa jo istuttaessa sekä pitää kasvimaa puhtaana rikkaruohoista. Lisäksi käytän tuhohyönteisverkkoa koko kasvukauden ajan sipulikärpästen tuhojen estämiseksi. Satoa tuli noin 150 valkosipulia, joista osa todella hyvän kokoisia.
Toivottavasti näistä vinkeistä on apua muille jotka ovat aloittamassa valkosipulin viljelyn ja sadonkorjuun!
Hyvä muistutus, että pitää käydä korjaamassa sato pikapikaa. 👌😊