Tomaatit avomaalla

Tomaattien istuttaminen avomaalle

Posted by

Tomaattien istuttaminen kasvimaalle on ollut yksi tärkeimmistä asioista puutarhassani. Käydään läpi vaihe vaiheelta kuinka valmistelin kasvimaata ja istutin yli 130 tomaattia avomaalle!

Kasvimaan valmistelu

Aloitin tomaattien istuttamisen valmistelut puhdistamalla kasvimaani perusteellisesti. Poistin kaikki rikkaruohot ja kivet, mikä auttoi parantamaan tomaattien kasvualustaa. Sen jälkeen lisäsin maaperään hyvin maatunutta hevosen lantaa. Tämä vaihe tomaattien istuttamisessa on tärkeä, sillä komposti parantaa maaperän rakennetta ja lisää siihen ravinteita. Levittelin kompostin tasaisesti koko istutusalueelle ja sekoitin sen pintamultaan puutarhajyrsimen avulla. Osa on No-Dig periaatteella joten niihin lisäsin ainoastaan kompostia päälle.

Kasvimaan valmistelu
Kasvimaan valmistelu

Hakkeen levittäminen käytäville

Kun olin sekoittanut kompostin maaperään, keskityin käytäviin. Levittämällä haketta käytäville pyrin pitämään rikkaruohojen kasvun kurissa ja alueen siistinä. Hakkeen kerroksen tein noin 5-10 cm paksuksi jota maaperän mikro-organismit hajottavat pikkuhiljaa ravinteiksi. Haketta ei tule kumminkaan sekoittaa maaperään!.

Mittaus ja suunnittelu

Tomaattien istuttaminen vaatii huolellista suunnittelua. Mittasin istutusalueen ja varmistin, että tomaattien välille jäi riittävästi tilaa kasvaa. Rivivälin asetin noin 45cm ja taimien välin rivissä noin 50-60 cm. Kaivoin istutuslapiolla pienet kuopat.

Maaperän lämpötila

Ennen tomaattien istuttamista tarkistin maaperän lämpötilan. Tomaattien istuttaminen kannattaa aloittaa, kun maaperän lämpötila on vähintään 15 °C. Käytin tähän tarkoitukseen infrapuna lämpömittaria. Jos maaperä olisi ollut liian kylmä odottaisin lämpenemistä. Aurinkoiset säät ovat kumminkin 1B alueella lämmittäneet maata tarpeeksi.

Maan lämpötila
Maan lämpötila

Istuttaminen ja kastelu

Kun maaperän lämpötila oli mitattu ja todettu sopivaksi, aloitin tomaattien istuttamisen. Kaivoin taimille riittävän syvät istutuskuopat ja istutin taimet hieman syvemmälle kuin ne olivat ruukuissaan – noin 15-20cm syvyyteen. Tämä auttaa tomaatteja kasvattamaan vahvempia juuria varrestaan ja hakemaan vettä syvemmältä. Rikoin varovasti juuripaakkua ja suoristelin juuria.

Tomaattien istuttamisen jälkeen kasteleminen on erittäin tärkeää. Kastelin taimet perusteellisesti heti istutuksen jälkeen. Kastelen tomaatteja alkuun kahden päivän välein aurinkoisella säällä ja pyrin kastelemaan reilusti kerralla että juuret hakeutuisivat laajalle alueelle.

Tomaattien istuttaminen
Tomaattien istuttaminen
Tomaatin kastelu istuttaessa
Tomaatin kastelu istuttaessa
Tomaatit avomaalla rivissä
Tomaatit avomaalla rivissä

Harsotunneli

Rakensin tomaateilleni myös harsotunnelin suojaksi kylmältä ja tuulelta. Käytin suurelta osin valmistunneleita ja vedin harson tukikeppien yli kiinnittäen sen maahan kivillä sekä klipsuilla runkoon. Harsotunnelin käyttö tomaattien istuttamisen jälkeen auttaa sopeutumaan ja suojaa hieman kylmältä ja tuulelta.

Näiden vaiheiden avulla tomaattien istuttaminen avomaalle sujui onnistuneesti ja odotankin runsasta satoa! Muutaman päivän jälkeen tomaatit näyttävät lähtevän hyvin kasvuun.

Tomaatit harson alla
Tomaatit harson alla

Kurkkaa myös miten testata hevosen lannan turvallisuus: Halpa lannoite hevostalleilta: Hyödynnä hevosenlantaa puutarhassasi turvallisesti

Harsotunneli: https://www.k-rauta.fi/tuote/peiteharso-tukikaaret-tarha-18x5m/6416556928905

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *